Πώς θα φτιάξετε τα καλύτερα μπέργκερ, παϊδάκια και λαχανικά στη σχάρα | Video

πώς-θα-φτιάξετε-τα-καλύτερα-μπέργκερ-π-1186481

Τσικνοπέμπτη χωρίς κρεατικά δεν γίνεται. Φέτος όμως θα πρωτοτυπήσουμε και θα φτιάξουμε ζουμερά μπέργκερ (σε ποιον δεν αρέσουν άλλωστε) και παϊδάκια στη σχάρα!

Συνοδεύουμε τα κρεατικά μας με ψητά λαχανικά και νόστιμα ντιπάκια. Κάθε υλικό έχει, όμως, τις ιδιαιτερότητές του στη σχάρα, γι αυτό σας δίνουμε χρήσιμες συμβουλές για τέλειο ψήσιμο.

Το τέλειο ψήσιμο για μπέργκερ

Προθερμάνετε την ψησταριά για 15 λεπτά και ψήστε τα μπιφτέκια σας σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (230°- 260°C) για 8-10 λεπτά (71°C εσωτερική θερμοκρασία για μέτρια ψημένο) γυρνώντας τα μια φορά. Στο τελευταίο λεπτό, προσθέστε πάνω στα μπιφτέκια το τυρί που προτιμάτε (πάει πολύ το τσένταρ, αλλά μπορείτε να βάλετε ακόμα και κασέρι) μέχρι να λιώσει λίγο. Ψήστε για μισό λεπτό και τα ψωμάκια για να γίνουν φρυγανιστά.
Στήσιμο του μπέργκερ: Βάλτε στη βάση του ψωμιού μαγιονέζα, κέτσαπ ή σάλτσα bbq, από πάνω το μπιφτέκι, ντομάτα, κρεμμύδια, μαρούλι και πίκλες αγγουριού για μέγιστη απόλαυση! Μπορείτε να προσθέσετε και μια φέτα ψημένο μπέικον.

Το τέλειο ψήσιμο για παϊδάκια

Υπολογίζουμε περίπου 15΄- 20΄ψήσιμο ανάλογα με το πάχος που έχουν. Η θράκα, χωνεμένη μέτρια προς δυνατή (να αντέχει το χέρι περίπου 8 δευτερόλεπτα σε ύψος 8-10 εκ.). Σε αυτό το ύψος τοποθετείτε και τη σχάρα. Την προθερμαίνετε για 10΄ και την αλείφετε με λεμόνι και ελάχιστο ηλιέλαιο. Αν δεν είναι καλά χωνεμένη η φωτιά να ξέρετε ότι θα έχετε αναφλέξεις λόγω λίπους. Ψήνετε από τη μία πλευρά για περίπου 5΄. Πρέπει να αρχίσει να «λιώνει» και να στάζει το λίπος. Ελέγχουμε τακτικά τη φωτιά και, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε κάρβουνα που έχουμε ανάψει σε σκάφη ή κουβά δίπλα (ποτέ «ζωντανά» και μαύρα). Όταν τα παϊδάκια ροδίσουν από την κάτω πλευρά και ξεκολλάνε, τα γυρίζετε και τα ψήνετε για 5΄. Ψήνετε για άλλα 5-10΄, γυρίζοντάς τα τακτικά. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε ομοιόμορφο ψήσιμο, αποφεύγοντας το ανεπιθύμητο, δυσάρεστο «καρβούνιασμα».

Λαχανικά στη σχάρα

Τα ψητά λαχανικά είναι από τα πιο απολαυστικά στοιχεία κάθε BBQ και συνοδεύουν άψογα το κρέας.

Πώς τα προετοιμάζουμε

Ξεκινάμε κάνοντας ένα πολύ καλό πλύσιμο στα λαχανικά και στη συνέχεια τα στεγνώνουμε επίσης καλά. Όσο για το κόψιμο τους, το μυστικό είναι να τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και για να σταθούν πιο εύκολα πάνω στη σχάρα και στο γύρισμα κατά το ψήσιμο, αλλά και γιατί τα λαχανικά συρρικνώνονται όταν ψηθούν.

Ακολουθούμε τα εξής βήματα:

* στις πιπεριές αφαιρούμε τα σπόρια και τις κόβουμε στα 4

* τα κρεμμύδια τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σταυρωτά στα 4

* τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες τα κόβουμε κατά μήκος σε μεγάλες φέτες, όχι πολύ λεπτές

* τα μανιτάρια (τα οποία ποτέ δεν πλένουμε αλλά τα σκουπίζουμε μόνο με νωπή πετσέτα) τα κόβουμε στη μέση μόνο αν είναι μεγάλα

* αν θέλουμε να ψήσουμε ντομάτες, καλό είναι να προτιμήσουμε ντοματίνια σε τσαμπί, που ψήνονται όλα μαζί. Οι μεγάλες ντομάτες μπορούν να ψηθούν κομμένες στη μέση.

Φυσικά μπορούμε να περάσουμε τα λαχανικά μας και σε καλαμάκια, κάνοντας σουβλάκια.

Για το ψήσιμο

Για να μην κολλήσουν τα λαχανικά κατά το ψήσιμο, τα αλείφουμε με ένα πινελάκι με ελαιόλαδο.

Υπάρχει ιδανικός χρόνος ψησίματος;

Πιπεριές και κρεμμύδια χρειάζονται περίπου 10 λεπτά ψησίματος / μελιτζάνες, κολοκυθάκια και μανιτάρια, χρειάζονται περίπου 7 λεπτά ψησίματος / οι ντομάτες χρειάζονται περίπου 4-5 λεπτά ψησίματος. Επίσης, δεν ξεχνάμε ότι τα λαχανικά χρειάζονται γύρισμα στο ενδιάμεσο, για να ψηθούν και από τις δύο πλευρές.

Αν φτιάξουμε σουβλάκια με διαφορετικά λαχανικά, τα ψήνουμε για περίπου 7-8 λεπτά.

Σας δίνουμε και δύο νόστιμα ντιπάκια για να συνοδεύσετε τα κρεατικά σας

Σάλτσα γιαουρτιού με πάπρικα
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας μηλόξιδο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή

1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ σκεύος και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σάλτσα ψητής πιπεριάς

1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης

2 μεγάλες ζουμερές ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους

1 καυτερή πιπερίτσα ή 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουτ. ξίδι από κόκκινο κρασί

1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Πλένετε καλά τις πιπεριές, τις σκουπίζετε και τις βάζετε στο BBQ να ψηθούν μέχρι να μαυρίσει και να ζαρώσει η φλούδας τους.

Αποσύρετε από την ψησταριά και τις βάζετε σε μια σακούλα τροφίμων. Κλείνετε καλά και αφήνετε τις πιπεριές για 10 λεπτά.

Βγάζετε τις πιπεριές από τη σακούλα και αφαιρείτε την καμένη φλούδα, το κοτσάνι και τους σπόρους. Ρίχνετε τις πιπεριές στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τις πολτοποιείτε. Σερβίρετε αμέσως.

Δείτε την εκτέλεση των συνταγών στο παρακάτω βίντεο:

olivemagazine.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook