Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή μας; Τι μας συμβουλεύει η ψυχοθεραπεύτρια Κυριακή Γιαννουδάκη

πώς-μπορούμε-να-ενισχύσουμε-την-αυτοε-1165550

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η σύμβουλος ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπεύτρια Κυριακή Γιαννουδάκη.

Συζητήθηκε το θέμα της αυτοεκτίμησης, καθώς είναι το Α και το Ω για το ευ ζην. Η κα Γιαννουδάκη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αυτοεκτίμηση είναι η αξία που δίνω εγώ στον εαυτό μου, η υπόληψη που έχω για τον εαυτό μου, ο σεβασμός, η φροντίδα γι’ αυτόν.

Η αυτοεκτίμηση είναι ένας εσωτερικός τόπος, γεννιόμαστε με αυτή την δεξιότητα και μέχρι τα 3,5 το πολύ 7 χρόνια αρχίζει να χάνεται γιατί το περιβάλλον παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτήν. Επισήμανε επίσης ότι αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση είναι δύο διαφορετικές έννοιες, η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με το «είμαι», ενώ η αυτοπεποίθηση με το «κάνω «.

Όσο υψηλή αυτοεκτίμηση έχουμε, τόση περισσότερη αυτογνωσία, εσωτερική δύναμη, αλήθεια έχουμε κι είμαστε έντιμοι. Και τί σημαίνει να είμαι έντιμος; Να μπορώ ρεαλιστικά να βλέπω τον εαυτό μου και την πραγματικότητα. Δεν είναι μία εγωκεντρική διάθεση η υψηλή αυτοεκτίμηση και διαφέρει από τον ναρκισσισμό γιατί ο ναρκισσιστής έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αυτοεκτίμηση δεν είναι μία στατική δεξιότητα, βρίσκεται σε εξέλιξη, οι άνθρωποι κινούμαστε, αλλάζουμε, εξελισσόμαστε, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, ο άνθρωπος λοιπόν με αυτοεκτίμηση θα «πέσει «αλλά θα «σηκωθεί » γρήγορα, η αξία του μένει πάντα σταθερή.

Κάθε πρόκληση που έρχεται στη ζωή μας, μας βοηθάει να δούμε τον εαυτό μας πιο καθαρά.

Οι δύο βασικοί πυλώνες ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης είναι οι γονείς και οι δάσκαλοι. Ειδικά για τους γονείς είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούν να κάνουν στα παιδιά τους, ενώ οι δάσκαλοι με την ευαισθησία που τους διακρίνει είναι κοντά στα παιδιά, αφουγκράζονται τις ανησυχίες, τα προβλήματα τους κι είναι δίπλα τους.

Ο Μπράντεν, ένας από τους μεγαλύτερους κλινικούς ψυχολόγους της Αμερικής, έλεγε ότι η αυτοεκτίμηση είναι το πεπρωμένο μας. Από την αυτοεκτίμηση εξαρτώνται οι σχέσεις μας με τους άλλους, η σχέση τον εαυτό μου, αν σέβομαι τον εαυτό μου δεν θα τον βάλω σε τοξικά περιβάλλοντα.

Όντως υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι, που είναι βαριά ψυχικά τραυματισμένοι άνθρωποι, που δεν μπορούν να «αγγίξουν «το συναίσθημα τους κι αυτό τους κάνει να βρίσκουν δύναμη μέσα από την υποτίμηση του άλλου.

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση μας;

Πρώτα να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας και να έχουμε την ευθύνη της προσωπικής μας ευημερίας.

Δεύτερο αλλά πολύ σημαντικό είναι ο αυτοσεβασμός, αξίζει να έχω ευημερία, αξίζει να είμαι ευτυχισμένος, αξίζω να απολαμβάνω τις χαρές της ζωής κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Και τρίτον η ελεύθερη βούληση. Θέλω να είμαι ευτυχισμένος ή να μένω σε μία παθητική θέση;

Η παθητική θέση δεν είναι θετικό πρόσημο, να μην παίρνω δηλαδή την ευθύνη να «πάω » τον εαυτό μου εκεί που εγώ θέλω.

Ειδικά τώρα που ζούμε κάτω από την συνθήκη του covid, που βιώνουμε τον εγκλεισμό, οι άνθρωποι που έχουν χτίσει ένα εσωτερικό τόπο ασφάλειας μπορούν να ανταπεξέλθουν, έχουν αντοχές αλλά ακόμα κι αυτοί που δεν το έχουν κάνει ακόμα είναι τώρα ή ευκαιρία να το πράξουν, να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους.

Βασικό μότο :Αυτό που ζω, μπορώ να το αλλάξω, μπορώ να βάλω χρώμα στην ζωή μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook