Πώς μπορούμε με απλά βήματα να ενισχύσουμε την μνήμη των παιδιών – Τι συμβουλεύει η ψυχοπαιδαγωγός Ελεάνα Βουλγαράκη

πώς-μπορούμε-με-απλά-βήματα-να-ενισχύσ-1199124

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η ειδική ψυχοπαιδαγωγός Ελεάνα Βουλγαράκη. Θέμα της συζήτησης ήταν πώς μπορούμε με απλά και πρακτικά βήματα να ενισχύσουμε την μνήμη των παιδιών μας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μνήμη των παιδιών σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο κόσμο δυσκολεύεται να απομνημονεύσει πληροφορίες.

Η μνήμη είναι η ικανότητα του ατόμου να κωδικοποιεί, να επεξεργάζεται και να ανακαλεί πληροφορίες όταν τις χρειάζεται, συνεπώς παίζει ως λειτουργία παίζει καθοριστικό ρόλο στην μάθηση, είπε η κα Βουλγαράκη και συνέχισε:

Υπάρχουν σίγουρα κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς με τα παιδιά τους.

Από τα 0 μέχρι 7 χρόνια είναι κομβικό ορόσημο στην ανάπτυξη της μνήμης του παιδιού και όσο το εκθέτουμε και το εξασκούμε σε μαθησιακές εμπειρίες, τόσο πιο δυνατό και ικανό γίνεται στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Ένας απλός τρόπος είναι η επανάληψη, αρκεί να σκεφτούμε ότι ο εγκέφαλος είναι σαν ένας μυς που πρέπει να τον καλλιεργούμε ώστε να γίνεται καλή αποθήκευση των πληροφοριών που δέχεται.

Επίσης, σημαντικό είναι να να δίνουμε στο παιδί πολλές αισθητηριακές εμπειρίες, πχ επίσκεψη στην φύση, παιχνίδια στην άμμο κ.α.

Πολύ βοηθητική είναι η ρουτίνα σε ένα παιδί. Για παράδειγμα σε ένα παιδί 4 χρονών είναι σημαντικό να θυμάται συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να κάνει σε μία δραστηριότητα, για παράδειγμα πριν κοιμηθούμε τί κάνουμε (πλύσιμο δοντιών, πυτζάμες).

Η μουσική είναι εξίσου ευεργετική, βοηθάει στην συγκέντρωση, όπως επίσης οι γονείς να παίζουν με τα παιδιά τους παιχνίδια μνήμης όπως ντόμινο, πάζλ, brain box, παιδικά σταυρόλεξα.

Η κυρία Βουλγαράκη δεν παρέλειψε να τονίσει την σπουδαιότητα της σωστής διατροφής στην ενίσχυση της μνήμης των παιδιών. Οι γονείς πρέπει να εντάξουν στην διατροφή των παιδιών τους ψάρια, αυγά, δημητριακά, φρούτα, πολύχρωμα λαχανικά.

Άλλο ένα tip που μπορούν να εφαρμόσουν οι γονείς είναι να δημιουργήσουν ιστορίες από τις εμπειρίες των παιδιών τους. Όπως ειπε χαρακτηριστικά η κα Βουλγαράκη:Εγω έχω ένα 4χρονο γιο που ανακαλεί στην μνήμη του έμπειρες και σκηνές από μέρη που επισκεφτήκαμε. Τότε βρίσκω την ευκαιρία να κάνω ερωτήσεις ώστε να ανακαλέσει στην μνήμη του περισσότερες πληροφορίες.

Τέλος, πολύ σημαντική η ανάγνωση παραμυθιών στα παιδιά μας, όπως και η επιβράβευση όταν το ρωτάμε να θυμηθεί κάτι και ανταποκρίνεται με επιτυχία.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η δουλειά ξεκινάει από το σπίτι και τους γονείς. Μία ενισχυμένη και δυνατή μνήμη βοηθάει το παιδί να δημιουργήσει ένα καλό μαθησιακό προφίλ.

One thought on “Πώς μπορούμε με απλά βήματα να ενισχύσουμε την μνήμη των παιδιών – Τι συμβουλεύει η ψυχοπαιδαγωγός Ελεάνα Βουλγαράκη

  1. Ελεάνα ! Πάντα να συμβουλεύεις, να δίνεις τα φωτα σου , την εμπειρία σου , τις γνώσεις στα παιδιά για να χτίσουν γερή μνήμη και προσωπικότητα .Να σε ακούνε οι νέες μαμάδες ,να γίνονται κάθε μέρα καλύτερες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook