Πως θα γίνει η επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών – Περιμένουν διαγραφή ή μεγαλύτερες εκπτώσεις

πως-θα-γίνει-η-επιστροφή-των-επιστρεπτ-1111791

Οι υποσχέσεις για μεγαλύτερες εκπτώσεις ή πλήρους διαγραφής των οφειλόμενων ποσών αποτρέπει την εφάπαξ εξόφληση

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών που καλούνται να επιστρέψουν περισσότεροι από 700.000 επαγγελματίες, αλλά κανείς τους δεν προτίθεται να πληρώσει με την πρόσθετη έκπτωση του 15%.

Ο λόγος είναι, ότι περιμένουν μεγαλύτερη έκπτωση ή και πλήρη διαγραφή των οφειλόμενων ποσών.

Σύμφωνα με το πλαίσιο που νομοθέτησε η κυβέρνηση και είναι σε ισχύ, όσοι έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές σε οποιονδήποτε από τους 7 κύκλους, υποχρεούνται να επιστρέψουν ένα μέρος τους, που προκύπτει μετά από εκπτώσεις, σε 60 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τις 30 Ιουνίου 2022 και μετά.

Επίσης, παρέχεται πρόσθετη έκπτωση ύψους 15% όσοι επιστρέψουν το ποσό που τους αναλογεί, εφάπαξ, μέχρι την 31η Μαρτίου 2022.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, να υπάρξει μεγαλύτερο κούρεμα της επιστρεπτέας προκαταβολής ή ακόμη και πλήρη διαγραφή των οφειλόμενων.

Στο πλαίσιο αυτό, λογιστές αποκλείουν το ενδεχόμενο να σπεύσει κανείς επαγγελματίας να πληρώσει εφάπαξ με έκπτωση 15% έως το τέλος Μαρτίου, καθώς, λογικά, όλοι θα περιμένουν μεγαλύτερη έκπτωση ή χάρισμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι από τα 8,3 δισ. ευρώ των επιστρεπτέων προκαταβολών, που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, χαρίζονται τα 5,3 δισ. ευρώ. Από τα 3 δισ. ευρώ που ανέρχεται το βεβαιωθέν ποσό της επιστρεπτέας εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 2,3 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας ότι αρκετοί θα επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση 15%.

Όσο όμως, καλλιεργούνται ελπίδες από κυβερνητικά στελέχη, ότι μπορεί να υπάρξει και μεγαλύτερο κούρεμα ή χάρισμα, όλοι θα επιλέξουν να πληρώσουν την τελευταία στιγμή.

Πως επιστρέφονται οι επιστρεπτέες

Το σχέδιο αποπληρωμής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, προβλέπει ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα αναρτηθούν στις προσωπικές μερίδες των επαγγελματιών στο Taxisnet, τα επιστρεφόμενα ποσά.

Τα ποσά θα είναι υπολογισμένα με έκπτωση, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που έχει υποστεί κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 50% της ενίσχυσης οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οι Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Ακολούθως ο φορολογούμενος, αφού τσεκάρει τα ποσά, θα έχει τις επιλογές είτε να πληρώσει έως την 31η Μαρτίου ολόκληρο το ποσό με πρόσθετη έκπτωση 15% και να κλείσει την εκκρεμότητα ή να εντάξει το ποσό σε ρύθμιση (χωρίς την πρόσθετη έκπτωση του 15%), και να το αποπληρώσει σε 60 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούνιο του 2022 και μετά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook