Πώς να πλύνετε καλύτερα τα ρούχα και άλλες συμβουλές από την «βασίλισσα της καθαριότητας»

πώς-να-πλύνετε-καλύτερα-τα-ρούχα-και-άλ-1624630

Η Ann Russell βασίζεται σε σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας στον καθαρισμό για να προσφέρει συμβουλές καθαριότητας μέσα από τον λογαριασμό της στο TikTok.

Η Washington Post της έκανε 8 “καυτές” ερωτήσεις για το πλύσιμο ρούχων, καθώς είναι ένα από τα πιο βασικά καθήκοντα στις δουλειές του σπιτιού.

Και ενώ υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το πώς να το κάνουμε σωστά, η Ann Russell, γνωστή και ως TikTok Auntie, έχει συγκεντρώσει 2,3 εκατομμύρια οπαδούς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για τις πρακτικές συμβουλές της και τα φρέσκα βίντεο χωρίς περιττές περιγράφεις.

Από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις της στο TikTok για το πλυντήριο ρούχων είναι αυτό με τις συμβουλές για τη διάσωση ενός συρρικνωμένου πουλόβερ (4,6 εκατομμύρια προβολές) και το βίντεο με τον λόγο που δεν της αρέσει το μαλακτικό (2,4 εκατομμύρια προβολές).

@annrussell03 #stitch with @Brightly ♬ original sound – Ann Russell She/Her

Η 59χρονη, που ζει σε ένα μικρό χωριό στη νότια Αγγλία, λέει ότι το γεγονός ότι έγινε αστέρι στο TikTok ήταν «ένα απόλυτο ατύχημα». Έγινε μέλος μόνο για να ακολουθήσει την ανιψιά της, αλλά αποφάσισε από μια ιδιοτροπία να δημοσιεύσει ένα βίντεο με τον σκύλο της, τη Χόλι, να αντιδρά στα πυροτεχνήματα. Στη συνέχεια, μια απλή εξήγηση που έκανε για το πώς να χρησιμοποιήσετε ένα φύλλο δάφνης απογειώθηκε.

«Από το να έχω οκτώ άτομα να παρακολουθούν ένα βίντεο στο να το παρακολουθούν 60.000… και από εκεί ξεκίνησε αργά και αναπόφευκτα», λέει.

Δημοσίευσε το βίντεο στο TikTok με το φύλλο δάφνης το φθινόπωρο του 2020, όταν ήταν αυτοαπασχολούμενη ως επαγγελματίας καθαρίστρια. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, «How to Clean Everything». Η Ράσελ τονίζει ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφτανε εδώ αλλά η κοινότητα του TikTok έχει μεγάλη δύναμη, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν.

@annrussell03 #stitch with @amelia fleur yayici ♬ original sound – Ann Russell She/Her

Πόσο απορρυπαντικό πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Η Russell σχεδόν πάντα συμβουλεύει να χρησιμοποιείτε λιγότερη ποσότητα από την προτεινόμενη. Αυτό είναι «πολύ καλύτερο για τα ρούχα σας, πολύ καλύτερο για το μηχάνημά σας, πολύ καλύτερο για το δέρμα σας», λέει, επειδή κάθε απορρυπαντικό που έχει απομείνει μπορεί να παραμείνει στις ίνες – κάτι που μπορεί να κάνει τα ρούχα σας πιο βρώμικα με την πάροδο του χρόνου. Μερικές φορές, λέει, μόνο το πλύσιμο με νερό – καθόλου απορρυπαντικό – αρκεί: «Δεν χρησιμοποιώ απορρυπαντικό πιθανώς στο 30 με 40% των πλύσεων μου».

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται αμφιλεγόμενο, η Russell εξηγεί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ρούχων που έχουν απλώς φορεθεί και των ρούχων που είναι βρώμικα. «Θέλετε τα ρούχα σας να είναι ευχάριστα και φρέσκα», λέει. Για αντικείμενα που έχουν φορεθεί μόνο ελαφρά, το νερό αρκεί.

@annrussell03 #stitch with @This mum cooks ♬ original sound – Ann Russell She/Her

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την προεπεξεργασία των λεκέδων;

Η Russell είναι λάτρης των σπρέι, αλλά δεν είναι πιστή σε μια συγκεκριμένη μάρκα.

Είναι απαραίτητα τα φύλλα μαλακτικού και στεγνωτηρίου υφασμάτων;

«Δεν είμαι λάτρης του μαλακτικού», λέει η Russell. «Το χρησιμοποιώ περιστασιακά , αλλά αν το χρησιμοποιείτε υπερβολικά, μετά από λίγο, τα ρούχα σας… είναι βαριά και λιπαρά και αχνιστά, και μυρίζουν», επειδή συσσωρεύεται στο ύφασμα. Μπορεί επίσης να καλύψει το εσωτερικό του πλυντηρίου σας, όπου «φύεται πολύ ωραία η μούχλα».

Τα φύλλα στεγνωτηρίου δεν είναι τόσο κοινά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ζει η Russell, όσο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανεξάρτητα από αυτά, τα θεωρεί «περισσότερο απόβλητα».

Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για το πλύσιμο των πουλόβερ;

Το μέσο πουλόβερ μπορεί να μπει στο μηχάνημα, αλλά χρησιμοποιήστε πάντα έναν κύκλο φρεσκαρίσματος — και είναι καλύτερα να παραλείψετε το στεγνωτήριο, συμβουλεύει η Russell. Για ακριβά πουλόβερ, το πλύσιμο στο χέρι σε έναν νεροχύτη με χλιαρό νερό και λίγο απορρυπαντικό είναι γενικά το πιο ασφαλές: «Βάλτε το εκεί, αφήστε το, απλώς μουλιάστε για 15 έως 20 λεπτά». Στη συνέχεια, στύψτε την περίσσεια νερού και επαναλάβετε τη διαδικασία χωρίς απορρυπαντικό»

Η Russell συνιστά να τραβάς τα πουλόβερ για να τα διαμορφώσεις και μετά να τα απλώσεις πάνω από μια σχάρα αντί να τα κρεμάσεις. (Το στέγνωμα στο επίπεδο είναι επίσης καλό, αν και πιο δύσκολο σε μικρότερο χώρο) «Αυτό που κάνω είναι να τα κρεμάω πάνω από μια ράγα από τη μασχάλη, ώστε να είναι διπλωμένα», εξηγεί. «Με αυτόν τον τρόπο, αν έχω μια γραμμή, είναι εκεί [στο στήθος], αλλά δεν παραμορφώνω τίποτα».

@annrussell03 Replying to @Lindzee McCain ♬ original sound – Ann Russell She/Her

Το πλύσιμο στο ζεστό νερό είναι πάντα πιο βλαβερό;

Μπορεί να είναι. «Πρέπει να ομολογήσω ότι και όταν δεν προσπαθούσα να περιορίσω τους λογαριασμούς του ρεύματος, πάντα μου άρεσε να πλένω τα βαμβακερά και τα λινά σε ζεστό νερό», τονίζει. Επιπλέον, το πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία είναι καλύτερο για την απολύμανση των υφασμάτων χωρίς τη βοήθεια απορρυπαντικού.

«Όλα τα άλλα πρέπει να πλένονται σε δροσερό νερό», σημειώνει η Russell. Εάν διαπιστώσετε ότι ακόμη και τα βαμβακερά ρούχα που έχουν συρρικνωθεί πριν από το πλύσιμο, λέει ότι το στεγνωτήριο είναι συνήθως ο ένοχος.

Μπορούν να σωθούν τα ρούχα που έχουν συρρικνωθεί;

Μερικές φορές. Ορισμένα υφάσματα, όπως το μετάξι και η βισκόζη, συστέλλονται – που σημαίνει ότι ο χώρος μεταξύ των ινών σφίγγει – αλλά στην πραγματικότητα δεν συρρικνώνονται. «Όταν τα σιδερώσεις ή τα βγάλεις έξω, θα επιστρέψουν στην κανονική τους μορφή» περιγράφει η βασίλισσα της καθαριότητας. «Η πραγματική συρρίκνωση είναι όταν οι ίδιες οι ίνες γίνονται πιο κοντές και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για αυτό».

Δείτε το βιντεάκι στο TikTok που έγινε viral

@annrussell03 #stitch with @Sas <3 ♬ original sound – Ann Russell She/Her

Χρειάζεται πραγματικά να διαχωρίσετε τα λευκά και τα χρώματα;

«Ναι, ναι, ναι», τονίζει. «Είναι όλα καλά μέχρι να μην είναι». Αν θέλετε να διατηρήσετε τα λευκά σας λαμπερά, συμβουλεύει έπειτα από ερώτηση μιας γυναίκας στο TikTok, να μην τα πλένετε ποτέ με οτιδήποτε δεν είναι καθαρό λευκό — χωρίς εξαιρέσεις.

Συνιστά να πλένετε πιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις – όπως λευκές με μικρά κομμάτια χρώματος, ιβουάρ ή μαύρα – μαζί με ένα σεντόνι που πιάνει χρώμα. «Γενικά μιλώντας, όσο πιο ζεστό νερό χρησιμοποιείτε στο πλύσιμο, τόσο πιο πιθανό είναι να απελευθερωθεί η βαφή», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι μια χρωμοπαγίδα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.

Γιατί μερικά ρούχα μυρίζουν ακόμα μετά το πλύσιμο;

Η Russell εξηγεί ότι οι μυρωδιές δεν σημαίνουν πάντα ότι τα ρούχα σας είναι βρώμικα. Ορισμένες βαφές και επεξεργασμένα υφάσματα έχουν συγκεκριμένες οσμές, λέει. «Έχω παρατηρήσει μερικές φορές τα [βρεγμένα] μαύρα τζιν μπορεί να μυρίζουν σαν ξινά, αλλά είναι καθαρά – και όταν είναι στεγνά, δεν έχουν καθόλου μυρωδιά».

Άλλος ένας κοινός ένοχος; Μπορεί να αφήσατε τα ρούχα σας να μείνουν βρεγμένα στο πλυντήριο για πολλή ώρα. Ακόμη και αφού τα πλύνετε ξανά, εξηγεί η Russell, μερικά από τα βακτήρια μπορεί να παραμείνουν. “Ετσι φυσικά, μόλις βραχούν, αρχίζουν να αναπαράγονται ξανά και η μυρωδιά θα επανέλθει.” Η λύση της είναι απλή — ξεπλύνετε και στεγνώστε τα μέχρι να υποχωρήσει η μυρωδιά.

Ένα πλυντήριο ρούχων που μυρίζει μπορεί επίσης να κάνει τα ρούχα σας να μυρίζουν, γι’ αυτό και η Russell συμβουλεύει στο βιντεάκι που δημοσίευσε στο TikTok να αφήνετε ανοιχτό το συρτάρι του απορρυπαντικού και την πόρτα του πλυντηρίου για να βγαίνει αέρας.

Φυσικά εκτός από τα βίντεο για το πλύσιμο των ρούχων, η Russell δημοσιεύει στον λογαριασμό της στο TikTok συμβουλές και απαντήσεις σε ερωτήσεις που δέχεται για όλα τα ζητήματα καθαριότητας ενός σπιτιού.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook