Πώς θα αποζημιώνονται οι ταξιδιώτες για ακυρώσεις στις κρατήσεις λόγω κορονοϊού

πώς-θα-αποζημιώνονται-οι-ταξιδιώτες-γ-1024077

Σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για το μείζον ζήτημα των ακυρώσεων και των επιστροφών σε προκαταβολές που έχουν δοθεί για τουριστικά πακέτα και κρατήσεις και λόγω κορωνοϊού ακυρώνονται, προχωρεί στο αμέσως προσεχές διάστημα το κυβερνητικό επιτελείο.

Η ρύθμιση από το υπουργείο Τουρισμού πρόκειται να έρθει τις αμέσως επόμενες ημέρες με στόχο να δοθεί μία «ανάσα» ρευστότητας στον κλάδο, ο οποίος δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς και βρίσκεται παντελώς στον «αέρα», με αμφίβολο το άνοιγμα της καλοκαιρινής σεζόν.

Συγκεκριμένα, θα δίνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις η δυνατότητα να αποζημιώνουν τους πελάτες τους με την έκδοση κουπονιών (vouchers) τα οποία θα έχουν 18μηνη διάρκεια. Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις δε θα υποχρεώνονται να επιστρέψουν τις προκαταβολές, ενώ και οι πελάτες, από την πλευρά τους, θα έχουν τη δυνατότητα μετάθεσης για αργότερα, για περίοδο 18 μηνών των διακοπών τους. Το σκεπτικό για την εν λόγω ρύθμιση, πέραν φυσικά της μετάθεσης της ζήτησης προς τα πίσω, είναι ότι από τη μία πλευρά θα πρέπει αναμφίβολα, οι καταναλωτές να βρίσκονται στο επίκεντρο και να υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων ειδικά σε τόσο έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που έχουν δημιουργηθεί λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο, στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα και με ανοικτό το ζήτημα βιωσιμότητας πλέον για ουκ ολίγες επιχειρήσεις σε όλη την αλυσίδα του τουρισμού «θα πρέπει και οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν, γιατί αν βάλουν λουκέτο, τότε σίγουρα δε θα μπορεί να προφυλαχθεί με κανέναν τρόπο ο καταναλωτής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Το θέμα των αποζημιώσεων μέσω κουπονιών έχει αναδειχθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τη γερμανική κυβέρνηση μάλιστα να έχει ήδη λάβει ήδη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας την απόφαση ώστε να αντικατασταθούν οι χρηματικές αποζημιώσεις με vouchers.

Όπως προβλέπεται, τα πιστωτικά για τους πελάτες από ταξιδιωτικά πρακτορεία και tour operators θα έχουν ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήτοι έως το τέλος του 2021 με στόχο να μην ακολουθείται η πρακτική που ίσχυε μέχρι πρότινος για τις επιστροφές χρημάτων σε πελάτες, τα ταξίδια των οποίων ακυρώθηκαν λόγω του κορωνοϊού (πρόκειται για ταξίδια και πτήσεις για τα οποία είχαν γίνει κρατήσεις πριν τις 8 Μαρτίου). Με βάση τη σχετική απόφαση των Γερμανών θα υπάρχει η δυνατότητα για επιστροφές χρημάτων, ωστόσο από το 2022 και μετά κι εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν τα πιστωτικά κουπόνια.

Σημειώνεται εδώ ότι πέραν των όποιων ρυθμίσεων υπάρξουν σε εθνικό επίπεδο από τις επιμέρους κυβερνήσεις, θα πρέπει από την πλευρά της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και να αναστείλει τους κανόνες αποζημίωσης από την οδηγία για τα πακέτα διακοπών.

Πηγή:newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook