Πως σχολίασε ο τουρκικός τύπος την απόκτηση των Rafale – «Ιερείς ευλόγησαν τα αεροπλάνα από δεύτερο χέρι»

πως-σχολίασε-ο-τουρκικός-τύπος-την-από-1360518
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τα πρώτα Rafale έφθασαν στην Ελλάδα σήμερα, με τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης να δημοσιεύουν την είδηση μαζί με τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Μία ιστοσελίδα και ένα τηλεοπτικό δίκτυο μιλούσαν για επίδειξη δύναμης από την πλευρά της Αθήνας, όμως τα Rafale είναι στο μικροσκόπιο της Τουρκίας.

Υπενθυμίζονται παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που είχε πει ότι είναι πρόκληση τα εξοπλιστικά προγράμματα, αναφερόμενος τόσο στα Rafale όσο και στις φρεγάτες Belharra ενώ είχε πει επίσης για τα γαλλικά μαχητικά ότι είναι “μεγάλος αριθμός για την Ελλάδα, αλλά μικρός να αντιμετωπίσει την Τουρκία”.

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Ερντογάν είχε πει η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεπληρώσει τα εξοπλιστικά.

Τα Rafale είναι τα πρώτα μαχητικά που έρχονται από το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η Αθήνα.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στον τουρκικό Τύπο, η Daily Sabah δημοσιεύει την είδηση και επισημαίνει ότι η Αθήνα θα αγοράσει επιπλέον έξι Rafale και τρεις φρεγάτες Belhara από τη Γαλλία.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, “τα αεροσκάφη μάχης πολλαπλών ρόλων με ένα χαρακτηριστικό φτερό σε σχήμα τριγώνου ήταν η πρώτη σημαντική παράδοση που προέκυψε από αμυντικές συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψαν πέρυσι η ελληνική και η γαλλική κυβέρνηση”.

Η τουρκική διαδικτυακή ειδησεογραφική σελίδα Gündeme Dair Her Şey, που μεταδίδει νέα από τη διεθνή αμυντική βιομηχανία ανέβασε στον λογαριασμό της στο twitter δύο βίντεο, το ένα από την άφιξη των Rafale και το δεύτερο από τον αγιασμό τους και έκανε λόγο για “μαχητικά από δεύτερο χέρι”.

“Ξεκίνησε το σόου με τα αεροπλάνα από δεύτερο χέρι που αγόρασε από τη Γαλλία” αναφέρεται στη λεζάντα του πρώτου βίντεο.

 

Στο δεύτερο αναφέρεται: “Ιερείς ευλόγησαν τα αεροπλάνα από δεύτερο χέρι που αγόρασε η Ελλάδα από τη Γαλλία”.

H Yeni Safak στην αγγλική έκδοσή της αναφέρει “η Ελλάδα υποδέχεται τα πρώτα έξι Rafale μαχητικά την Τετάρτη στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, σε μια τελετή που θα παραστεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον Ιανουάριο πέρυσι η χώρα είχε παραγγείλει 18 μαχητικά. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους πρόσθεσε άλλα έξι στον στόλο της” και σε άλλο σημείο τονίζει ότι η “Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα με την απόκτηση ακόμη τριών γαλλικών φρεγατών Belhara που θα παραδοθούν το 2025 και το 2026”.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη συμφωνία που έχει υπογραφεί με το Ισραήλ για την εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων όπως και συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook