Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά -Δείτε τα μέτρα που ισχύουν μέχρι 7 Ιανουαρίου

πώς-θα-κάνουμε-χριστούγεννα-και-πρωτο-1142094

Τις φετινές γιορτές θα τις περάσουμε με SMS μετακίνησης, απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, ρεβεγιόν μέχρι 9 άτομα, χωρίς μπαρ και εστίαση και μπλόκο στη μετακίνηση εκτός νομού

Μετά από πολλά σενάρια που κυκλοφόρησαν για το τι θα ισχύσει τελικά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε τελικά χθες τις απαντήσεις. Στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα καθίσουν μέχρι εννέα άτομα στο σπίτι.

Παρότι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει έως τις 7 Ιανουαρίου, για τη μετακίνηση το βράδυ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εξετάζεται το ενδεχόμενο να μείνει «ανοιχτό» ένα μικρό «παράθυρο», δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να κυκλοφορούν και μετά τις 21:00 το βράδυ, μόνο όμως τις γιορτινές μέρες.

Διασκέδαση, εστίαση, καφετέριες παραμένουν κλειστά, το ίδιο και τα σχολεία, που τελικά δεν θα ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους.

Ακόμα ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί το τι θα γίνει με το λιανεμπόριο, τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα κομμωτήρια και τις εκκλησίες. Σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών μέσα στις επόμενες μέρες και μάλιστα έως την Παρασκευή αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις.

Αναλυτικά, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί κλειστά θα παραμείνουν:

τα σχολεία,

η εστίαση,

η ψυχαγωγία,

τα δικαστήρια,

οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),

τα χιονοδρομικά κέντρα.

Μετακίνηση εκτός νομού

Έως τις 7 Ιανουαρίου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού.

«Παρατείνεται μέχρι την ίδια μέρα και ώρα η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα» είπε ο κ. Πέτσας.

SMS μετακίνησης στο 13033

Τα SMS στο 13033 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Έλεγχοι το βράδυ του ρεβεγιόν

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ελέγχους για συνωστισμό στα ρεβεγιόν», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο συνδικαλιστής της Ελληνικής Αστυνομίας, Σταύρος Μπαλάσκας, μιλώντας για τις γιορτές.

«Ψυχολογικά είναι πάρα πολύ δύσκολο στον αστυνομικό να μπαίνει μέσα στα σπίτια, την ημέρα που έχουν τη γαλοπούλα, που έχουν το τραπέζι, να χτυπάει πόρτες και να επιδίδει πρόστιμα. Αυτό δεν το έχουμε ξανακάνει ιδιαίτερα την ημέρα της αλλαγής του χρόνου. Θα έχουμε μπερδεμένα συναισθήματα» είπε επίσης.

«Αν αρχίσουν συναθροίσεις 10-15 ατόμων μέσα στα σπίτια εμείς δεν θα μπορούμε να παρέμβουμε. Θέλω να ελπίζω ότι κανένας δεν θα μας ζητήσει να κάνουμε παρέμβαση εκείνες τις μέρες», κατέληξε.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook