Πώς να αποκτήσεις χέρια «βελούδο» και το χειμώνα

πώς-να-αποκτήσεις-χέρια-βελούδο-και-1352348

Τα χέρια σας ταλαιπωρούνται καθημερινά από πολλούς παράγοντες. Η επαφή με τα χημικά, το κρύο και τον ξηρό αέρα μπορεί να τα αφυδατώσει και να τα κάνει να σκάσουν.

«Τα χέρια γίνονται πιο επιρρεπή στην ξηρότητα το χειμώνα λόγω της έλλειψης υγρασίας στον αέρα», εξηγεί η Dendy Engelman, MD, FACMS, FAAD, δερματολόγος και χειρουργός στην Κλινική Shafer στη Νέα Υόρκη.

Όταν η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, ο αέρας γίνεται πιο ξηρός και τραχύς, γεγονός που με τη σειρά του αποδυναμώνει τον φραγμό του δέρματος και αφαιρεί την υγρασία από το ευάλωτο δέρμα. Αυτό συχνά οδηγεί σε ξηρά, ξεφλουδισμένα, σκασμένα χέρια».

Και χάρη σε όλα τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, τα χέρια μας χάνουν ακόμη περισσότερη υγρασία από ό,τι συνήθως.

Η dr Engelman μοιράζεται τις συμβουλές της για να βοηθήσει στην καταπολέμηση όλων αυτών των παραγόντων για απαλά, ενυδατωμένα χέρια 365 ημέρες το χρόνο.

Κάνε απολέπιση

Μπορεί να σου ακούγεται μια περιττή διαδικασία, όμως μιλάμε για δέρμα, το οποίο έχει τις ίδιες ανάγκες όπως το πρόσωπο ή το σώμα σου. Απομάκρυνε τα νεκρά κύτταρα, μικρόβια και βακτήρια εφαρμόζοντας ένα απαλό scrub, λίγο μετά το μπάνιο σου, προκειμένου να καθαρίσεις επαρκώς την επιφάνεια και να προετοιμάσεις να δεχτεί τις ευεργετικές ιδιότητες μιας ενυδατικής κρέμας που θα εφαρμόσεις στη συνέχεια.

Ενυδάτωσε πάντα μετά το πλύσιμο

Τα σκληρά αντιμικροβιακά σαπούνια ξηραίνουν το δέρμα των χεριών. Αν δεν μπορείς να ενυδατώνεις τα χέρια σου κάθε φορά που τα πλένεις, πόσο δύσκολο σου είναι να εφαρμόζεις μια κρέμα χεριών το πρωί πριν φύγεις και το βράδυ πριν κοιμηθείς;

Αγάπησε το αντηλιακό

Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για να διατηρήσετε τα χέρια σας νεανικά είναι η χρήση αντηλιακού, το οποίο βοηθά να αποφύγετε τα σημάδια γήρανσης ακόμη και τον καρκίνο. Γι’ αυτό 30 λεπτά πριν βγείτε έξω, εφαρμόστε αρκετή ποσότητα αντηλιακού (SPF 50 ή υψηλότερο) στις πλάτες των χεριών σας. Επίσης, θυμηθείτε να βάλλετε ξανά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Χρησιμοποίησε γάντια

Η χρήση γαντιών είναι ένας τρόπος να διατηρείτε τα χέρια σας ασφαλή από βλάβες και πιθανούς τραυματισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημάδια γήρανσης. Για παράδειγμα, η χρήση γαντιών για οδήγηση είναι ένας τρόπος προστασίας των χεριών σας από τις ακτίνες UVA και UVB.

Επίσης, είναι σημαντικό να φοράτε γάντια για οικιακές δουλειές, όπως πλύσιμο πιάτων, κηπουρική ή ακόμη και χρήση χημικών προϊόντων καθαρισμού ώστε τα χέρια σας να μην ξεραθούν ή τραυματιστούν

Προτίμησε χλιαρό αντί για ζεστό νερό για το πλύσιμο των χεριών

Το ζεστό νερό τον χειμώνα μπορεί να είναι δελεαστικό, αλλά τα χέρια σου μάλλον έχουν αντίθετη άποψη…

Για να αποφύγεις την έντονη ξηρότητα στην επιδερμίδα των χεριών σου, προτίμησε χλιαρό νερό για να τα πλένεις. Επίσης, το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών μπορεί να τα «φθείρει» αφού επηρεάζει τη φυσική τους λιπαρότητα.

Κάνε συχνά μάσκα

Τα χέρια σου εργάζονται όλη μέρα ασταμάτητα για χάρη σου – αξίζουν λοιπόν κι αυτά την περιποίησή τους! Μια μάσκα χεριών ανά 10 μέρες ή δύο εβδομάδες θα τα διατηρήσει σε καλή κατάσταση και θα τους χαρίσει ένα πέπλο προστασίας ενάντια στην ξηρότητα του χειμερινού βοριά.

healthstories.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook