Πώς να αποφύγεις το συναισθηματικό φαγητό το βράδυ

πώς-να-αποφύγεις-το-συναισθηματικό-φα-1437423

To άγχος και η καραντίνα έχουν συμβάλλει αναμφισβήτητα στην αύξηση του άσκοπου και παχυντικού φαγητού τη νύχτα.

Ας μη γελιόμαστε, δεν είναι μόνο η καραντίνα που μας οδήγησε στο αλόγιστο φαγητό, είναι που έχουμε τη συνήθεια να συνδυάζουμε την τηλεόραση με τα πιο λανθασμένα σνακ.

Μπορεί λόγω του lockdown να ξοδέψαμε πολλές ώρες στο σπίτι, είτε προσπαθώντας να γεμίσουμε τον χρόνο μας, είτε δουλεύοντας σε καθεστώς τηλεργασίας ασταμάτητα, αυτό που μας δημιούργησε τον μεγαλύτερο εθισμό είναι το πολύ και καλό φαγητό. Φαγητό σε όλες τις ώρες και μάλιστα ασταμάτητο. Όλες αυτές οι αλλαγές προκάλεσαν αναστάτωση στην καθημερινότητά μας, χάνοντας ουσιαστικά τον χρόνο, ξοδεύοντας ατελείωτες ώρες μπροστά από μία οθόνη, παρακολουθώντας ειδήσεις ή βλέποντας αγαπημένες σειρές…

Το βράδυ έγινε πρωί και το πρωί, βράδυ. Το μόνο που είχε μείνει για να μας παρηγορεί ήταν η κουζίνα και το ψυγείο μας. Οι παλιές μας συνήθειες -ακόμη κι αν δεν έχουμε ακόμα lockdown- δεν μας εγκατέλειψαν ποτέ, και κυρίως το βράδυ. Αυτό οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στις επιδράσεις που έχουν οι ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη στο σώμα μας, δηλαδή τη συνήθεια που έχουν να μας ζητούν διαρκώς ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα.

Η ενδυνάμωση του συναισθηματικού φαγητού μπορεί να αποβεί αντιπαραγωγική μακροπρόθεσμα, προκαλώντας αύξηση του βάρους μας και διαταραχές στον ύπνο, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει την όρεξη αλλά και το άγχος μας (και ξεκινά ένας φαύλος κύκλος…).

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις στις οποίες μπορείς να στραφείς αντί στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σε ζάχαρη. Για παράδειγμα, ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τα συνολικά επίπεδα άγχους σου και να σε κάνει πιο ευαισθητοποιημένη για τις επιλογές που έχεις στο ισορροπημένο φαγητό. Μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι η άσκηση, η οποία απελευθερώνει ενδορφίνες, ορμόνες που μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή σου και να μειώσουν τα συναισθήματα του στρες, μειώνοντας με τη σειρά τους το άγχος.

Ο πιο απλός τρόπος για να μειώσεις το άγχος είναι να αφαιρέσεις τους πειρασμούς από τον χώρο σου. Εάν δεν έχεις στο ντουλάπι σου αυτά τα τσιπ, τα μπισκότα ή τα γλυκά που αποτελούν τους μεγαλύτερους πειρασμούς, είναι λιγότερο πιθανό να ξυπνήσεις το βράδυ και να πεινάς. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε από πού προέρχονται τα υποκείμενα συναισθήματα άγχους για να τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα.

Μπορείς να το επιτύχεις διατηρώντας ένα ημερολόγιο φαγητού που «παρακολουθεί» τι τρως και πώς αισθάνεσαι την ώρα που σου γεννιέται η ανάγκη για φαγητό. Παραδείγματα περιλαμβάνουν: παρακολούθηση ταινίας, βόλτα ή κλήση ενός φίλου για συνομιλία, την ώρα που εργάζεσαι ή που ξυπνάς. Θα μπορούσε επίσης να σε βοηθήσει να σχεδιάσεις τα γεύματά σου εκ των προτέρων ώστε να μειώσεις τα παρορμητικά σνακς. Είναι κι αυτό μια αρχή, δε νομίζεις;

queen.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook