Πώς πρέπει να επιλέγουμε τα σωστά γυαλιά ηλίου για την οδήγηση

πώς-πρέπει-να-επιλέγουμε-τα-σωστά-γυαλ-1697331

Τα γυαλιά ηλίου αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ σε μία χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, ενώ κάποιοι τα θεωρούν τόσο cool, ώστε τα βγάζουν μόνο όταν πάνε για ύπνο. Αν τα χρησιμοποιούμε όμως στην οδήγηση, θα πρέπει να τα επιλέγουμε με κριτήριο την ασφάλεια και όχι το στυλ και το ντιζάιν, ώστε να μην περιορίζουν κατά κανένα τρόπο την ορατότητα και το οπτικό πεδίο μας. Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι τα συνηθισμένα λάθη που καλούμαστε να αποφύγουμε.

Διαφορετικοί βαθμοί μυωπίας

Όταν χρησιμοποιούμε γυαλιά οράσεως, θα πρέπει να φοράμε και γυαλιά ηλίου με φακούς, που έχουν ίδιους βαθμούς μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού. Άρα, όταν αλλάζουμε φακούς στα γυαλιά οράσεως, οφείλουμε να κάνουμε το ίδιο και με τα γυαλιά ηλίου.

Χοντρός σκελετός

Όσο μεγαλύτερο είναι το οπτικό μας πεδίο, τόσο το καλύτερο. Για να το πετύχουμε, επιλέγουμε λεπτό σκελετό, που δεν περιορίζει το εύρος του οπτικού πεδίου μας. Προτιμούμε επίσης έναν ελαφρύ σκελετό, που δεν κουράζει στις μακρινές διαδρομές και κάθεται σωστά στη μύτη, χωρίς να σφίγγει ούτε να γλιστράει.

Μικροί φακοί

Περίπου το 60% της υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας πέφτει στο πρόσωπό μας από πλάγια ή από πάνω. Άρα χρειαζόμαστε γυαλιά ηλίου με μεγάλους φακούς για να φιλτράρουν την ακτινοβολία από όλες τις κατευθύνσεις και τα οποία είναι έτσι και αλλιώς της μόδας.

Ακατάλληλα φίλτρα

Επιλέγουμε γυαλιά ηλίου με σήμανση UV 400, επειδή οι φακοί τους προστατεύουν από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες UV-Β και UV-B και ταυτόχρονα κάνουν την ορατότητα στην ηλιοφάνεια πιο ευχάριστη και ασφαλή στην οδήγηση. Προτιμούμε επίσης γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς, επειδή μειώνουν την αντανάκλαση στο γυαλί και το νερό.

Πολύ σκούρα

Τα φίλτρα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες από 0 έως 4. Για την Ελλάδα συνιστάται η κατηγορία 3 με σκούρο φίλτρο, που είναι ιδανικό για έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Τα υπερβολικά σκούρα γυαλιά ηλίου κατηγορίας 4 απαγορεύονται στην οδήγηση, καθώς διαθέτουν πολύ σκοτεινό φίλτρο.

Λάθος χρώμα

Οι φακοί σε μπεζ, γκρι, καφέ αποχρώσεις είναι κατάλληλοι για τα γυαλιά ηλίου, που χρησιμοποιούμε όταν οδηγούμε. Αντιθέτως, τα cool γυαλιά με μπλε, κόκκινες, πορτοκαλί, κ.ά. αποχρώσεις είναι προβληματικά, επειδή παραμορφώνουν τα χρώματα από τα φανάρια κυκλοφορίας, από τα φώτα των στοπ των προπορευόμενων οχημάτων, κλπ.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook