Πώς ανεμβολίαστη γιατρός στην Ελλάδα γλίτωσε το πρόστιμο για τον κορονοϊό

πώς-ανεμβολίαστη-γιατρός-στην-ελλάδα-1499216

Το Διοικητικό Εφετείο Πατρών αποφάσισε την μερική αναστολή προστίμου σε γιατρό που δεν είχε εμβολιαστεί κατά της COVID-19

Για λόγους οικονομικής ένδειας το Διοικητικό Εφετείο Πατρών αποφάσισε την μερική αναστολή διοικητικού προστίμου που επεβλήθη σε γιατρό καθώς δεν είχε εμβολιαστεί κατά της Covid-19, κρίνοντας πως συντρέχει ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη στο πρόσωπο της υγειονομικού.

Το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο σε σχηματισμό Συμβουλίου, στο πλαίσιο ακυρωτικής διαδικασίας, διατάσσει «την καταβολή του μισού των καθαρών μηνιαίων αποδοχών της καθ’ όλον τον χρόνο, που τελεί σε αναστολή καθηκόντων, από την έκδοση της παρούσας αποφάσεως και έως την έκδοση της οριστικής αποφάσεως επί της αιτήσεως ακυρώσεως».

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 13/2022 απόφαση, η γιατρός ζήτησε την αναστολή του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, κατ’ εφαρμογήν του προαναφερόμενου άρθρου 206 του ν. 4820/2021.

Η αιτούσα υποστήριξε ότι η άμεση εκτέλεση της πράξεως θα προκαλέσει σ’ αυτήν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη, διότι «η πλήρης στέρηση των αποδοχών της, κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής καθηκόντων, της στερεί συγχρόνως και την ικανότητα βιοπορισμού, αφού η εργασία της είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος της ίδιας και της οικογένειας της». Μεταξύ άλλων η γυναίκα επικαλείται σοβαρά προβλήματα υγείας του παιδιού της, του οποίου έχει την επιμέλεια ως μονογονεϊκή, αναφέροντας ότι αδυνατεί πλέον οικονομικά να του προσφέρει όσα χρειάζονται, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της υγείας του και την υπονόμευση της προσπάθειας του να συμμετάσχει στις επερχόμενες πανελλαδικές εξετάσεις.

Επίσης, υποστηρίζει ότι βαρύνεται με τις δαπάνες ΔΕΚΟ της οικίας της αλλά και αυτής που ενοικιάζει σε άλλη περιοχή, καθώς και του οχήματος της και με τις φορολογικές της υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου, «η στέρηση των μηνιαίων αποδοχών της λειτουργεί διαλυτικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό με συνέπεια να μην μπορεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη διατροφή και υγεία τόσο του τέκνου της όσο και της ιδίας», όπως αναφέρεται.

Το σκεπτικό

Το δικαστικό συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη την βλάβη που έχει υποστεί και θα συνεχίσει να υφίσταται η γιατρός έκρινε ότι «υπό τα ανωτέρω δεδομένα, συντρέχει, εν προκειμένω, κατά την κρίση του Συμβουλίου, εξαιρετική περίπτωση που δικαιολογεί τη χορήγηση μερικής αναστολής της προσβαλλόμενης πράξεως ως προς τη μη καταβολή των αποδοχών της αιτούσας.

Τούτο δε, ενόψει του ότι το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων, που επιβλήθηκε σε βάρος της συγκεκριμένης αιτούσας λόγω του μη εμβολιασμού της, συνεπάγεται την διακοπή της μισθοδοσίας της, δηλαδή την πλήρη στέρηση των αποδοχών της, η οποία συνεπάγεται, περαιτέρω, για τη συγκεκριμένη αιτούσα όχι απλώς οικονομική βλάβη δυναμένη να αποκατασταθεί αν η εκκρεμής αίτηση ακυρώσεως ευδοκιμήσει, αλλά την ολοσχερή στέρηση των μέσων βιοπορισμού της ίδιας και του ανάπηρου τέκνου της, δεδομένου ότι, κατά τα προσκομιζόμενα κατά τα ανωτέρω στοιχεία, ο μισθός της αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος αυτής».

Έτσι, το Συμβούλιο, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέγεθος της βλάβης που υφίσταται η αιτούσα από τη στέρηση του μοναδικού μέσου βιοπορισμού της» η οποία «την οδηγεί σε οικονομική ένδεια, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπρεπή διαβίωση και τον ίδιο τον βιοπορισμό της» έκρινε συνεκτιμώντας το δημόσιο συμφέρον προστασίας της δημόσιας υγείας, ότι «πρέπει, προς αποφυγήν ανεπανόρθωτης βλάβης της συγκεκριμένης αιτούσας και του τέκνου της, να διαταχθεί υπό την μορφή κατάλληλου μέτρου (κατ’ άρθρο 52 παρ. 8 του π.δ./τος 18/1989) η καταβολή σε αυτήν μέρους των αποδοχών της και, συγκεκριμένα, του ημίσεος (1/2) των καθαρών μηνιαίων αποδοχών της, καθ’ όλον τον χρόνο που τελεί σε αναστολή καθηκόντων, από την έκδοση της παρούσας αποφάσεως και έως την έκδοση της οριστικής αποφάσεως επί της αιτήσεως ακυρώσεως, κατά μερική αποδοχή της κρινόμενης αιτήσεως».

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook