Πώς δολοφόνησε τα παιδιά της η «Μήδεια» του 1985 – Τρομακτικές οι ομοιότητες με την υπόθεση της Πάτρας

Συγκλονιστικές είναι οι συμπτώσεις με την υπόθεση της Πάτρας, της ασύλληπτης τραγωδίας που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1985 όταν μία 26χρονη δολοφόνησε τα δύο παιδιά της, ηλικίας 6 και 7 ετών και αποπειράθηκε να σκοτώσει και το τρίτο παιδί, μόλις τριών ετών.

Ο πατέρας των δύο παιδιών που δολοφονήθηκαν από την ίδια τους την μητέρα, ξεσπά σχεδόν 37 χρόνια μετά, μιλώντας στο protothema.gr.

«Πέθανε πρώτα το κοριτσάκι, η Μαρία και μετά πέθανε το αγοράκι στην Αγγλία. Τους έδινε χάπια και την έπιασε ο νόμος ενώ πήγε να φύγει. Μετά ήρθε στο σπίτι η Ασφάλεια και με ρώτησαν ‘γιατί το έκανες αυτό’.

Τους είπα ότι δεν ξέρω, ήμουνα στη δουλειά. Αυτή τους τα έδινε μέσα στο νοσοκομείο», λέει ο κύριος Γιώργος, ο οποίος παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει θέλησε να μιλήσει για όσα έγιναν τότε, με αφορμή την υπόθεση της Πάτρας.

«Το μόνο που σώθηκε είναι το κοριτσάκι, το οποίο το προλάβανε οι γιατροί. Δεν έχω σχέσεις μαζί της από τότε που βγήκε το διαζύγιο. Πήγε να μου δώσει και εμένα βαρβιτουρικά χάπια για να με δολοφονήσει, όμως δεν τα πήρα», αναφέρει.

Δείτε τον πατέρα των παιδιών σήμερα:

Συγκλονίζει η στενή φίλη της οικογένειας

Η δολοφόνος είχε εξοντώσει τα δύο της παιδιά, τον 7χρονο Ζήση και την 6χρονη Μαρία, μέσα σε διάστημα περίπου τριών μηνών και μόλις μια εβδομάδα αφότου έθαψε το δεύτερο θύμα της, άρχισε να δηλητηριάζει το τρίτο της παιδί, την Αλεξάνδρα, που τότε ήταν τριών ετών.

Όπως αποκαλύφθηκε από τις τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν στα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από την χορήγηση βαρβιτουρικών χαπιών και σύντομα αποδείχθηκε πως τους τα έδωσε η ίδια τους η μητέρα τους.

Με την υπόθεση να έχει σοκάρει την κοινή γνώμη, η στενή φίλη της οικογένειας, Δέσποινα Γαβρανίδου, μιλάει σήμερα στο protothema.gr και περιγράφει όσα εκτυλίχθηκαν το 1985. Όπως λέει, μέχρι και τη στιγμή της τραγωδίας κανείς δεν πίστευε ότι η 26χρονη είχε κάνει κακό στα ίδια της τα παιδιά.

«Ξαφνικά η μητέρα πήρε την απόφαση να ξεκληρίσει την οικογένεια. Ξεκίνησε από το πρώτο παιδί, την Μαρία και σειρά είχε ο Ζήσης, ο οποίος πήγε και στο Λονδίνο. Αφού έγινε η νεκροψία εντοπίστηκε ότι το παιδί έπαιρνε βαρβιτουρικά χάπια», αναφέρει. Τονίζει δε, ότι μόλις αποκαλύφθηκε ότι στα παιδιά είχαν χορηγηθεί τα συγκεκριμένα χάπια, ξεκίνησε να παθαίνει τα ίδια και το τρίτο παιδί της οικογένειας, η Αλεξάνδρα.

«Νομίζαμε ότι υπήρχε επιληπτικό πρόβλημα, κάτι που δεν ίσχυε. Μετά μάθαμε ότι η μητέρα ξεκίνησε να δίνει αυτά τα χάπια. Γλίτωσε η Αλέκα. Δικάστηκε για τα χρόνια που δικάστηκε η δράστιδα και σήμερα είναι ελεύθερη και έχει ενταχθεί ξανά στην κοινωνία», λέει η κα. Δέσποινα.

Το τρίτο παιδί σώθηκε από θαύμα

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, το τρίτο παιδί της οικογένειας που αποπειράθηκε να δολοφονήσει η 33χρονη σώθηκε εκ θαύματος χάρη στους γιατρούς του νοσοκομείου που αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και είδαν ότι το κορίτσι δεν ήταν καλά έτρεξαν αμέσως να το βοηθήσουν. Τελικά, αποδείχθηκε ότι η μητέρα είχε χορηγήσει και στην τριών ετών κόρη της τα ίδια χάπια, όμως δεν μπόρεσε να τα καταπιεί.

«Το χάπι βρέθηκε στο στόμα του παιδιού. Η 33χρονη τότε, πήγε να το φιλήσει και να το μεταφέρει στο στόμα του, όμως επειδή δεν υπήρχε υγρή μορφή για να το καταπιεί, όταν ο γιατρός χτύπησε στην πλάτη το χάπι βγήκε στο χέρι του», περιγράφει.

Η ίδια τονίζει ότι όταν πέθαναν τα δύο παιδιά δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι ευθύνεται η 33χρονη. Ο παππούς των παιδιών αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και η γιαγιά τους ήταν μεγάλη σε ηλικία. «Η Κατερίνα είχε μία οικογένεια με δύο αδελφές, φαινόντουσαν αξιόλογοι και πάντα στήριζαν την οικογένεια και έκλαιγαν με αυτό που έγινε στα παιδιά», προσθέτει η κα. Δέσποινα.

Γιατί σκότωσε τα παιδιά

«Από ότι είχε ακουστεί, είχε ερωτική σχέση με κάποιον κύριο και ήθελε να ξεκληρίσει την οικογένειά της για να κάνει την ζωή της. Ο Γιώργος δεν ήταν άνθρωπος που την χτυπούσε, την κακολογούσε κλπ και με την οικογένειά της δεν είχε κανένα πρόβλημα», υπογραμμίζει η γυναίκα που έχει αναλάβει τα τελευταία δύο χρόνια την φροντίδα του πρώην άντρα της παιδοκτόνου καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ψαρούλης: Η υπόθεση της Πάτρας με γύρισε 35 χρόνια πίσω

«Η υπόθεση της Πάτρας με γύρισε 35χρόνια πίσω, σε μία περίπτωση που είχαμε ζήσει το 1985 στο δικό μας εργαστήριο και είχε να κάνει πάλι φαρμακευτική δηλητηρίαση», αναφέρει ο ιατροδικαστής Δημήτρης Ψαρούλης, ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση των παιδιών στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος θυμάται ότι όταν πέθανε το πρώτο παιδί της οικογένειας, Μαρία, είχε κρατήσει ένα υλικό ως στοιχείο. «Το δεύτερο και μετά το τρίτο παιδί πήγαν στο νοσοκομείο. Οι γιατροί ήταν έτοιμοι να στείλουν τα δύο παιδιά στην Αγγλία για περαιτέρω διάγνωση, γιατί υπήρχε ένας βαθύς ύπνος τον οποίο δεν μπορούσαμε διαγνωστικά να ξεκαθαρίσουμε τι είναι. Πεθαίνει το αγόρι και εστάλη στην Αγγλία το μικρότερο κορίτσι, το οποίο έγινε καλά αλλά ξανά γύρισε πίσω, στο ίδιο περιβάλλον.

Κάποια στιγμή ενώ το παιδί ήταν σε νοσηλεία, κάποιος γιατρός που είδε ότι είχε δύσπνοια, το χτύπησε στην πλάτη και τότε βρήκε ένα χαπάκι. Το έστειλε στο εργαστήριό μας για ανάλυση και από εκεί και πέρα, μπορούσαμε να βρούμε τι συμβαίνει αναλύοντας τα υγρά όπου φυλάσσονταν τα όργανα για γονιμοποίηση. Και όντως, μετά από πολύ καλή ανάλυση, βρήκαμε την φαινοβαρβιτάλη, ένα βαρβιτουρικά το οποίο χορηγούσε η μητέρα στα παιδιά», περιέγραψε.

Όσον αφορά το κοινό στοιχείο στις δύο υποθέσεις, ο κ. Ψαρούλης εξήγησε ότι είναι η δηλητηρίαση με φάρμακο.

Δημαράς: Η ιστορία μας συγκλόνισε

Ο δημοσιογράφος Νίκος Δημαράς ο οποίος είχε καλύψει το δικαστικό ρεπορτάζ της υπόθεσης το 1985, δήλωσε ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος συγκλονίστηκε μόλις διαπιστώθηκε ότι μία νέα γυναίκα 26 χρονών είχε σκοτώσει τα παιδιά της.

«Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε συγκλονίσει και δεν μπορούσαμε να βγάλουμε ούτε τίτλο στις εφημερίδες την άλλη μέρα. Ήταν μία αδιανόητη ιστορία για εκείνη την εποχή, το Ιούνιο του 1985 στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η υπόθεση της Πάτρας του έφερε στο μυαλό την μεθοδολογία της «Μήδειας» από τη Θεσσαλονίκη.

«Είδα ότι υπήρχαν κοινά στοιχεία ως προς τον σχεδιασμό, την μελέτη της σχετικά με το πώς θα δράσει και, επίσης, ως προς τα κριτήρια που απαντούν στο γιατί. Δηλαδή, κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, κατάσταση οικογενειακή, συμπεριφορά συζύγων», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δημαράς.

Συμπλήρωσε δε, ότι η ιδέα της Αικατερίνης Στάμου για να εξοντώσει τα παιδιά, είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 1985, τον Ιούλιο πέθανε το πρώτο παιδί και μετά από εννέα ημέρες, έδωσε ισχυρή ποσότητα βαρβιτουρικών και στο δεύτερο παιδί, τον Ζήση, με αποτέλεσμα να καταλήξει.

Τι υποστήριξε στο δικαστήριο

Η 33χρονη είχε ομολογήσει εξ αρχής στις αρχές ότι ευθύνεται για τον θάνατο του δεύτερου παιδιού, ωστόσο υποστήριζε πως το κοριτσάκι πέθανε στο νοσοκομείο. «Δεν ήθελα να ζήσουν τα παιδιά μου στην φτώχια, την δυστυχία και στην κατάντια», ήταν αυτό που δήλωσε στο δικαστήριο η Αικατερίνη Στάμου, όπως περιγράφει ο δικαστικός συντάκτης.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η 33χρονη είχε μετανιώσει όταν η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες, ο κ. Δημαράς, περιέγραψε μία γυναίκα που έδειχνε απάθεια και ήταν δύσκολο να την ψυχολογήσει κανείς. «Μερικές φορές σκουπιζόταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και έδειχνε ότι ζούσε σε μία κατάντια. Είχε συσσωρευτεί η τραγικότητα και η δυστυχία στο πρόσωπό της, από πολλές πλευρές. Από αυτά που έκανε και από τη ζωή που είχε. Όλη η γειτονιά εκείνη την εποχή την κατηγορούσε και την έδειχνε με το δάχτυλο ως μία γυναίκα που έκανε άτακτο βίο, καθώς – όπως είπε και η ίδια – έκανε σχέση με έναν άνθρωπο μεγαλύτερης ηλικίας, ο οποίος την εγκατέλειψε και έφυγε στις Σέρρες», είπε.

Πού ζει σήμερα η παιδοκτόνος

Η 63χρονη, σήμερα, παιδοκτόνος, είναι γνωστή ως «Καίτη» και σύμφωνα με ανθρώπους της γειτονιάς στην Ανατολική Θεσσαλονίκη όπου ζει, έχει αποφυλακιστεί πολλά χρόνια τώρα και μένει μαζί με την μητέρα της σε ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα.

«Μόλις ακούσαμε για την υπόθεση της Πάτρας αμέσως μας ήρθε στο μυαλό η δικιά μας υπόθεση. Την γνωρίζουμε και την βλέπουμε πολλά χρόνια. Δεν μιλάει με κανέναν και είναι πολύ σιωπηλή, ακόμη και καλημέρα λέει με το ζόρι. Ωστόσο, βγαίνει από το σπίτι της και κυκλοφορεί κανονικά. Η κόρη της επισκέπτεται το σπίτι της και έχουνε σχέσεις. Προφανώς έχει συγχωρήσει την μητέρα της», περιέγραψε γειτόνισσα της Καίτης.

Σημειώνεται ότι η κόρη της, Αλεξάνδρα, αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΣτη φυλακή η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας
Επόμενο άρθροΚρέμα με κρασί και φράουλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ