Πώς θα καταπολεμήσετε την κατακράτηση νερού

πώς-θα-καταπολεμήσετε-την-κατακράτησ-1507837

3 στρατηγικές για την καταπολέμηση της κατακράτησης νερού

Η κατακράτηση νερού είναι μια τάση των κυττάρων να κατακρατούν υγρά και μεταλλικά άλατα. Συνήθως, η κατακράτηση νερού προκαλείται από μια ανισορροπία μεταξύ δύο συγκεκριμένων μετάλλων: του νατρίου και του καλίου. Όταν το νάτριο είναι υψηλότερο από το κάλιο, το σώμα τείνει να συγκρατεί περισσότερο νερό.

Η ίδια η κατακράτηση νερού δεν επηρεάζει το βάρος. Έτσι λοιπόν ενώ μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός στη ζυγαριά εάν έχετε νερού, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει επειδή έχετε συσσωρεύσει λίπος, αλλά μόνο υγρά.

Ακολουθούν 3 στρατηγικές για την καταπολέμηση της κατακράτησης νερού:

Σωστή ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι μια από τις απλούστερες και πιο αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση της κατακράτησης. Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσετε να πίνετε λίτρα και λίτρα νερού χωρίς έλεγχο. Εάν έχετε συνηθίσει να πίνετε λίγο, η αυξημένη πρόσληψη νερού θα διεγείρει τη διούρηση, αλλά πίνοντας συχνά και σε μικρές ποσότητες το σώμα σας θα μάθει σύντομα να απορροφά περισσότερο νερό.

Εκτός από το νερό, συνιστώ επίσης τη λήψη και άλλων ροφημάτων χωρίς ζάχαρη όπως το πράσινο τσάι και αφεψήματα από βότανα.

Ισορροπημένη διατροφή

Περιορίστε την υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο και, γενικότερα, αλμυρών, όπως αλλαντικά ή παλαιωμένα τυριά. Επιλέξτε τροφές που προάγουν τη διούρηση όπως αγκινάρες, μάραθο, κολοκυθάκια, πεπόνι, ανανάς, ροδάκινα και φράουλες. Επίσης, καταναλώστε καθημερινά κόκκινα φρούτα και φρούτα του δάσους, που είναι πλούσια σε βιοφλαβονοειδή απαραίτητα για την κυκλοφορία του αίματος.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες (που βρίσκονται σε μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα) αυξάνουν την εντερική κινητικότητα και απομακρύνουν τον κίνδυνο της δυσκοιλιότητας, η οποία εμποδίζει τη φλεβική εκροή στην κοιλιακή χώρα.

Νάτριο

Το νάτριο είναι ένα πολύ χρήσιμο μέταλλο για τον οργανισμό μας: ρυθμίζει την περιεκτικότητα σε ενδοκυτταρικά και εξωκυτταρικά υγρά, προάγει τη σύσπαση των μυών και παρεμβαίνει στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων. Η ημερήσια απαίτησή του είναι κατά μέσο όρο 600 mg και υπάρχει ήδη σε πολλά τρόφιμα, επομένως η προσθήκη αλατιού στο πιάτο σας θα μπορούσε να αυξήσει αυτή την ποσότητα.

Όμως είναι σημαντικό να σημειώσω πως το να δίνετε προσοχή στις ποσότητες δεν σημαίνει να το εξαλείψετε εντελώς, γιατί αυτό δεν θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατακράτησης νερού ή της υγείας.

Κάλιο

Είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό μέταλλο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών μέσα και έξω από τα κύτταρα. Είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, του σκελετικού μυός, του νευρικού συστήματος και συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας.

Το κάλιο περιέχεται κυρίως σε λαχανικά και φρούτα (αγκινάρες, μάραθο, αγγούρια, αντίδια, κιχώριο, ανανά, πεπόνι, μήλα, καρπούζι, ροδάκινα, φράουλες κ.λπ.), αλλά και στο κρέας και το ψάρι.

Βιταμίνη C

Τη βιταμίνη C θα τη βρείτε κυρίως σε φρούτα και λαχανικά (εσπεριδοειδή, σταφίδες, βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα, ακτινίδιο, ντομάτα, πιπεριά, σαλάτα λάχανου κ.λπ.) και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει πολλαπλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της αντιφλεγμονώδους δράσης μείωση της πίεσης σε υπερτασικούς και επίσης εκτελεί προστατευτική λειτουργία των τριχοειδών αγγείων.

Σωματική δραστηριότητα

Φυσικά, ένας άλλος σημαντικός σύμμαχος κατά της κατακράτησης νερού είναι η σωματική δραστηριότητα, γιατί η κίνηση βοηθάει την κυκλοφορία ακόμα και σε λεμφικό επίπεδο. Η καταλληλότερη άσκηση για τη μείωση της κατακράτησης είναι η αερόβια χαμηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας, για 30-40 λεπτά τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, για παράδειγμα: Περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι, αερόβια στο νερό.

Τα θαλάσσια σπορ συνιστώνται ιδιαίτερα επειδή το νερό κάνει μασάζ στα πρησμένα άκρα και παρέχει μια αίσθηση φρεσκάδας που διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και προάγει τη φλεβική επιστροφή.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook