Πώς θα ελέγξουμε τα λάδια στη μοτοσυκλέτα μας και ο «χρυσός» κανόνας

πώς-θα-ελέγξουμε-τα-λάδια-στη-μοτοσυκλ-1183975

Ο κινητήρας της μοτοσυκλέτας σας χρειάζεται λάδι για τη λίπανση του και για την «ψύξη» των εσωτερικών εξαρτημάτων του, σε μια συγκεκριμένη ποσότητα. Μεταλλικά και καμένα υπολείμματα καταλήγουν στο φίλτρο, οπότε κάθε φορά που αλλάζετε λάδια να κάνετε το ίδιο και με το φίλτρο.

Όπως τονίζει το 2wo.gr, αν δεν υπάρχει αρκετό λάδι τότε τα εξαρτήματα του κινητήρα φθείρονται και χρειάζονται επισκευή και αρκετά χρήματα. Καθόλου λάδι σημαίνει μεγάλη βλάβη, πιθανότατα καταστροφή του κινητήρα και πολύ περισσότερα χρήματα. Υπάρχει και χειρότερο… να σας κοστίσει τη ζωή.

Δεν υπάρχει στάνταρ τρόπος για να βλέπετε τη στάθμη, καθώς κάθε κατασκευαστής συστήνει διαφορετικό. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διαβάσετε το εγχειρίδιο χρήστη.

Συμβουλές

Αν η μοτοσυκλέτα σας δεν έχει «ματάκι» και η στάθμη του λαδιού μετριέται με βίδα-δείκτη μέτρησης, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήστη για να διαπιστώσετε αν η μοτοσυκλέτα σας πρέπει να είναι σε όρθια θέση και με τους δύο τροχούς στο έδαφος ή σε σταντ που σηκώνει μόνο τον πίσω τροχό, για να έχετε την σωστή ένδειξη. Και επίσης αν ο δείκτης πρέπει να βιδωθεί ή απλά να ακουμπήσει στη θέση του. Όταν τον αφαιρέσετε σκουπίστε τον με ένα καθαρό πανί ή χαρτί και προσοχή μην μείνει κάποιο χνούδι επάνω του. Ποτέ μην ακουμπάτε τον δείκτη στο έδαφος γιατί μπορεί να μεταφέρει βρωμιές και χώμα.

Ποτέ μην ελέγχετε τη στάθμη λαδιού με ζεστό κινητήρα, εκτός αν ο κατασκευαστές συνιστά κάτι τέτοιο. Ο λόγος είναι γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα λαδιού στα βασικά μέρη του κινητήρα, αφού δεν έχει αποστραγγιστεί στο δοχείο συλλογής. Αν συμπληρώσετε λάδι με ζεστό κινητήρα, υπάρχει πιθανότητα να βάλετε περισσότερο απ’ όσο πρέπει, γεγονός που θα προκαλέσει βλάβη στον κινητήρα. Το πιο συνηθισμένο είναι το επιπλέον λάδι να εκτοξευθεί υπό πίεση στο φιλτροκούτι.

Πριν σφίξετε καλά τον δείκτη-βίδα, αλείψτε το χείλος της υποδοχής με λίγο λάδι για να μην κολλήσει. Αν στην προσπάθεια σας να τον ξεβιδώσετε δεν ανοίγει, μην την «χτυπήσετε», διότι μπορεί να σπάσει. «Ντύστε» τον δείκτη με ένα μαλακό πανί, πιάστε την και ξεβιδώστε την με μία πένσα.

Τι πρέπει να κάνετε πάντα…

Χρησιμοποιήστε καινούργιο λάδι και στην σωστή ποσότητα. Τα λάδια πρέπει να αλλάζουν και όχι μόνο να συμπληρώνονται. Αν χρειαστεί συμπληρώστε μικρή ποσότητα. Το νέο «κρύο» λάδι αργεί να φανεί στον δείκτη, οπότε λίγη υπομονή δεν βλάπτει. Αν ένα χωνί ή άλλη συσκευή απαιτείται για πρόσβαση στην οπή πλήρωσης λαδιού, βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρή. Αν χυθεί λίγο, σκουπίστε καλά.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook