Πώς άλλαξε η πανδημία τον χαρακτήρα μας

πώς-άλλαξε-η-πανδημία-τον-χαρακτήρα-μα-1568300

Τα χρόνια της πανδημίας Covid-19 άφησαν σημάδια όχι μόνο στην οικονομία και την εργασιακή πραγματικότητα, αλλά όπως φαίνεται και στην προσωπικότητά μας.

Θα το νιώσατε κι εσείς τα τελευταία χρόνια: Η πανδημία και ο εγκλεισμός μάς άλλαξαν. Δεν άλλαξαν μόνο κάμποσες από τις συνήθειές μας, αλλά και εμάς τους ίδιους. Η αλλαγή αυτή ήταν άλλοτε προς το καλύτερο κι άλλοτε προς το χειρότερο. Δεν ήταν άλλωστε και λίγο αυτό που περάσαμε – κι ακόμα περνάμε ως ένα βαθμό.

«Σε πολλούς από εμάς, ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας παραμένουν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, ενώ άλλα σταδιακά αλλάζουν», παρατηρεί η Jolanta Burke, Senior Lecturer στο Κέντρο Θετικής Ψυχολογίας και Υγείας στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστημών Υγείας RCSI.

Καθώς μεγαλώνουμε, χαρακτηριστικά μας αλλάζουν ώστε να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε όσο γίνεται καλύτερα στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά όσα μας φέρνει η ζωή. Μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε μέσα από τις εμπειρίες της ζωής. «Καθώς μεγαλώνουμε, αποκτάμε γενικά περισσότερη αυτοπεποίθηση, αυτοέλεγχο, συναισθηματική σταθερότητα», συνεχίζει.

Ωστόσο, σημαντικά γεγονότα που προκαλούν έντονο στρες ή τραύμα μπορεί να επιταχύνουν τις αλλαγές αυτές και όχι πάντα προς το καλύτερο. Αυτό υποδηλώνει μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, και εστιάζει στις αλλαγές που έφερε η πανδημία της COVID-19 στην προσωπικότητα πολλών από εμάς.

Μας πήρε ο κατήφορος

Oι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γίναμε λιγότερο εξωστρεφείς, ανοιχτοί, ευγενικοί και ευσυνείδητοι το 2021 και το 2022, σε σύγκριση με το διάστημα πριν από την πανδημία.

Η συγκεκριμένη μελέτη περιλάμβανε περισσότερους από 7.000 συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 18 και 109 ετών, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει μια φόρμα αξιολόγησης πριν από την πανδημία (από το 2014 και μετά), στις αρχές της πανδημίας, καθώς και το 2021 ή το 2022.

Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, δεν υπήρξαν πολλές αλλαγές στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που εξέτασαν πριν από την πανδημία, καθώς και το 2020.

Ωστόσο, διαπίστωσαν σημαντικές μειώσεις όσον αφορά την εξωστρέφεια, την δεκτικότητα, την προσήνεια και την ευσυνειδησία το διάστημα 2021/2022. Χωρίς το τραύμα της πανδημίας, αυτές οι αλλαγές της προσωπικότητας θα απαιτούσαν μια δεκαετία για να συμβούν.

Η πανδημία φαίνεται να επηρέασε περισσότερο τους νεότερους ενήλικες, που παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδα νευρωτισμού

Πιο συγκεκριμένα, η πανδημία φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά τους ακόλουθους τομείς:

  • Την ικανότητά μας να δείχνουμε συμπάθεια και καλοσύνη προς τους άλλους.

    Την ικανότητά μας να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και πρόθυμοι να εμπλακούμε σε νέες καταστάσεις.

  • Την τάση μας να αναζητούμε και να απολαμβάνουμε την παρέα άλλων ανθρώπων.
  • Την επιθυμία μας να κυνηγάμε τους στόχους μας, να εκτελούμε σωστά τα καθήκοντα, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.
  • Μάλιστα, αυτοί που επηρεάστηκαν περισσότερο φάνηκε να είναι οι νεότεροι ενήλικες, που παρουσίασαν σημαντική πτώση στα επίπεδα προσήνειας και ευσυνειδησίας και σημαντική αύξηση στα επίπεδα νευρωτισμού.

Οι αλλαγές σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και η ευημερία

Μπορεί αρκετός κόσμος να άρχισε να ασχολείται περισσότερο με τη σωματική του υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο η ψυχική μας υγεία και η ευεξία δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα. «Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά επηρεάζουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας και, ως εκ τούτου, μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην πτώση της ευημερίας μας», τονίζει η ειδικός.

Η προσωπικότητά μας επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα ευτυχίας, την υποκειμενική ευημερία και την καλή ψυχική υγεία, αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό The Psychology of Quality of Life. Τα άτομα, για παράδειγμα, που αναφέρουν υψηλά επίπεδα ευσυνειδησίας, προσήνειας ή εξωστρέφειας είναι πιθανότερο να βιώσουν και υψηλότερα επίπεδα ευημερίας.

ow.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook