Πώς λειτουργεί το στεγνωτήριο ρούχων; 6 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σωστή του χρήση!

πώς-λειτουργεί-το-στεγνωτήριο-ρούχων-6-918089

Το στεγνωτήριο ρούχων είναι μια από τις οικιακές συσκευές που μας γλιτώνουν από πολύ κόπο, κυρίως το χειμώνα. Εξωτερικά, μοιάζει με πλυντήριο ρούχων και μάλιστα έχει οδηγίες για τη χωρητικότητα ρούχων σε κιλά, όπως ακριβώς τα πλυντήρια.

Όμως, πώς λειτουργεί το στεγνωτήριο ρούχων και γιατί αξίζει να τοποθετήσεις αυτή τη συσκευή στο σπίτι σου; Τελικά, είναι μεγαλύτερο το κόστος, ή το όφελος που αποκομίζεις από τη χρήση του;

Η χρησιμότητα της κάθε οικιακής συσκευής είναι υποκειμενική για τον καθένα μας. Κάθε νοικοκυριό έχει ξεχωριστές ανάγκες και πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Θεωρητικά, τη μεγαλύτερη χρησιμότητα από το στεγνωτήριο ρούχων θα την απολαύσεις, αν ζεις σε περιοχή με πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας. Η υψηλή υγρασία κάνει το στέγνωμα των ρούχων δύσκολο και χρονοβόρο. Επίσης, το στεγνωτήριο θα σε βοηθήσει πάρα πολύ, αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με την αιθαλομίχλη στην περιοχή σου.

Εμείς είμαστε εδώ, για να σου λύσουμε κάποιες βασικές απορίες που ίσως έχεις, σχετικά με το πώς λειτουργεί το στεγνωτήριο ρούχων!

Πώς λειτουργεί το στεγνωτήριο ρούχων; 5+1 ερωτήσεις & απαντήσεις που σε αφορούν!

#1 Πώς λειτουργεί το στεγνωτήριο ρούχων;

Το στεγνωτήριο ρούχων μοιάζει πολύ με το πλυντήριο. Η πόρτα του θα βρίσκεται στην μπροστινή, ή την πάνω πλευρά της συσκευής. Η λειτουργία ξεκινά, όταν βάλεις τα υγρά ρούχα στον κάδο του στεγνωτηρίου και επιλέξεις την κατάλληλη λειτουργία. Κάθε στεγνωτήριο έχει διάφορες λειτουργίες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, ανάλογα με τον τύπο ρούχων που θέλεις να στεγνώσεις. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες στο εγχειρίδιο που έλαβες μαζί με τη συσκευή, για να χρησιμοποιείς σωστά κάθε λειτουργία.

Αφού βάλεις σε λειτουργία το στεγνωτήριο, ο κάδος αρχίζει να περιστρέφει τα ρούχα, στα οποία διοχετεύεται ζεστός αέρας, χάρη στον οποίο και στεγνώνουν. Έτσι, οι υδρατμοί από τα υγρά ρούχα μετατρέπονται σε νερό και καταλήγουν σε ειδικό δοχείο, το οποίο αδειάζεις. Ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ποικίλει, ανάλογα με τη λειτουργία που επιλέγεις. Και πάλι, σου προτείνουμε να συμβουλευτείς το εγχειρίδιο οδηγιών για την πιο σωστή λειτουργία του στεγνωτηρίου ρούχων.

#2 Ποιοι οι βασικοί τύποι στεγνωτηρίων για τα ρούχα;

Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι για στεγνωτήρια ρούχων, από τους οποίους μπορείς να επιλέξεις. Το πώς λειτουργεί το στεγνωτήριο ρούχων έχει άμεση σχέση με τον τύπο του.

Στεγνωτήριο με αντλία θερμότητας

Σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλά στεγνωτήρια ρούχων με αντλία θερμότητας. Η αντλία θερμότητας λειτουργεί, ζεσταίνοντας τον αέρα που στη συνέχεια περνά στον κάδο και στεγνώνει τα ρούχα. Από άποψη κατανάλωσης ενέργειας, τα στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας είναι αρκετά οικονομικά. Κάποια από τα καλύτερα στεγνωτήρια, ενεργειακής κλάσης Α+ και άνω, έχουν αντλία θερμότητας. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, κοστίζουν κάτι παραπάνω για να τα αγοράσεις.

Στεγνωτήριο με συμπύκνωση υδρατμών

Πώς λειτουργεί το στεγνωτήριο ρούχων, αν δεν έχει αντλία θερμότητας; Είναι πολύ απλό. Ο αέρας που υπάρχει στη συσκευή, όταν ξεκινά η λειτουργία, συγκεντρώνεται σε ένα δοχείο που υπάρχει μέσα στο στεγνωτήριο και εκεί θερμαίνεται. Αφού θερμανθεί ο αέρας, μεταφέρεται και πάλι στα ρούχα και απορροφά την υγρασία. Έπειτα, σειρά παίρνει ο συμπυκνωτής της συσκευής. Ο συμπυκνωτής ξεραίνει τον αέρα και τον οδηγεί και πάλι στον κάδο, όπου βρίσκονται τα ρούχα. Τέλος, ο αέρας θερμαίνεται και συλλέγει την υγρασία από τα ρούχα. Τα στεγνωτήρια χωρίς αντλία θερμότητας τείνουν να κοστίζουν λιγότερο, αλλά συχνά καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, δηλαδή περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

#3 Το στεγνωτήριο ρούχων καίει πολύ ρεύμα;

Ανάλογα με την ενεργειακή κλάση, στην οποία ανήκει, το στεγνωτήριο ρούχων καταναλώνει την ανάλογη ενέργεια. Παλιότερα, αυτό ήταν πρόβλημα, γιατί υπήρχαν μόνο στεγνωτήρια ενεργειακής κλάσης Β και κάτω. Αυτό σημαίνει, πως έκαιγαν αρκετό ρεύμα. Σαν αποτέλεσμα, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ερχόταν στο σπίτι “φουσκωμένος”. Σήμερα, το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί.

Σου προτείνουμε να αγοράσεις ένα στεγνωτήριο ρούχων ενεργειακής κλάσης Α+ και άνω. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να πληρώσεις κάτι παραπάνω για την αγορά της συσκευής, αλλά θα αποζημιωθείς. Το στεγνωτήριο σου θα καταναλώνει σχετικά λίγη ενέργεια και δε θα επιβαρύνει σημαντικά το λογαριασμό σου. Έτσι, θα σου εξοικονομήσει χρήματα σε βάθος χρόνου και θα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι, για τους οποίους οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε τέτοιου είδους στεγνωτήρια ρούχων.

#4 Είναι θορυβώδες το στεγνωτήριο ρούχων;

Κάθε μοντέλο στεγνωτηρίου ρούχων έχει και διαφορετικά επίπεδα θορύβου που παράγει, κατά τη λειτουργία του. Πολλά μοντέρνα στεγνωτήρια έχουν μειωμένη ένταση και παράγουν, όσο το δυνατόν λιγότερα db (ντεσιμπέλ) γίνεται. Σίγουρα, είναι καλή ιδέα να ελέγξεις τα επίπεδα θορύβου που υπόσχεται η συσκευή που θέλεις να αγοράσεις, πριν την αγοράσεις. Το πώς λειτουργεί το στεγνωτήριο ρούχων και πόσο ενοχλητικό μπορεί να γίνει για τους ανθρώπους που ζουν στο σπίτι, εξαρτάται άμεσα από το θόρυβο που παράγει.

Έχε υπόψιν σου, πως ένα στεγνωτήριο θεωρείται σχετικά αθόρυβο, όταν παράγει 50- 60 db. Από αυτό το σημείο και άνω, συστήνεται να χρησιμοποιείς το στεγνωτήριο σου σε ώρες αιχμής, όπου κανείς δεν κοιμάται στο σπίτι. Έτσι, θα ενοχλεί όσο λιγότερο γίνεται. Αν βάζεις το στεγνωτήριο σε λειτουργία, όταν κανείς δεν κοιμάται, ο θόρυβος της συσκευής δεν είναι σημαντικός και δε χρειάζεται να σε ανησυχεί.

#5 “Μαζεύουν” τα ρούχα στο στεγνωτήριο;

Πολλοί από εμάς αναρωτιούνται, αν υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλώσουν, ή να συρρικνωθούν τα ρούχα στο στεγνωτήριο. Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει κίνδυνος, αν χρησιμοποιείς το στεγνωτήριο ρούχων με το σωστό τρόπο. Όπως αναφέραμε παραπάνω, κάθε στεγνωτήριο έχει διάφορες διαθέσιμες λειτουργίες, ανάλογα με τον τύπο ρούχων που θέλεις να στεγνώσεις. Το κλειδί είναι, να βάζεις πάντα τη σωστή λειτουργία για τα σωστά ρούχα.

Βέβαια, δεν υπάρχουν συχνά παράπονα για το ξεχείλωμα των ρούχων στο στεγνωτήριο. Πιο πιθανό είναι, να αντιμετωπίσεις πρόβλημα με ρούχα που “μάζεψαν” κατά το στέγνωμα. Αυτός ο κίνδυνος εκμηδενίζεται, βέβαια, αν βάλεις τη σωστή λειτουργία στο στεγνωτήριο. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να στεγνώσεις τα βαμβακερά και τα συνθετικά στην ίδια λειτουργία, γιατί κάποιο από τα δύο υφάσματα θα εμφανίσει προβλήματα.

#6 Ποια ρούχα δεν πρέπει να μπαίνουν στο στεγνωτήριο;

Σαν γενική οδηγία, είναι καλό να μη βάζεις στο στεγνωτήριο πολύ ευαίσθητα υφάσματα. Υπάρχουν υφάσματα, όπως το μετάξι, τα οποία χρειάζονται ειδική μεταχείριση, την οποία δε μπορείς να τους προσφέρεις στο σπίτι. Τέτοιου είδους υφάσματα δεν πρέπει να πλένονται ούτε στο πλυντήριο. Για να νιώθεις ασφαλής, σχετικά με το ποια ρούχα μπορούν να μπουν στο στεγνωτήριο, πρέπει πάντα να κοιτάζεις τις ετικέτες τους.

Οι ετικέτες των ρούχων έχουν ενδείξεις για τη θερμοκρασία, όπου πρέπει να πλένονται και να σιδερώνονται. Ομοίως, έχουν και ένδειξη για το αν είναι κατάλληλα για στέγνωμα σε στεγνωτήριο ρούχων. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε ότι δε συνιστάται να βάζεις στο στεγνωτήριο μεταξένια και μάλλινα ρούχα.

douleutaras.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook