Πώς καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρίες τους ασθενείς με Νόσο Αλτσχάιμερ

πώς-καλύπτουν-οι-ασφαλιστικές-εταιρί-918383

Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας στην Ευρώπη είναι σήμερα 7,3 εκατομμύρια και στην Ελλάδα 160.000. Παγκοσμίως οι ανοϊκοί ασθενείς είναι 35.000.000 και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Αλτσχάιμερ απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία.

Στη χώρα μας το κόστος της Άνοιας ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ ετησίως. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται το άμεσο υγειονομικό κόστος όπως νοσηλευτικό, ιατρικό και φαρμακευτικό και το έμμεσο κόστος που αποτελεί το κόστος που επωμίζονται οι οικογένειες για τη φροντίδα των ατόμων με άνοια.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν μέρος αυτού του κόστους;

Η πλειοψηφία των εταιριών καλύπτει τα έξοδα μέσω της παροχής «Επίδομα Σοβαρών Ασθενειών». Δηλαδή καταβάλλει στον ασφαλισμένο μετρητά χρήματα από 5.000 έως και 300.000 ανάλογα με το συμβόλαιο. Τα μετρητά που καταβάλλονται ως αποζημίωση δίδουν την ευχέρεια στην οικογένεια του ασθενούς να προσλάβει έναν βοηθό που θα αναλάβει φροντίδα και την επίβλεψη του ασθενούς στο σπίτι.

Συνήθως η παροχή αυτή «επικρέμεται» ως συμπληρωματική σε ένα βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να καταβληθεί η παροχή είναι ο/η ασφαλισμένος/η να ήταν υγιής κατά την σύναψη της ασφάλισης ή αποδεδειγμένα να μην γνώριζε για την πάθηση, η ασθένεια να εκδηλώθηκε για πρώτη φορά έπειτα από ένα χρονικό διάστημα ισχύος του αρχικού συμβολαίου συνήθως 3 μήνες κ.α. ανάλογα το συμβόλαιο και την εταιρεία. Εξαιρείται ρητά της αποζημίωσης η εμφάνιση της νόσου Alzheimer εξαιτίας μορφών άνοιας που οφείλονται σε άλλες εγκεφαλικές βλάβες, ψυχιατρικές διαταραχές, βλάβες που σχετίζονται με AIDS, χρήση τοξικών ουσιών και αλκοόλ.

Πηγή: ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook