Πώς η κυβέρνηση οδηγεί σε καταστροφή το ΕΣΥ, υπέρ του ιδιωτικού τομέα – Η επίταξη επιβεβαίωσε την ανάρμοστη σχέση της με τους κλινικάρχες

πώς-η-κυβέρνηση-οδηγεί-σε-καταστροφή-τ-1139196

Απίστευτη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Όταν απειλείται η υγεία, που είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, για εμένα δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση. Όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες καθώς η αποστολή τους για ένα διάστημα είναι εθνική».

Θα ήταν γκάφα, αν δεν ήταν απολύτως ειλικρινής. Για τη δική του πολιτική αντίληψη πράγματι η υγεία των πολιτών δεν απειλείται καθημερινά. Και η «εθνική» δράση των ιδιωτών της υγείας ισχύει μόνο «για ένα διάστημα». Προφανώς εννοεί το διάστημα που βρίσκεται ο ίδιος με την πλάτη στον τοίχο.

Αν εγκύψει κανείς σ’ αυτή τη δήλωση, θα διαπιστώσει έντρομος πώς εννοεί στη θεωρία ο Πρωθυπουργός το ρόλο του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Στην πράξη το έδειξε πριν την εμφάνιση της πανδημίας, το δείχνει κατά τη διάρκειά της και θα το δείξει και μετά- αν είναι ακόμη στα πράγματα: το ΕΣΥ είναι για να σηκώνει τα βάρη που δεν πρέπει να σηκώσουν οι ιδιώτες.

Όταν εμφανίσθηκε ο κίνδυνος του κορονοϊού το ΑΠ σημείωσε την εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης όχι απλά να …προστατεύει τον ιδιωτικό τομέα αλλά και να τον προικοδοτήσει έναντι του δημοσίου.

Οι καλύτερες μονάδες του ΕΣΥ ορίσθηκαν ως «νοσοκομεία αναφοράς» ενώ οι κλινικάρχες κράτησαν τα μαγαζιά τους «μακριά» από το πρόβλημα. Χρησιμοποίησε την επιδημία για να χειραγωγήσει τον ανταγωνισμό υπέρ των ιδιωτών, κατευθύνοντας εξ αρχής όλα τα κρούσματα στα κρατικά νοσοκομεία.

Ο υπολογισμός ήταν εμφανής: το τέλος της πανδημίας να βρει το ΕΣΥ καθημαγμένο και τις ιδιωτικές μονάδες ισχυρότερες απέναντί του.

Σήμερα οι κλινικάρχες ομολογούν ότι υπήρχε «συναντίληψη» με την κυβέρνηση γι’ αυτό. Αλλά το παραδέχεται και η κυβέρνηση τώρα που αναγκάσθηκε να προχωρήσει σε κάποιες επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και στα δυο κύματα της πανδημίας COVID-19 ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης κρατικά νοσοκομεία, αλλά μόνο «απλές κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα». Σε «αγαστή συνεργασία»

Όταν το πρόβλημα εντάθηκε, άρχισε η -ακριβοπληρωμένη- μεταφορά άλλων περιστατικών από τα κρατικά νοσοκομεία στους ιδιώτες, για να εμφανισθεί τεχνητή κρίση των δημοσίων ΜΕΘ. Ουσιαστικά η κυβέρνηση έστελνε πελάτες τους κλινικάρχες, αλλά όχι με κορονοϊό.

«Το μεγαλύτερο θύμα του ιού είναι το ΕΣΥ»

Ο Πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι αύξησε τις ΜΕΘ σε 1200. Αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι λειτουργικές είναι οι μισές. Η κυβέρνηση δεν ήθελε νέες ΜΕΘ για να μην προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές και της… μείνουν.

Πρακτικά σχεδίασε την καταστροφή του ΕΣΥ υπέρ των ιδιωτών, όπως ανέφεραν από τότε έγκυροι ιατρικοί παράγοντες στο ΑΠ. Π.χ. διακεκριμένος πανεπιστημιακός ιατρός της περιφέρειας έλεγε στο ΑΠ τον Μάρτιο: «Το μεγαλύτερο θύμα του ιού είναι το ΕΣΥ».

Αντί να υπάρξει ισοδύναμη κατανομή των περιστατικών της νόσου, η κυβέρνηση εξαιρούσε τον ιδιωτικό τομέα με το πρόσχημα ότι «δείχνει εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ».

Στην πράξη όμως -ορίζοντας ως νοσοκομεία απορρόφησης των νοσούντων μόνο τις μεγάλες μονάδες του δημοσίου- το αποδυνάμωσε έναντι των ανταγωνιστικών ιδιωτικών κλινικών. Το ΕΣΥ άρχισε να επιβαρύνεται , ενώ ο ιδιωτικός τομέα έμεινε εκτός COVID-19 .

«Εδώ δεν είναι Σοβιετία»

Ήταν καίριο χτύπημα εναντίον του ΕΣΥ, που με τον εξοπλισμό και την βούληση του προσωπικού του ασκεί προχωρημένη ιατρική και παρέχει σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία -που δεν μπορούν οι ιδιώτες.

Η εξαίρεση των ιδιωτικών κλινικών ήταν πράξη προστασίας τους, όχι δείγμα περιορισμένης εμπιστοσύνης. Για να μείνουν «ανέπαφες» και έτοιμες να υποδεχθούν τους ασθενείς που θα φεύγουν από το ΕΣΥ.

Η επιλεκτική «εξουδετέρωση» των καλών κρατικών νοσοκομείων και η αντίστοιχη έμμεση πριμοδότηση στους ιδιώτες συνιστά σκάνδαλο. Τραβάνε το κουπί οι μονάδες του κράτους στα δύσκολα και οι ιδιωτικές κλινικές θα εμφανισθούν στη συνέχεια ως κυρίαρχοι.

Ο γενικός γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Π. Παπανικολάου κατήγγειλε «σκανδαλώδη λιποταξία» των ιδιωτών, αποκαλύπτοντας ότι «επί 10 μήνες δεν έχουν νοσηλεύσει ούτε ένα περιστατικό covid».

Αντίθετα θησαύρισαν από όσους προσέφευγαν στις υπηρεσίες τους, μετά τον περιορισμό της χειρουργικής δραστηριότητας στα δημόσια νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικό της συνένοχης σχέσης κυβέρνησης – ιδιωτών είναι η αντίδραση τους όταν η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε δυο μόλις επιτάξεις-με το αζημίωτο φυσικά. Οι εκπρόσωποι τους αφοί αποκάλυψαν ότι εξ αρχής βρίσκονταν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση για να μην εμπλακούν, δήλωσαν με θράσος:

«Δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορονοϊό και χωρίς κορωνϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους. Και δεύτερον, η νοσηλεία ασθενών με COVID-19 κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ρευστότητα, στις κλινικές μας».

Με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία αν πεθάνουν άνθρωποι, αρκεί να διατηρηθεί «καθαρή» η επιχείρηση και να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Η κυβέρνηση αντί να τους καταγγείλει και να τους επιτάξει επί της ουσίας, θα τους χρυσοπληρώσει ως ενοικιαστής.

Έτσι εννοεί ο Πρωθυπουργός την -συνταγματικά προβλεπόμενη- επίταξη των ιδιωτών και τον ρόλο του ΕΣΥ. Ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε ότι οι κλινικάρχες θα αποζημιωθούν -αδρά κατά την κυβερνητική πρακτική- γιατί «εδώ δεν είναι Σοβιετία».

Το ερώτημα όμως είναι άλλο: αν εδώ υπάρχουν εισαγγελείς.

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook