Πώς θα γίνονται οι αγορές με χρονόμετρο – Εντολή στην αστυνομία να ελέγχει τις αποδείξεις από τα ψώνια

πώς-θα-γίνονται-οι-αγορές-με-χρονόμετρ-1169105

Έντονος είναι ο προβληματισμός στην κυβέρνηση για τις εικόνες συνωστισμού, που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, το επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει σχέδιο με αρκετές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα βγαίνουν οι πολίτες για ψώνια μέσα στο επιτρεπόμενο δίωρο.

«Είναι λάθος να θεωρούμε ότι στέλνοντας πολλά SMS, ξεγελάμε το σύστημα και το Κράτος», τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επισημαίνοντας ουσιαστικά ότι οι «πονηριές» κάποιων, οι οποίοι στέλνουν αλλεπάλληλα μηνύματα για ψώνια, οδηγούν την Πολιτεία να λάβει περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή e-katanalotis.gr, προκειμένου ο πολίτης να βλέπει στο κινητό του τον διαθέσιμο χρόνο που έχει προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του.

Με την ενεργοποίηση της εφαρμογής, αλλά και με τον δικό του προσωπικό QR, όπως αυτόν που φαίνεται στη ακόλουθη φωτογραφία, θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού του ένα χρονόμετρο, το οποίο θα σταματά, όταν θα έχει συμπληρωθεί το προβλεπόμενο δίωρο.

Έτσι θα είναι ο QR κωδικός, που θα αντιστοιχεί στον κάθε καταναλωτή μέσω της εφαρμογής e-katanalotis, και θα δείχνει πόση ώρα του απομένει για να ολοκληρώσει τις αγορές του

Θα αυξηθεί το χρονικό περιθώριο για τα ψώνια;

Όσον αφορά το εάν ένα δίωρο είναι αρκετό, δεδομένου ότι περιλαμβάνει τον χρόνο για τη μετάβαση σε ένα κατάστημα, ότι υπάρχει αναμονή σε πολλά καταστήματα, αλλά και ότι χρησιμοποιείται για αγορές και σε σούπερ μάρκετ, ο κ. Σταμπουλίδης έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι ο χρόνος ίσως να μην επαρκεί συνολικά, αφήνοντας επί της ουσίας ανοικτό να επανεξεταστεί η διάρκεια του επιτρεπόμενου ορίου για τις αγορές.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, όπως το ότι ορισμένες ηλικιακές ομάδες δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή e-katanalotis.

Θα ελέγχει τις αποδείξεις η αστυνομία

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που στέλνουν περισσότερα του ενός SMS, προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τον χρόνο, που βρίσκονταν εκτός σπιτιού.

Όπως είπε ο συνδικαλιστής της Ελληνικής Αστυνομίας Στράτος Μπαλάσκας, μιλώντας στο Open, το σαββατοκύριακο βεβαιώθηκαν πολλά πρόστιμα έξω από καταστήματα για υπέρβαση ορίου των SMS.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, αρκετοί πολίτες έσβηναν τα SMS και έστελναν άλλα, ενώ υπήρχαν και αυτοί, που δεν είχαν στείλει καθόλου. Μάλιστα, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις ακόμη και «5, 6 ή 7 ωρών από το επιτρεπόμενο δίωρο».

Αυτός είναι ο λόγος που δόθηκαν νέες οδηγίες στην ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί θα μπορούν να ελέγχουν τα SMS των πολιτών και να κάνουν αντιπαραβολή με την ώρα της απόδειξης αγοράς. Έτσι, εάν κάποιος έχει στείλει μήνυμα στις 11 το πρωί και η απόδειξη γράφει 14.00, είναι προφανές ότι έχει υπερβεί το δίωρο.

Πιερρακάκης: Στέλνουμε 4 εκατομμύρια sms την ημέρα

«Κόφτης στα sms δε θα μπει», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στον Σκάι.

«Μπορούν να υπάρξουν άλλα συστήματα, όπως είναι το χρονόμετρο με το e-katanalotis. Το συζητάμε με τον υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Γεωργιάδη. Αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι ένα τέτοιο σύστημα το συζητάμε με τον υπουργό», είπε ο υπουργός.

Όπως υπογράμμισε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, «στέλνουμε περίπου 4 εκατομμύρια μηνύματα κάθε εβδομάδα». Σύμφωνα με τον ίδιο, την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος του λιανεμπορίου, η αύξηση των SMS ήταν λελογισμένη, κλείνοντας στο +13%.

star.gr

One thought on “Πώς θα γίνονται οι αγορές με χρονόμετρο – Εντολή στην αστυνομία να ελέγχει τις αποδείξεις από τα ψώνια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook