Πώς να εντοπίσετε την υπογλυκαιμία ή το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και πώς να το ελέγξετε

πώς-να-εντοπίσετε-την-υπογλυκαιμία-ή-τ-1594745

Η υπογλυκαιμία, ή το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, είναι συνήθως ένα σύμπτωμα του διαβήτη. Μπορεί να προκληθεί από τη μη σωστή χρήση της ινσουλίνης, την υπερβολική άσκηση, την παράλειψη γευμάτων και άλλους παράγοντες.

Η υπογλυκαιμία μπορεί περιστασιακά να επηρεάσει άτομα που δεν έχουν διαβήτη εάν λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, έχουν ανθυγιεινή διατροφή ή ως σύμπτωμα άλλων καταστάσεων υγείας. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε περιόδους μείωσης του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αιτίες και τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας ή του χαμηλού σακχάρου στο αίμα, είτε έχετε διαβήτη είτε όχι, και τι πρέπει να κάνετε για αυτό.

Τι είναι η υπογλυκαιμία;

Η υπογλυκαιμία είναι όταν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας πέφτει πολύ χαμηλά. Γενικά, οι τιμές γλυκόζης μικρότερες από 70 mg/dL, ή 4 mmol/L, θεωρούνται ότι βρίσκονται εντός του υπογλυκαιμικού εύρους.

Για τα άτομα με διαβήτη, ο στόχος για την αποφυγή της υπογλυκαιμίας είναι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να παραμείνουν πάνω από 70 mg/dL ή 4 mmol/L. Για άτομα χωρίς διαβήτη, όπου είναι πολύ πιο σπάνια, η υπογλυκαιμία είναι συνήθως καλά ανεκτή έως ότου το σάκχαρο στο αίμα είναι μικρότερο από 55 mg/dL ή 3 mmol/L.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Θα μπορούσατε να εμφανίσετε μια ποικιλία διαφορετικών συμπτωμάτων όταν το σάκχαρό σας είναι πολύ χαμηλό. Μερικά είναι γενικά ήπια, ενώ άλλα μπορεί να είναι πολύ σοβαρά.

Μερικά ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Τρέμουλο, νευρικότητα, ζάλη ή ζάλη
  • Πείνα
  • Πονοκεφάλους
  • Δυσκολία στο να σκεφτείτε ή να μιλήσετε καθαρά
  • Αλλαγές διάθεσης

Εάν τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας δεν αντιμετωπιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις , όπως απώλεια συνείδησης, επιληπτικές κρίσεις ή καρδιακή προσβολή.

Αιτίες υπογλυκαιμίας

Για τα άτομα που ζουν με διαβήτη, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες , όπως:

  • Λήψη υπερβολικής ποσότητας ινσουλίνης ή λάθος τύπου
  • Λήψη ινσουλίνης σε λάθος χρόνο
  • Παράλειψη ή καθυστέρηση γευμάτων
  • Δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες
  • Υπερβολική ή πολύ έντονη άσκηση
  • Πίνετε πολύ αλκοόλ

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας και να τα αντιμετωπίζετε γρήγορα. Εάν διαπιστώσετε ότι το σάκχαρο στο αίμα σας πέφτει – και μόνο εάν τα συμπτώματα δεν είναι αρκετά σοβαρά για να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια – συνιστάται να ακολουθήσετε τον κανόνα 15-15 , όπου τρώτε 15 γραμμάρια υδατάνθρακες που χωνεύονται γρήγορα και κάνετε ξανά δοκιμή για 15 λεπτά αργότερα. Εάν το σάκχαρό σας εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό, επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να επιστρέψει σε φυσιολογικά όρια.

Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί μια συνταγογραφούμενη θεραπεία γλυκαγόνης. Μιλήστε με το γιατρό σας για να συζητήσετε εάν πρέπει να έχετε μια θεραπεία γλυκαγόνης και πώς και πότε να τη χρησιμοποιήσετε.

Χαμηλό σάκχαρο αίματος σε άτομα χωρίς διαβήτη

Η υπογλυκαιμία είναι σπάνια σε άτομα χωρίς διαβήτη. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί από:

  • Ορισμένα φάρμακα
  • Φτωχή διατροφή
  • Χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης
  • Επιπλοκές της εγκυμοσύνης
  • Ορισμένες καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών

Αφού φάτε, οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη ή ζάχαρη. Αυτή εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το σάκχαρο στο αίμα σας μεταφέρεται στα κύτταρα σας για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια ή αποθηκεύεται για αργότερα. Καθώς τα κύτταρα σας προσλαμβάνουν τη ζάχαρη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πέφτουν. Μικρές αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα είναι φυσιολογικές, όμως εάν καταναλώνετε τροφές που οδηγούν συχνά σε μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας, όπως διαβήτη τύπου 2, η χρόνια φλεγμονή και οι καρδιακές παθήσεις.

Τι να κάνετε για να έχετε καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Κάποιες τροφές που τρώτε κάνουν μεγάλη διαφορά στις αποκρίσεις του σακχάρου στο αίμα σας. Γενικά, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητές σας για αιχμές εστιάζοντας σε ελάχιστα επεξεργασμένες πηγές υδατανθράκων, αντί σε εκείνες που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες.

Προσπαθήστε να περιορίσετε τις υπερ-επεξεργασμένες πηγές υδατανθράκων, όπως, πατατάκια, μπισκότα, καραμέλες και ζαχαρούχα ποτά

Αντίθετα, εστιάστε σε ελάχιστα επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένων των ζυμαρικών ολικής αλέσεως, του ψωμιού ολικής αλέσεως και της βρώμης
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Φασόλια και όσπρια

Η αύξηση και η πτώση του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Αυτό εξαρτάται από τα τρόφιμα που τρώτε και τις συγκεκριμένες αντιδράσεις του σώματός σας σε αυτά.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook