Πώς να αποφασίσεις ότι ήρθε η ώρα να πετάξεις κάτι από τη ζωή σου

πώς-να-αποφασίσεις-ότι-ήρθε-η-ώρα-να-πετ-1702183

Είτε πρόκειται για υλικά αντικείμενα, είτε για νοητική και συναισθηματική συσσώρευση πραγμάτων, είτε για στάσιμη ενέργεια, είτε για τοξικές σχέσεις.

Η θεραπεύτρια και σύμβουλος Peggy Fitzsimmons, η οποία βοηθάει τους ανθρώπους να βγάλουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τα σκουπίδια από τη ζωή τους εδώ και δεκαπέντε χρόνια, διατείνεται ότι το ξεκαθάρισμα δεν είναι τελικά απλά για να δημιουργήσουμε χώρο: Είναι μια πνευματική αναζήτηση από μόνη της.

Το νέο βιβλίο της Fitzsimmons, Release: Create a ClutterFree and Soul Driven Life, είναι ένας οδηγός για να αφήσεις τα πράγματα να «φύγουν», είτε πρόκειται για υλικά αντικείμενα, είτε για νοητική και συναισθηματική συσσώρευση πραγμάτων, είτε για στάσιμη ενέργεια, είτε για τοξικές σχέσεις.

Επιθεωρώντας κάθε τομέα της ζωής μας και παίρνοντας αποφάσεις σχετικά με το τι μένει και τι φεύγει, μπορούμε να ανακαλύψουμε ξανά τι είναι πιο αληθινό και χρήσιμο για εμάς. Το παρακάτω απόσπασμα, από το πέμπτο κεφάλαιο του Release, προσφέρει επτά ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας για να καθορίσουμε αν κάτι αξίζει να κρατήσουμε. Αποτελούν επί της ουσίας τον οδικό χάρτη για το ταξίδι σας στο ξεσκαρτάρισμα.

Συμβάλλει στην πρόθεση της ψυχής μου;

Συμβάλλει αυτή η σκέψη, το συναίσθημα, η ενέργεια, ο τρόπος που σχετίζεται με εμάς με την πρόθεση της ψυχής μας; Για παράδειγμα, μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενοι, να ζούμε με ευκολία και αποτελεσματικότητα, ή να νιώθουμε ανάλαφροι, φωτεινοί, χαλαροί και αφοσιωμένοι; Αυτή η ερώτηση περνάει κατευθείαν στο ουσιώδες. Μια αρνητική απάντηση σε αυτή την ερώτηση υποδηλώνει ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε κάτι να φύγει. Αρκετά εύκολο, αλλά ο εγωιστικός μας νους θα το κάνει περίπλοκο. Θα εξετάσει και θα αντικρούσει, θα εκνευριστεί και θα αναστατωθεί.

Είναι όμορφο;

Είναι όμορφη αυτή η σκέψη, το συναίσθημα, η ενέργεια, ο τρόπος που μας κάνει να νιώθουμε; Αυτό είναι αρκετά απλό, αλλά υπάρχει μια προειδοποίηση εδώ. Μπορεί κάτι να θεωρείται από πολλούς όμορφο, αλλά εμείς να προτιμάμε κάτι άλλο και να μην ευθυγραμμίζεται με την προτίμηση της ψυχής μας για ομορφιά. Αν δεν είναι όμορφο για εσένα, άστο να φύγει.

Είναι χρήσιμο;

Είναι χρήσιμη αυτή η σκέψη, το συναίσθημα, η ενέργεια, ο τρόπος που μας κάνει να νιώθουμε; Πρέπει να αναζητούμε πράγματα που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα στη ζωή και μας ενδυναμώνουν ώστε να κάνουμε αυτά που θέλει να κάνει η ψυχή μας. Αυτή η ερώτηση φαίνεται αυτονόητη, αλλά πρέπει να απαντήσεις συνειδητά. Μπορείς να πεις: «Λοιπόν, αυτή η πεποίθηση ότι χρειάζομαι την έγκριση όλων με έχει βοηθήσει να παραμείνω ασφαλής στη ζωή μου, οπότε ναι, είναι χρήσιμη» αλλά η αλήθεια είναι ότι σεεμποδίζει να ζήσεις τη ζωή με τον τρόπο που θες. Ή μπορεί να πεις: «Ναι, αυτά τα μπαστούνια του σκι είναι πολύ χρήσιμα» αλλά να έχεις σταματήσει να κάνεις σκι εδώ και χρόνια. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι πως ό,τι κι αν είναι, είναι πραγματικά χρήσιμο για την ψυχή και τη ζωή μας. Αλλιώς, να το αφήσουμε να φύγει.

Με αγαπάει κι αυτό;

Αυτή η σκέψη, το συναίσθημα, η ενέργεια, σ’ αγαπάει κι εσένα; Τα πράγματα που αγαπάς και στο ανταποδίδουν, κάνουν την ψυχή σου ευτυχισμένη. Με την παρουσία τους, η ενέργειά σου «φωτίζεται». Αναρωτήσου αν τα πράγματα στη ζωή σου, σού προκαλούν αυτό το συναίσθημα. Ή μήπως μοιάζουν περισσότερο με το βάζο που σου έδωσαν οι γονείς του πρώην συζύγου σου, που σε κάνει να ανατριχιάζεις κάθε φορά που το βλέπεις. Το σύνολο όσων δεν ανταποδίδουν την αγάπη, σε «χτυπούν με ένα ενεργειακό ρεύμα που δεν είναι αληθινό για εσένα. Δεν είναι σοφό να υποβάλλεις τον εαυτό σου σε αυτό επανειλημμένα. Αν δεν σου ανταποδίδει την αγάπη, άφησέ το να φύγει.

Είναι στον παρόντα χρόνο;

Είναι αυτή η σκέψη, το συναίσθημα, η ενέργεια, ο τρόπος που σχετίζεσαι με κάτι στον παρόντα χρόνο; Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε στον παρόντα χρόνο. Βρισκόμαστε είτε στον παρελθόντα χρόνο, που είναι η «χώρα» των αναμνήσεων, των ξεπερασμένων πεποιθήσεων ή των φορτισμένων συναισθημάτων από άλλες εποχές και τόπους, είτε στον μελλοντικό χρόνο, που είναι η «χώρα» του φόβου και του σχεδιασμού. Αν είσαι προσκολλημένη στο παρελθόν, μπορεί να «δοξάζεις» παλιές σχέσεις, ή να θρηνείς για το πώς κάποτε συνήθιζες να ζεις, να διηγείσαι επανειλημμένα ιστορίες για τις δοκιμασίες και τις θλίψεις της ζωής σου. Αυτό συχνά σημαίνει ότι θα έχεις ρούχα που έχουν «πιάσει αράχνες» στην ντουλάπα και ένα σύνολο από αντικείμενα που δεν σου χρειάζονται πια.

Αν «ζεις» στο μέλλον, θα ανακαλύψεις ότι εστιάζεις στο τι θα μπορούσε να συμβεί. Θα εστιάζεις εκ των προτέρων σε πράγματα που μπορεί να γίνουν, με τρόποπου θα χάνεις την στιγμή ή θα είσαι υπερ-επιφυλακτική για τα πάντα. Συχνά άνθρωποι με αυτό το mindset έχουν πράγματα που τους κάνουν να νιώθουν ασφαλείς ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί.

Να θυμάσαι: Το «εγώ» κάνει ό,τι μπορεί για να μας κρατάει στο παρελθόν και στο μέλλον. Αλλά η ψυχή μας είναι στο «σπίτι» της στον παρόντα χρόνο, «χορεύοντας»με τη ζωή όπως είναι, στιγμή προς στιγμή. Όταν ζούμε στον παρόντα χρόνο, το φυσικό μας περιβάλλον αντανακλά το ποιοι είμαστε τώρα και ποια είναι η ζωή μας τώρα. Είμαστε πρόθυμοι να βιώσουμε τις στιγμές όπως έρχονται, χωρίς να βιαζόμαστε ή να κρατιόμαστε. Εμπιστευόμαστε ότι όλα όσα πραγματικά χρειαζόμαστε έρχονται σε εμάς στον τέλειο χρόνο και με τον καλύτερο τρόπο, και ό, τι έχουμε, και είχαμε πάντα, την ευελιξία και την ικανότητα να ανταποκριθούμε σε ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας. Αν κάτι δεν είναι στον παρόντα χρόνο, άφησέ το να φύγει.

Με βοηθάει να υπηρετήσω τον σκοπό μου στον κόσμο;

Μήπως αυτή η σκέψη, το συναίσθημα, η ενέργεια, ο τρόπος που σχετιζόμαστε με κάτι δεν μας βοηθά να υπηρετήσουμε την αγάπη και τον σκοπό μας στον κόσμο; Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε την αγάπη μας. Η ψυχή μας γνωρίζει τους μοναδικούς τρόπους με τους οποίους πρέπει να αγαπάμε. Είχαμε πάντα έναν συγκεκριμένο τρόπο, συγκεκριμένες δεξιότητες, συγκεκριμένα χαρίσματα και συγκεκριμένα όνειρα για το ποιος θα θέλαμε να γίνουμε και τι θα θέλαμε να κάνουμε. Αν κάτι στον εσωτερικό ή εξωτερικό σου χώρο δεν σε βοηθά να υπηρετήσεις την αγάπη και τον σκοπό σου στον κόσμο, δεν σε εξυπηρετεί πλέον. Άφησέ το να φύγει.

queen.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook