Πώς ακόμα και το «ψεύτικο» χαμόγελο μπορεί να μας κάνει πιο θετικούς

πώς-ακόμα-και-το-ψεύτικο-χαμόγελο-μπ-1583632

Δεν μπορείς να είσαι όλες τις στιγμές αισιόδοξη, αν λάβουμε υπόψη μας όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με μία έρευνα το να χαμογελάς, μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις θετικός, ακόμα κι αν δεν έχεις αυτή τη διάθεση. Ειδικότερα, η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και εκδόθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Experimental Psychology απέδειξε πως έστω η πράξη του χαμόγελου μπορεί να ξεγελάσει το μυαλό, ώστε να είναι πιο θετικό.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα εντόπισε πως εάν πραγματοποιηθεί η κίνηση του χαμόγελου, ακόμα κι αν δεν είναι ειλικρινές, καταφέρνει να επιδράσει στην αντίληψη των εκφράσεων του προσώπου και του σώματος.

Στην εν λόγω μελέτη οι συμμετέχοντες τοποθέτησαν ένα στιλό ανάμεσα στα δόντια τους, αναγκάζοντας στην ουσία τους μύες του προσώπου να αναπαράγουν την κίνηση ενός χαμόγελου. Αυτό που διαπιστώθηκε μέσα από αυτό το πείραμα είναι ότι αυτή η κίνηση του προσώπου δεν μεταβάλλει μόνο την αναγνώριση των εκφράσεων του προσώπου αλλά και των εκφράσεων του σώματος, με τις δύο να δημιουργούν πιο θετικά συναισθήματα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας και ειδικός στην ανθρώπινη και τεχνητή νόηση, δρ Fernando Marmolejo-Ramos, τα αποτελέσματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την ψυχική υγεία. «Όταν οι μύες σας λένε ότι είστε ευτυχισμένοι, είναι πιο πιθανό να βλέπετε τον κόσμο γύρω σας με θετικό τρόπο. Στην έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι όταν εξασκείστε με δύναμη στο χαμόγελο, διεγείρεται η αμυγδαλή – το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου – η οποία απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές για να ενθαρρύνει μια συναισθηματικά θετική κατάσταση», εξήγησε ο Ramos.

Σε αυτό που κατέληξε ο ειδικός είναι ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορέσουν να γίνουν η βάση άλλων μελετών και πρακτικών που αφορούν την ψυχική υγεία. Γιατί αν πράγματι ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί, θα μπορούσαμε να πούμε πως ανακαλύφθηκε ένας νέος τρόπος για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

Οπότε, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χαμογελάμε όσο μπορούμε, για να βλέπουμε τα πράγματα πιο θετικά. Και πού ξέρεις, μπορεί και να πιάσει!

shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook