Πώς θα καθαρίσετε το κλιματιστικό μόνοι σας

πώς-θα-καθαρίσετε-το-κλιματιστικό-μόν-255020

Οι μεγάλες ζέστες πλησιάζουν και το κλιματιστικό πρόκειται σύντομα να μπει ξανά σε λειτουργία. Ύστερα από τόσους μήνες που δεν το έχετε χρησιμοποιήσει, τα φίλτρα του έχουν συσσωρεύσει σκόνη και βακτηρίδια, τα οποία, εφόσον εισπνευσθούν, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία, την δική σας και των παιδιών σας. Ο καθαρισμός και η συντήρηση του κλιματιστικού, είναι απαραίτητα για την καλή ποιότητα του αέρα που μεταφέρεται στον χώρο. Δείτε πώς θα καθαρίσετε το κλιματιστικό μόνοι σας με πολύ απλές κινήσεις.

Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε:

  • Μια τρόμπα, την οποία θα την βρείτε σε σούπερ μάρκετ (κοστίζει 22-25 ευρώ).
  • Ένα καλό καθαριστικό.
  • Ένα απλό πινέλο (μεσαίου μεγέθους).
  • Ένα κατσαβίδι σταυρωτό.
  • Μια σκάλα ή μια καρέκλα.

Τι θα κάνετε:

Θα ξεκινήσετε το καθάρισμα από την εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού, για να πλύνετε τα φίλτρα. Στις δύο άκρες της μονάδας υπάρχουν δύο εγκοπές, που βοηθούν για να ανοίξετε την «μάσκα» του κλιματιστικού. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τα δύο φίλτρα και να τα καθαρίσετε με κρύο νερό στο μπάνιο.

Κάτω από τα φίλτρα βρίσκεται ο εξατμιστής του κλιματιστικού. Χρησιμοποιώντας την τρόμπα (γεμάτη με νερό στο οποίο έχετε διαλύσει καθαριστικό) ψεκάζετε τον εξατμιστή και στη συνέχεια με το πινέλο καθαρίζετε τις επιφάνειες. Για να αφαιρέσετε όλο το καθαριστικό γεμίζετε και πάλι την τρόμπα, αλλά αυτή τη φορά μόνο με νερό. Ψεκάζετε και καθαρίζετε πάλι με το πινέλο.

Μπορείτε συμπληρωματικά με ένα υγρό πανί να «περάσετε» όλη την μονάδα εξωτερικά. Για την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού, αρκεί ένα καλό πλύσιμο κυρίως στο πίσω μέρος. Αυτό μπορεί να γίνει και με το λάστιχο που πλένετε το μπαλκόνι. Μην φοβηθείτε να ρίξετε νερό πάνω στο κλιματιστικό, ακόμη και με πίεση. Είναι ασφαλές.

Πώς αλλιώς μπορείτε να καθαρίσετε τα φίλτρα

Τα φίλτρα του κλιματιστικού θέλουν συχνό καθάρισμα, γιατί εκεί μαζεύεται σκόνη, βακτηρίδια και ακάρεα. Μπορείτε να τα βγάλετε και να τα πλύνετε με σαπουνόνερο αλλά καλύτερο είναι να τα καθαρίσετε με ξύδι:

Η διαδικασία έχει ως εξής:

  • Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε μισό φλιτζάνι ξύδι και μισό φλιτζάνι ζεστό νερό.
  • Βγάζετε τα φίλτρα από το κλιματιστικό, τα τινάζετε για να φύγει η σκόνη και στην συνέχεια να τοποθετείτε μέσα στο μείγμα.
  • Τα αφήνετε περίπου μία ώρα εκεί.
  • Τα τινάζετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν στον ήλιο.
  • Στην συνέχεια μπορείτε να τα βάλετε ξανά μέσα στο κλιματιστικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook