Πώς αποθηκεύουμε σωστά φρούτα και λαχανικά;

πώς-αποθηκεύουμε-σωστά-φρούτα-και-λαχ-1654387

Μόλις έχεις επιστρέψει από την αγορά με μια τσάντα γεμάτη φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αφού έχεις προγραμματίσει τα γεύματα των επόμενων ημερών και έχεις διαλέξει τα πιο ζουμερά, χρωματιστά, θρεπτικά, χωρίς ατέλειες ή και λίγο στραπατσαρισμένα (γιατί και αυτά έχουν θέση στην κουζίνα σου) μήλα, μπανάνες, ακτινίδια, γλυκοπατάτες, παντζάρια, καρότα, πορτοκάλια, μαρούλια, ντομάτες κ.α., είσαι έτοιμη να τα τακτοποιήσεις στο ψυγείο ώστε να παρατείνεις την φρεσκάδα τους.

Μια – δύο μέρες αργότερα και πριν προλάβεις να καταναλώσεις ούτε τα μισά από τα φρέσκα τρόφιμα σου, αντιλαμβάνεσαι ότι έχουν μαυρίσει, ζουληχθεί, σχεδόν σαπίσει. Γιατί;

Η πιο δημοφιλής απάντηση στο ερώτημα σου είναι ότι μάλλον δεν τα αποθήκευσες με τον σωστό τρόπο, με αποτέλεσμα να έχασαν σχετικά σύντομα την φρεσκάδα τους και άρα πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους. Για να αποφύγεις την παραπάνω κατάσταση την επόμενη φορά που θα έχεις γεμάτο το ψυγείο σου με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ακολούθησε τα παρακάτω tips, ανάλογα με το είδος τους, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής:

Φράουλες, blueberries, blackberries, raspberries

Απαραίτητα για τα smoothies και διάφορες άλλες υγιεινές δημιουργίες, τα μούρα μπορούν να διατηρηθούν άθικτα στο ψυγείο έως και δέκα ημέρες. Για να παρατείνεις την φρεσκάδα τους το εν λόγω διάστημα, δεν έχεις παρά να τα τοποθετήσεις χωρίς να τα πλύνεις σε μια άκαμπτη συσκευασία, σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη. Αν πάλι προτιμάς να τα καταψύξεις, αφού τα πλύνεις και τα στεγνώσεις πολύ καλά, τοποθέτησε τα σε σακούλες κατάψυξης που κλείνουν αεροστεγώς.

Αγγούρια

Παρόλο που κάποιοι προτιμούν δροσερά τα αγγούρια, στην πραγματικότητα η ιδανική θερμοκρασία για την αποθήκευση τους δεν είναι το κρύο, αλλά εκείνη του δωματίου, ώστε να παραμείνει τρυφερή η σάρκα τους. Τοποθέτησε τα αγγουράκια σε ένα στεγνό και σκιερό σημείο, μακριά από ντομάτες, μπανάνες και άλλα φρούτα που εκπέμπουν αέρια αιθυλενίου καθώς ωριμάζουν καθώς θα προκαλέσουν γρηγορότερη ωρίμανση από την επιθυμητή.

Ντομάτες

Όπως προαναφέραμε, οι ντομάτες δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ίδιο μέρος με τα αγγούρια, καθώς μπορούν να τα καταστρέψουν, ωριμάζοντας τα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ούτε στο ψυγείο, και ειδικά στο συρτάρι μέσα σε αυτό, πρέπει να τοποθετούνται οι φρέσκιες ντομάτες, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν την γεύση τους και συσσωρεύουν υγρά στο εσωτερικό της. Τοποθέτησέ τες καλύτερα σε ένα σημείο με θερμοκρασία δωματίου, μακριά από άλλα φρούτα και λαχανικά, που μπορούν να βλάψουν με την σταδιακή ωρίμανσή τους.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο για να ωριμάσει, χρειάζεται χρόνο και δροσερό και ξηρό μέρος, εκτός φυσικά ψυγείου. Σε διαφορετική περίπτωση θα παραμείνει σκληρό και άγουρο. Μόνο όταν ανοιχτεί το ώριμο αβοκάντο μπορεί να τοποθετηθεί στο ψυγείο. Κόψε το σε φέτες ή στην μέση και τύλιξέ το με μεμβράνη, έπειτα βάλτο στο ψυγείο και κατανάλωσε το σε διάστημα 3 ημερών.

Πατάτες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αφαιρούν την υγρασία από τις πατάτες, αφήνοντάς τες ζαρωμένες και υπερβολικά σκληρές. Για αυτό καλό είναι να μην τις τοποθετείς στο ψυγείο, αλλά σε κάποιο δροσερό ντουλάπι, χωρίς φως, ώστε να συνεχίσουν να αναπνέουν και να διατηρούνται φρέσκιες. Απέφυγε την υγρασία και οι πατάτες σου θα παραμείνουν άθικτες για πολλές μέρες.

Φρέσκα βότανα και μυρωδικά

Για να διατηρήσουν την φρεσκάδα και το άρωμα τους, τα βότανα και τα μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος και ο άνηθος χρειάζονται ειδική μεταχείριση, όχι όμως και σκληρή δουλειά. Τα βότανα γενικά χρειάζονται υγρασία για να μην μαραθούν, για αυτό τύλιξε τα κοτσάκια με μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα, πριν τα τοποθετήσεις μέσα σε σακουλάκια με αεροστεγές κλείσιμο και στα συρτάρια του ψυγείο. Ο βασιλικός είναι το μοναδικό μυρωδικό που εξαιρείται από την παραπάνω διαδικασία καθώς καταστρέφεται όταν βρίσκεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook