Πώς δούλευε το κύκλωμα με τα όπλα στα Χανιά – Εικονικοί παραλήπτες, εργαστήρια και λεωφορεία

πώς-δούλευε-το-κύκλωμα-με-τα-όπλα-στα-χα-1302013

Από τον Απρίλιο είχαν λάβει τις πρώτες πληροφορίες οι αστυνομικοί για τη διακίνηση όπλων που τελικά οδήγησαν στη μεγάλη επιχείρηση της Τρίτης, με συλλήψεις σε περιοχές των Χανίων.

Μάλιστα, είχε ζητηθεί και η άρση απορρήτου τηλεφωνικών συνομιλιών κι έτσι, από τους δύο αρχικά υπόπτους, η δικογραφία έφτασε να περιλαμβάνει 17 άτομα, εκ των οποίων οι 7 συνελήφθησαν την Τρίτη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του zarpanews.gr, είχε στηθεί ένα άτυπο δίκτυο πωλήσεων όπλων, με δύο 57χρονους να έχουν τον πρώτο λόγο στη λειτουργία του.

Η έρευνα του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ξεκίνησε, όταν οι αστυνομικοί έλαβαν πληροφορίες πως ένας 63χρονος και ένας 44χρονος, φέρονταν να διακινούν ποσότητες όπλων, τα οποία ήταν κρυμμένα σε ερημικές τοποθεσίες και μάλιστα φέρονταν να διακινούνται ακόμα και στο εξωτερικό.

Τρεις βασικοί κατηγορούμενοι

Ζητήθηκε η άρση τηλεφωνικού απορρήτου και από τα δεδομένα που προέκυψαν, εντοπίστηκαν οι δύο 57χρονοι που αναφέρονται πρώτοι στη δικογραφία. Για τον έναν, η δικογραφία γράφει ότι φέρεται να προέβαινε σε παράνομες εργασίες επισκευής όπλων εμφανιζόμενος ως οπλουργός με ευρύ πελατολόγιο και μεσολαβούσε στην τέλεση εμποριών όπλων μεταξύ τρίτων.

Για τον δεύτερο 57χρονο, στη δικογραφία λέγεται πως φέρεται να προμήθευε τον πρώτο 57χρονο με ανταλλακτικά όπλων, ενώ μέσω του άτυπου δικτύου που αναφέρεται παραπάνω, φέρεται να διακινούσε όπλα και πυρομαχικά, από πολεμικά τυφέκια μέχρι φυσίγγια.

Στην… εξίσωση υπάρχει και ένας 62χρονος, ο οποίος φέρεται να επισκεύαζε όπλα, έχοντας στο σπίτι του ολόκληρο εργαστήριο με τόρνους, πρέσες, ψηφιακούς χαράκτες και άλλα.

Η πλειοψηφία των υπόλοιπων ονομάτων που αναφέρονται στη δικογραφία αφορά αγοραπωλησίες όπλων που φέρονται να είχαν γίνει μέσω του δικτύου αυτού, ενώ για δύο ακόμα άτομα οι αρχές θεώρησαν ότι ήταν συνεργοί.

Εικονικοί παραλήπτες 

Η διακίνηση των όπλων, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, γινόταν μέσω ασυνόδευτων δεμάτων με το ΚΤΕΛ Χανίων, με τα ονόματα των παραληπτών να είναι εικονικά.

Αργότερα όμως φαίνεται να ξεκίνησαν να στέλνουν τα δέματα με έναν οδηγό λεωφορείου, για τον οποίο πάντως οι Αρχές κατέληξαν ότι δεν ήξερε τί μετέφερε.

Άδεια κουτιά με αυτοκόλλητο του ΚΤΕΛ και με όνομα ίδιο με εκείνο που χρησιμοποιούσαν για τις αποστολές οι κατηγορούμενοι, εντοπίστηκαν στο εργαστήριο – οπλουργείο που βρέθηκε στο σπίτι του πρώτου 57χρονου.

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους οι κατηγορούμενοι ήταν ιδιαίτερα λακωνικοί και χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη ορολογία για τα όπλα και τα πυρομαχικά, γράφει η δικογραφία.Συνολικά 37 περιπτώσεις αγοραπωλησιών ή επισκευών όπλων και συνομιλιών σχετικά με αυτές, καταγράφονται σε 10 σελίδες της δικογραφίας. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές πάντως, τα αντικείμενα στα οποία αναφέρονται οι συνομιλητές καταγράφονται ως απροσδιόριστα, ενώ κάποιες άλλες αφορούν φυσίγγια.

Τι θα ακολουθήσει

Η συνέχεια είναι γνωστή. Την Τρίτη, πάνοπλοι αστυνομικοί προχώρησαν σε έρευνες σε σπίτια και καταστήματα, εντοπίζοντας μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών, όπως επίσης και εργαστήρια στα οποία οι – κατηγορούμενοι πλέον – φέρονταν να πραγματοποιούν τις επισκευές.

Έχει ζητηθεί να ληφθεί βιολογικό υλικό από τους κατηγορούμενους για να γίνει σύγκριση με το γενετικό υλικό που εντοπίστηκε σε πλήθος κατασχεθέντων πειστηρίων. Ακόμα, έχει ζητηθεί η ανάκληση των αδειών οπλοφορίας και σκοποβολής, ενώ έχει ζητηθεί και να εξεταστεί το υλικό που βρέθηκε στον υπολογιστή του 57χρονου.

Την Τετάρτη οι επτά συλληφθέντες πέρασαν το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σύσταση συμμορίας, παράνομη διακίνηση και κατοχή όπλων και άλλες παραβάσεις του νόμου περί όπλων. Σε κάποιες περιπτώσεις οι κατηγορίες αφορούσαν τέλεση των εγκλημάτων κατ΄ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι είχε δημιουργηθεί σύγχυση μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. όπου αναφερόταν η εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης και όχι συμμορίας. Μπορεί να ακούγεται περίπου το ίδιο, στην πραγματικότητα όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά, καθώς η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είναι κακούργημα, ενώ η σύσταση συμμορίας πλημμέλημα.

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν και αναμένεται αυτό να γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook