Πως σχεδιάζει ο Δήμος Χανίων να «μπλοκάρει» το ξενοδοχείο στον λόφο Καστέλι

πως-σχεδιάζει-ο-δήμος-χανίων-να-μπλοκ-1102643

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης μεταξύ των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων των Χανίων, τον αντιπεριφερειάρχη, Νίκο Καλογερή, και τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Σπύρο Σοφιανό, με στόχο την προετοιμασία της συζήτησης του αυριανού συμβουλίου για την αξιοποίηση του λόφου Καστέλι, καθ’ ότι, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης, πρόκειται για πολύ σημαντικό θέμα, αφού με την κατάλυση της κατάληψης έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα.

Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής το θέμα τοποθετείται αύριο προ ημερήσιας διάταξης στο Δ.Σ., ώστε να προκύψει μια ξεκάθαρη θέση. Το παρών δεν έδωσαν όλοι οι επικεφαλής, αφού απουσίαζε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης για προσωπικούς λόγους, δείτε ΕΔΩ, ενώ ο Άρης Παπαδογιάννης με ανακοίνωση του, δείτε ΕΔΩ, δήλωσε την άρνηση του να παραστεί. Σαφής ήταν, πάντως, η άποψη όλων, πλην του κ. Παπαδογιάννη, οτι ο εν λόγω χώρος δεν πρέπει να γίνει ξενοδοχείο, ενώ συζητήθηκαν πιθανοί τρόποι ώστε το δημοτικό συμβούλιο να εμποδίσει αυτή την προοπτική.

Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης ενημέρωσε για τη σύμβαση με τον ιδιώτη που έχει υπογραφεί, αναφερόμενος στο αυτοδιοίκητο του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο του δίνει την δυνατότητα να αποφασίζει και να πράττει όπως βούλεται. Ωστόσο, ως πολιτικό όργανο που είναι το Δ.Σ., ξεκαθάρισε οτι έχει τη δυνατότητα να τοποθετείται για δράσεις και να δίνει κατευθύνσεις σε ζητήματα όπως η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ιστορικού χώρου. Έτσι, θα πρέπει να κατατεθεί στους πολίτες των Χανίων η άποψή του και να εξεταστεί αν μπορεί να γίνει εφικτή δεδομένης της ήδη ενεργής σύμβασης για την επένδυση.Ο δήμαρχος Χανίων, ξεκινώντας, απάντησε στη διαμαρτυρία του Άρη Παπαδογιάννη για την χθεσινή συνάντηση με μέλη των διαδηλωτών:

«Όσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση, δεν μπήκε σε σωστή βάση από τον κ. Παπαδογιάννη, αφού δεν ήταν με τη Ρόζα Νέρα, αλλά με εκπροσώπους διαδηλωτών που κατέθεσαν τα αιτήματα τους. Η πόρτα του κάθε δημάρχου απέναντι σε μία διαδήλωση πολιτών θα πρέπει να είναι ανοικτή, ώστε να εισπράξουμε και να αξιολογήσουμε τα αιτήματα για οποιαδήποτε θέμα που απασχολεί την κοινωνία. Αυτός είναι ο πολιτισμένος και δημοκρατικός διάλογος. Σε ότι έχει να κάνει με την παρουσία του κ. Σαρρή, αφορά απλά τη συμμετοχή του στη διαδήλωση και δεν υπήρχε λόγος να αποκλειστεί από τη συζήτηση.»

Ακόμη, έκανε λόγο για τρεις «αγωνίες», το ίδιο το κτήριο και την ανάγκη αποκατάστασης, κάτι που αδυνατεί να κάνει το Πολυτεχνείο, για την σύμβαση που ήδη έχει αρχίσει να ισχύει και να εισπράττει το πολυτεχνείο, με πόρους που έχει ανάγκη το Πολυτεχνείο, αλλά και την διαχειριστική αγωνία από πλευράς του ιδρύματος, με τον δήμο να μην επιδιώκει να σταθεί απέναντι από αυτό, αλλά να έχει στόχο να προχωρήσει σε δράσεις και πειστικές απαντήσεις για μια εναλλακτική λύση, ώστε ο χώρος να έχει κοινή ωφέλεια και χρήση.

Ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, τόνισε οτι χρειάζεται προσοχή στη διαχείριση της κατάστασης, ώστε να μην προσπαθήσει ο επενδυτής να αποχωρήσει αποσπώντας το μεγαλύτερο δυνατό όφελος εις βάρος, εν τέλει, των Χανιωτών, προτείνοντας μία υγιή συνεννόηση με το Πολυτεχνείο.

Πάντως, συμφώνησε με τη διάλυση της κατάληψης, ενώ επισήμανε ότι διαφώνησε με το Βασίλη Διγαλάκη στην τότε απόφαση για μετατροπή σε ξενοδοχείο: «Το έχω πει στον ίδιο ότι δεν είναι αυτή σωστή χρήση, αφού όλοι ξέρουμε πως και για ποιο σκοπό αποκτήθηκε. Πρέπει να λειτουργήσει σε αλληλεπίδραση με την πόλη και τους πολίτες. Αν ένα καζίνο απέδιδε περισσότερο θα το έκανε; Δεν είναι ούτε το ξενοδοχείο ενδεδειγμένη χρήση, όλοι πια συμφωνούν σε αυτό, όμως εκείνος δεν θέλει να το καταλάβει.»

Από πλευράς… τραπεζιού πάντως, δεν έλειψαν τα σχόλια για την πολιτική σκοπιμότητα αυτής της απόφασης του Πολυτεχνείου να παραχωρήσει σε ιδιωτικά συμφέροντα το «μπαλκόνι των Χανίων».Ο Σεραφείμ Ρίζος εξέφρασε την διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι έπρεπε να δώσει… αναφορά στην αστυνομία για να μπει στο δημαρχείο της πόλης, όπως έγινε και για τους υπόλοιπους επικεφαλής, αλλά και όποιον εισέρχεται στο δημόσιο κτήριο. Έτσι, επισήμανε ότι δεν υφίσταται πολιτικός και δημοκρατικός διάλογος με αστυνομία και ΜΑΤ σε κάθε σημείο της πόλης, με τραυματισμό δημοσιογράφων και καταστροφή της ιδιοκτησίας και υλικών που διατηρούνταν στα κτήρια κατά την κατάληψη. Έτσι, έκλεισε ζητώντας να αποχωρήσει η αστυνομία από τον λόφο Καστέλι και να ανοίξει ξανά στους Χανιώτες, οι οποίοι έδειξαν την αντίθεση τους στην συγκεκριμένη αξιοποίηση προχωρώντας σε μαζικές διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ευτύχης Δαμιανάκης αναφέρθηκε στον νομικό τρόπο να ανασταλεί η δημιουργία του ξενοδοχείου, ο οποίος δεν είναι δυνατός, παρά την πολιτική βούληση που είναι ξεκάθαρη, αφού ο δήμος δεν είναι σε θέση να καταγγείλει μια σύμβαση μεταξύ δύο ιδιωτών. Έτσι, πρότεινε τον μοναδικό τρόπο να σταματήσει η διαδικασία της επέμβασης, να γίνει επαφή με το Πολυτεχνείο από σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, εκδηλώνοντας την βούληση του ίδιου και των Χανιωτών, ώστε να καταγγείλει και να ακυρώσει τη συμφωνία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.Ακόμη, έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες της συγκλήτου, δεδομένης της πρόθεσης του πρώην πρύτανη κ. Γρυσπολάκη για να γίνει Σχολή Καλών Τεχνών στο παρελθόν, η οποία ήταν ξεκάθαρη.

Ο Τάσος Βάμβουκας έκανε λόγο για χώρο εκπαίδευσης και πολιτισμού, όπου θα ήταν δυνατή μία ήπια επιχειρηματική εκμετάλλευση όπως ένα καφέ που θα μπορούσε να περιορίσει την οικονομική απώλεια του Πολυτεχνείου. Διερωτήθηκε αν χρειαζόμαστε ακόμη ένα ξενοδοχείο στην πόλη, τονίζοντας ότι κ δήμος πρέπει να πιέσει για μια διαφορετική έκβαση, αφού αυτή είναι και η θέση της χανιώτικης κοινωνίας.

Ο Γιάννης Σαρρής έκανε λόγο για κομβικό ζήτημα για την πόλη, θεωρώντας ανεύθυνο να εντάσσεται σε προσωπικές κομματικές και πολιτικές επιδιώξεις που είναι άσχετες με το μέλλον του τόπου: «Πλέον δεν υπάρχει δίλημμα κατάληψη ή ξενοδοχείο. Όποιος δεν θέλει ξενοδοχείο δεν σημαίνει ότι ευνοεί τους καταληψίες», συμπλήρωσε. Επισήμανε, ακόμη, ότι ο λόφος Καστέλι δεν μπορεί να ταυτιστεί με άλλες παρεμβάσεις στην Παλιά Πόλη, όπως προσπάθησαν να κάνουν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βασίλης Διγαλάκης, θέτοντας νέο δίλημμα:»Ξενοδοχείο ή χώρος δημόσιας χρήσης για τους Χανιώτες».

Ακόμη, κατήγγειλε το γεγονός ότι έχουν τοποθετηθεί κάμερες στην πλατεία του Αγίου Τίτου και τα σκαλιά της εισόδου, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο μόνο με ελευθερία και δημοκρατία δεν έχει σχέση. «Αν ξεκινήσουν διαδικασίες για το ξενοδοχείο στο λόφο Καστέλι, θα πρέπει να περάσουν πάνω από τις ψυχές των Χανιωτών, επισήμανε», ζητώντας να βρεθεί τρόπος να διαταραχθεί η σύμβαση.

Ο Νίκος Βουρλάκης σχολίασε ότι δεν υπάρχει νόημα στην σημερινή κουβέντα, αφού η άποψη των δημοτικών παρατάξεων ενάντια στο ξενοδοχείο είναι ξεκάθαρη, σχολιάζοντας ότι μόνο ο Χανιώτικος λαός είναι ιδιοκτήτης του χώρου, ενώ δόθηκε στο Πολυτεχνείο με μικρό αντίτιμο για συγκεκριμένους και εκπαιδευτικούς καθαρά σκοπούς, όχι για να γίνει ξενοδοχείο.Ο Σπύρος Σοφιανός, πρόεδρος του ΤΕΕ, εξέφρασε τη γνώμη ότι είναι αρκετά καλή η τιμή που αγόρασε το Πολυτεχνείο τα κτήρια το 1999, με την εταιρεία να υφίσταται αρκετά αυστηρούς όρους. Όσον αφορά την καταγγελία της σύμβασης, χαρακτήρισε μεγάλο λάθος μια τέτοια απόφαση του Πολυτεχνείου, όμως, από τη στιγμή που τελείωσε η κατάληψη, θα μπορούσε βρεθεί μια λύση κοινώς αποδεκτή, με κομβικότατη, όμως, τη θέση και την δράση της συγκλήτου.

zarpanews.gr

8 thoughts on “Πως σχεδιάζει ο Δήμος Χανίων να «μπλοκάρει» το ξενοδοχείο στον λόφο Καστέλι

  1. Για να δούμε, θα έχει και αυτό την τύχη του κολυμβητηρίου ακρωτηρίου;
    Για σκέψου τελικά το πολυτεχνείο να πληρώνει για να σπάσει το συμβόλαιο και λόγω μη αξιοποίησής του κτιρίου να φιλοξενούνται σε αυτό εν είδει ξενοδοχείου οι μετανάστες! Και κερατάς και δαρμένος δηλαδή!

    1. μα στα αλήθεια είναι ένας απο τους κινδύνους. Με το ψευτοδίλημμα κατάληψη ή ξενοδοχείο εγω προβλέπω ότι είτε θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει με το έτσι θέλω είτε καποιοι να κανουν ότι μπορούν για να το τρενάρουν το θέμα δλδ μπορεί να γίνει και κολυμβητήριο…….

  2. Αρα περα απο τον κυρΑρη που δε μπορει να παρει αλλη γραμμη λογω κομματικης γραμμης και κατι ΚυρΠαντεληδες που εχουν τη θεωρια οτι αν δεν γινει ξενοδοχειο ο λοφος θα κερδισουν οι καταληψιες, ΟΛΟΣ ο Χανιωτικος λαος θελει αξιοποιηση των κτιριων προς οφελος της κοινωνιας. Απλα λιττα και ομορφα.
    Αρα ειναι τοσο απλο να βγει τιμια ο νυν πρυτανης και να σεβαστει αυτη την αποφαση και να παει στο γεροντοδιαολο ο κυρ Διγαλης. Αλλο ενα ξενοδοχειο στο μπαλκονι μας; Γιατι;
    Ενα ηπιο καφε φυσικα! Ενα μουσειο; Κατι προς δημοσια χρηση.
    Φτανει πια που ή κατι θα ερημωνει (Γαλλικη σχολη) ειτε θα ξεπουλιεται στην τουριστικη βιομηχανια…

    1. Ακριβώς!
      ας συμφωνήσουμε απλά λιττά ότι το δίλημμα δεν είναι κατάληψη ή ξενοδοχείο. Να μείνουν απέξω και οι δυο. και για το να αξιοποιηθούν τα κτίρια σωστά θα είμαστε όλοι εκεί.
      και πολύ σωστό, ας πάρει θέση ο νυν πρύτανης!

    2. Πραγματικά δε μπορώ να κατανοήσω τη λογική των επιχειρημάτων, όχι στο «πρύτανης-ξενοδόχος» ναι στο «πρύτανης-καφετζής»;;;
      Ποιός θα το λειτουργήσει; Με ποιά νομική υπόσταση; Είναι εκπαιδευτική αυτή χρήση του κτιρίου; Υπάρχει πολεοδομική χρήση
      για καφετέρια; Μπορεί να τροποποιηθεί το κτίριο ωστε να γίνει υγειονομικού ενδιαφέροντος; κλπ κλπ

      Αλλά ακόμα και να γίνει δε θα με παραξενέψει να ακούσω οτι θα το έχει αναλάβει μια πολυεθνική εταιρεία Κινεζο-Ρωσο-Αμερικανο-Εβραϊκών συμφερόντων, βάζει κουρκουμπίνη με σκόνη από τσίπ 6G στον καφέ για να αλλοιώσει το αδάμαστο Ελληνικό DNA και να σκοτώσει τα 7 επιπλέον χρωμοσώματα που έχει παραπάνω από κάθε άλλο γενος.
      Το έχουμε τερματίσει, οτι θέλει λέει καθένας…

      Και έλεος πιά με το «μπαλκόνι»…οι περισσότεροι Χανιώτες αγνοούσαν οτι υπάρχει το «μπαλκόνι» αφού ήταν αποκλειστικά για τους μυημένους καταληψίες και τους αρεστούς σε αυτούς.

  3. ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ <>
    ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΡΕ ΓΕΛΙΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ?
    (ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΟΨΕΙ Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ)

  4. ένα τσούρμο πολιτικάντηδες μαζεύτηκαν και «αποφάσισαν» να μπλοκάρουν την αξιοποίηση. Την αποζημίωση στον ιδιώτη θα την πληρώσουν αυτοί απο την τσέπη τους??? Δείτε ποιους εκλέγουμε!! ένα μάτσο άσχετους που είναι ανίκανοι να μοιράσουν δύο γαϊδάρων άχυρα!!!

    1. ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΩΝ (ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ) ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΣΟΙ (ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ) ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΡΩΜΟΧΩΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook