Πώς να φτιάξετε την πιο νόστιμη ροδακινόπιτα

πώς-να-φτιάξετε-την-πιο-νόστιμη-ροδακι-1268950

Προτείνουμε μια γλυκιά πίτα με φρέσκα ροδάκινα. Το μοσχοκάρυδο, η βανίλια, τα εσπεριδοειδή και το κονιάκ ενισχύουν τη γεύση του ροδάκινου και δημιουργούν μια απολαυστική γευστική αρμονία.

Ξεφλουδίζουμε εύκολα τα ροδάκινα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεφλουδίσουμε ένα ροδάκινο. Στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική ο πιο ενδεδειγμένος είναι το μπλανσάρισμα. Για να γίνει σωστά, χρειάζονται μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και μια μεγάλη λεκάνη με παγάκια. Παίρνουμε τα ροδάκινα, χαράζουμε ελαφρά ένα Χ στην κάτω πλευρά και τα βάζουμε στο νερό που βράζει για 10 με 15 δευτερόλεπτα (όχι παραπάνω, δεν θέλουμε να βράσει το φρούτο). Τα μεταφέρουμε με μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα στον πάγο και τα ξεφλουδίζουμε με ένα μυτερό μαχαίρι.

Υλικά για μια πίτα

Για ένα στρογγυλό ταψάκι ή πιρέξ, με διάμετρο 20-22 εκ.

Για τη ζύμη

320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

210 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια

75 ml νερό

2 κουτ. γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη

½ κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι (ή ανθό αλατιού)

2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο

Για τη γέμιση

2 κιλά ροδάκινα ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσι, κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 10 ροδάκινα)

1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

30 γρ. κορν φλάουρ

1 κουτ. σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού

1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

1 κουτ. σούπας κονιάκ (προαιρετικά)

2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

½ κουτ. θαλασσινό αλάτι (ή ανθό αλατιού)

1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο

50 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια

130 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη (και 2 κουτ. σούπας)

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη

1 μεγάλο αυγό

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Κοσκινίζουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά. Θα δούμε τη ζύμη να γίνεται μικρά κομμάτια στο μέγεθος μπιζελιού. Προσθέτουμε το μηλόξιδο και το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια ελαφρώς αλευρωμένη και πλάθουμε με απαλές κινήσεις. Ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα ορθογώνιο πάχους περίπου 2 εκ. Διπλώνουμε το ορθογώνιο στη μέση και στρώνουμε πάλι απαλά ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο ορθογώνιο πάχους 2 εκ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ακόμη 2 φορές. Σε αυτό το σημείο, η ζύμη πρέπει να έχει γίνει αρκετά λεία. Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση, την απλώνουμε σε 2 ταψάκια, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει τουλάχιστον 3 ώρες. Μπορούμε να την αφήσουμε και μια νύχτα και να ετοιμάσουμε τη γέμιση την επόμενη ημέρα. Βγάζουμε τις 2 ζύμες από το ψυγείο και τις αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 10 λεπτά για να μαλακώσουν.

Απλώνουμε τη μία ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα, υπολογίζοντας μια διάμετρο περίπου 30 εκ. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε στρογγυλό ταψί ή πιρέξ και στρώνουμε ελαφριά, με προσοχή ώστε να μην κοπούν οι άκρες που θα προεξέχουν. Απλώνουμε και τη δεύτερη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο στην ίδια διάμετρο.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση με τα ροδάκινα

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα κομμένα ροδάκινα, το κορν φλάουρ, τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη, το κονιάκ και το αλεύρι μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε την πίτα και ψήνουμε

Μεταφέρουμε τη γέμιση μέσα στο ταψάκι κι απλώνουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και πιέζουμε απαλά. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι της ζύμης και πιέζουμε απαλά τις άκρες μεταξύ τους. Ίσως χρειαστεί να βρέξουμε με ελάχιστο νερό τις άκρες της ζύμης για να κολλήσουν μεταξύ τους και να πιέσουμε απαλά με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού.

Πριν βάλουμε την πίτα στο φούρνο, την παγώνουμε για 20 λεπτά στην κατάψυξη, σκεπασμένη με χαρτί ψησίματος. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στην πίτα να γίνει ιδιαίτερα αφράτη και να κάνει ωραία κρούστα στο ψήσιμο.

Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε το αυγό αραιωμένο με 1 κουτ. σούπας νερό. Σε ένα άλλο μικρό μπολ ανακατεύουμε την κανέλα με 2 κουτ. σούπας ζάχαρη. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείφουμε την πίτα με το αυγό και πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και την κανέλα. Με ένα μαχαίρι κάνουμε δύο κάθετες γραμμές στην πίτα ώστε να ψηθεί καλύτερα εσωτερικά και βάζουμε στον φούρνο.

Ψήνουμε τη ροδακινόπιτα για 15 λεπτά, μειώνουμε την θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 90 λεπτά περίπου. Αν δούμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος ή αλουμινόχαρτο μέχρι να ψηθεί το εσωτερικό και να στεγνώσουν οι χυμοί από τα φρούτα. Αφαιρούμε το χαρτί δέκα λεπτά πριν το τέλος για να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα. Μεταφέρουμε την πίτα σε σχάρα και την αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να τη σερβίρουμε.

Για το σερβίρισμα

Μπορούμε να συνοδέψουμε τη ροδακινόπιτα με μπάλες από παγωτό βανίλια ή καϊμάκι

Σημείωση

Για καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει να αναζητήσουμε ώριμα και σφιχτά ροδάκινα που δεν έχουν πολύ χυμό και το κουκούτσι αφαιρείται σχετικά εύκολα. Οι ζουμεροί γερμάδες είναι πεντανόστιμοι, αλλά θα κάνουν πολύ ρευστή τη γέμιση..

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook