Πώς γίνεται το τεστ αλήθειας που θέλει να υποβληθεί η Ρούλα Πισπιρίγκου

πώς-γίνεται-το-τεστ-αλήθειας-που-θέλει-1421281

Mε αφορμή το αίτημα που έχει εκφράσει η 33χρονη μητέρα από την Πάτρα που κατηγορείται για την ανθρωποκτονία της 9χρονης κόρης της να υποβληθεί σε τεστ αλήθειας, μίλησε στην ΕΡΤ ο Ιωάννης Νέστορος, ψυχίατρος για το εάν αυτή η μέθοδος εξακρίβωσης είναι αποτελεσματική.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τον ανιχνευτή αλήθειας, ο ειδικός περιέγραψε το πώς λειτουργεί λέγοντας τα αποτελέσματά του αμφισβητούνται καθώς υπάρχει μεγάλο ποσοστό λάθους και δεν γίνονται πάντοτε αποδεκτά.

«Όλα είναι στην ελεύθερη βούληση του δικαστηρίου. Ο πραγματογνώμονας μπορεί να καταλήγει σε ένα συμπέρασμα και ο δικαστής να μην το λάβει υπόψη του» είπε ο κ. Νέστορος τονίζοντας ότι ακόμα και αν κάποιος κατηγορούμενος υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης ψεύδους, τα αποτελέσματα μπορεί να μην γίνουν δεκτά.

Περιγράφοντας τι εννοούμε με τον όρο ανιχνευτή αλήθειας και τον τρόπο που λειτουργεί η συγκεκριμένη διαδικασία που επιβλέπεται από γιατρούς, είπε:

«Το άτομο συνδέεται με έναν παλμογράφο που καταγράφει την αρτηριακή του πίεση, τον ρυθμό της καρδιάς, την ηλεκτρική αντίσταση του δέρματος και το πόσο γρήγορα αναπνέει κανείς» ανέφερε και πρόσθεσε ότι αν οι ενδείξεις είναι πέρα του φυσιολογικού τότε είναι σημάδια ότι ο ύποπτος/η έχει στρεσαριστεί.

Ωστόσο, όπως τόνισε, «αυτό δεν χρησιμοποιείται σήμερα και δεν γίνεται αποδεκτό στα δικαστήρια γιατί έχει ποσοστό λάθους 15%».

Παλαιότερα, υπήρχε ο περίφημος ορός της αλήθειας που «χρησιμοποιείτο για να αναγκάσει τους ανθρώπους να πουν κάποια πράγματα που κρατούσαν μυστικά. Αυτό έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως βασανιστήριο» ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Περιγράφοντας μία ακόμη μέθοδο, την «συν Αθήνα» η οποία ακολουθήθηκε το 2002 σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας, είπε ότι τότε έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

«Για να γίνει το τεστ πρέπει να το ζητήσει κάποιος παράγοντας της τύχης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η ομάδα μας θα το έκανε μόνο αν μας το ζητούσαν οι ανακριτικές αρχές», επισήμανε. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι από μόνα τους τα τεστ αλήθειας δεν αρκούν, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook