Πώς θα αντιμετωπίσετε τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις της εμμηνόπαυσης

πώς-θα-αντιμετωπίσετε-τις-εξάψεις-και-1504591

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις κατά την εμμηνόπαυση και την περιεμμηνόπαυση. Όμως τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να μειώσουν ή να αποτρέψουν αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα με διάφορους τρόπους.

Οι εξάψεις είναι ξαφνικά αισθήματα ζέστης τα οποία εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις συμβαίνουν όταν εμφανίζονται εξάψεις τη νύχτα. Μέχρι και 85% των γυναικών αναφέρουν εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό στάδιο της ζωής, εμφανίζεται μεταξύ 45 και 55 ετών και διαρκεί περίπου 7 χρόνια, αλλά μπορεί να συνεχιστεί έως και 14 χρόνια.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εμφάνιση εξάψεων μπορεί να διαρκέσει κατά μέσο όρο 5 χρόνια και όσο πιο νωρίς στη ζωή συμβαίνουν, τόσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να διαρκέσουν.

Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις εμφανίζονται πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης λόγω της αλλαγής των επιπέδων ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης , που επηρεάζουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος. Οι αλλαγές σε αυτά τα επίπεδα των ορμονών επηρεάζουν τη δράση άλλων ορμονών που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτό προκαλεί τα χαρακτηριστικά αισθήματα ξαφνικής ζέστης, έξαψης και υπερβολικής εφίδρωσης.

Η συχνότητα των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων διαφέρει μεταξύ των γυναικών. Για παράδειγμα μερικές βιώνουν μόνο περιστασιακές εξάψεις ενώ, για άλλες, τα συμπτώματα μπορεί να παρεμποδίσουν την καθημερινή τους ζωή.

Θεραπεία και πρόληψη

Αν και μερικές γυναίκες μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, για άλλες γυναίκες μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές.

Οι γιατροί συστήνουν να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για 3 μήνες, ώστε να διαχειριστείτε τις εξάψεις, πριν δοκιμάσετε κάποια φάρμακα.

Σπιτικές θεραπείες για τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις

Καλό θα ήταν να μειώσετε την κατανάλωση των παρακάτω:

  • Αλκοόλ
  • Πικάντικα τρόφιμα
  • Καφεΐνη
  • Κάπνισμα

Μείνετε ψύχραιμες. Φορέστε ελαφριά ρούχα, ώστε να μπορείτε να τα αφαιρέσετε όταν νιώσετε το βράδυ ότι ζεσταίνεστε.

Κρατήστε έναν ανεμιστήρα δίπλα στο κρεβάτι. Αυτό θα βοηθήσει στις νυχτερινές εφιδρώσεις.

Διατηρήστε τη θερμοκρασία δωματίου χαμηλή. Ανοίξτε τα παράθυρα και χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα ή κλιματιστικό για να διατηρήσετε την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο.

Κάντε ένα δροσερό ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και πριν τον ύπνο.

Ρίξτε δροσερό νερό στους καρπούς. Υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία στους καρπούς, οπότε αυτός μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να δροσιστείτε γρήγορα.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Οι εξάψεις μπορεί να είναι πιο συχνές και σοβαρές εάν τα άτομα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος κάνοντας τακτική άσκηση και έχοντας έναν ενεργό τρόπο ζωής.

Χαλαρώστε και μειώστε το άγχος. Η αργή και βαθιά αναπνοή και ο διαλογισμός είναι τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες και στη μείωση των εξάψεων.

Συμπληρώματα διατροφής

Μερικές γυναίκες μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα φυτικά φάρμακα βοηθούν. Ωστόσο, υπάρχει λίγη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους και ορισμένα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα ή να έχουν επιβλαβείς παρενέργειες.

Εάν λοιπόν επιθυμείτε να δοκιμάσετε κάποιο συμπληρώματα διατροφής για να βελτιώσετε τις εξάψεις, μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας για τα ακόλουθα:

Φυτοοιστρογόνα. Ανασκόπηση μελετών του 2015 δηλώνει ότι τα φυτοοιστρογόνα μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα των εξάψεων χωρίς να έχουν σοβαρές παρενέργειες. Τα φυτοοιστρογόνα είναι φυτικές ενώσεις που έχουν κάποιες παρόμοιες ιδιότητες με τα οιστρογόνα.

Black cohosh. Το Black cohosh είναι ένα φυτικό παρασκεύασμα. Μια ανασκόπηση του 2020 έχει δείξει ότι αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων.

Φαρμακευτική αγωγή

Εάν εμφανίσετε έντονες εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις που διακόπτουν την καθημερινότητά σας ή προκαλούν υψηλά επίπεδα ανησυχίας, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT)

Η λήψη φαρμάκων ορμονικής θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Στην ορμονοθεραπεία ή τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT), λαμβάνετε φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα για να ρυθμίσουν τα επίπεδα ορμονών. Η HRT μπορεί να ανακουφίσει πολλά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων.

Ένας γιατρός θα προσαρμόσει τις ορμονικές θεραπείες, σύμφωνα με τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου και θα συνταγογραφήσει τη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση ορμονών για τη μείωση των παρενεργειών.

Οι γιατροί συνήθως δεν συνιστούν ορμονοθεραπεία σε γυναίκες που είχαν έναν τύπο καρκίνου που είναι ευαίσθητος στις ορμόνες, όπως ο καρκίνος του μαστού. Ο λόγος για αυτό είναι επειδή αυτοί οι καρκίνοι αναπτύσσονται πιο γρήγορα παρουσία πρόσθετων ορμονών. Ομοίως, οι γιατροί δεν συνιστούν αυτή τη θεραπεία για γυναίκες που είχαν θρόμβο αίματος.

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις κατά την εμμηνόπαυση. Συνιστάται να μιλήσετε με έναν γιατρό για τις καλύτερες και ασφαλέστερες μεθόδους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, καθώς αυτές μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των γυναικών.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook