Πώς θα προστατέψετε το σπίτι σας από τον παγετό – Χρήσιμες οδηγίες για να μην υπάρξουν καταστροφές

πώς-θα-προστατέψετε-το-σπίτι-σας-από-το-1622456

Ισχυρό ολικό παγετό αναμένεται να φέρει η κακοκαιρία Μπάρμπαρα η οποία θα πλήξει τη χώρα μας. Πιθανό είναι το ισχυρό κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα, κυρίως στα δίκτυα ύδρευσης.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα χρήσιμα τιπς που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε την περιουσία σας και να μην μείνετε χωρίς νερό.

Σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα νοσοκομεία για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα – Αυτές είναι οι τέσσερις οδηγίες που δόθηκαν

Οδηγίες για να προστατέψετε το σπίτι σας από την κακοκαιρία

  • Μάθετε που βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
  • Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
  • Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είσαστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού.
  • Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
  • Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κλπ.).
  • Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση, προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
  • Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

    Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

  • Στην περίπτωση που επικρατήσει παγετός, θα πρέπει να ελέγξετε αν έχουν παγώσει οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης.

Σε αυτή την περίπτωση:

  • Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να «γράφει», τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
  • Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
  • Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Συγκεντρωτικά

  1. Αφήνουμε λίγο ανοικτή μία βρύση ζεστού νερού για όσο χρόνο η θερμοκρασί πλησιάζει ή πέφτει κάτω από τους 0°C.
  2. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει καθόλου ροή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιστολάκι μαλλιών για να ξεπαγώσουμε αρχικά την βαλβίδα ασφαλείας και στη συνέχεια τα εκτεθειμένα τμήματα σωληνώσεων.
  3. Μην χρησιμοποιείτε φλόγιστρα ή καυτό νερό γιατί το πιθανότερο είναι να σπάσουμε τους σωλήνες και τα εξαρτήματα.
  4. Η χρήση της αντίστασης για θέρμανση του νερού πρέπει να γίνεται μόνο αν υπάρχει ροή ζεστού νερού με προσοχή έτσι ώστε να μην έχουμε πολύ υψηλή θερμοκρασία νερού, η οποία στην περίπτωση που συναντήσει παγωμένα τμήματα του δικτύου μπορεί να προκαλέσει θερμικό σοκ και ρωγμές.

Παγετός και ηλιακός θερμοσίφωνας

Σε περίπτωση παγετού θα πρέπει να ελέγξετε και την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα και να κάνετε τις ανάλογες ενέργειες, για να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

Λόγω του αντιψυκτικού υγρού που υπάρχει στο κλειστό κύκλωμα του ηλιακού θερμοσίφωνα, δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παγώσει, ωστόσο μπορεί αυτό να συμβεί στις σωληνώσεις που μεταφέρουν το νερό στο διαμέρισμα και να «ξεμείνετε» από ζεστό νερό.

Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχετε ζεστάνει τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το ηλεκτρικό ρεύμα, και να αφήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας μία βρύση του ζεστού νερού να τρέχει ελάχιστα.

Αν ωστόσο παγώσουν οι σωληνώσεις, τότε δεν θα πρέπει να ανοίξετε το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά να περιμένετε πότε θα ξεπαγώσουν.

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook