«Πόντιος Πιλάτος» οι ΗΠΑ για τις τουρκικές παραβιάσεις: Συζητήστε και βρείτε τα

πόντιος-πιλάτος-οι-ηπα-για-τις-τουρκ-1433092

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλύπτει πλήρως την Τουρκία αποφεύγοντας να πάρει θέση μετά το κρεσέντο τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις από τα τουρκικά μαχητικά.

Υπερπτήσεις που τελευταίως έγιναν ακόμη και πάνω από μεγάλα νησιά όπως τη Σάμο και τη Ρόδο και προτρέπει Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις όποιες διαφορές τους μέσω της οδού του διαλόγου.

Αυτό άλλωστε τόνισε ο εκπρόσωπος των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σημειώνοντας με νόημα ότι «όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».

Η αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που ζήτησε επιτάχυνση της πώλησης όπλων στην Τουρκία. Ερωτηθείς για τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν «για να μειώσει τη γραφειοκρατία για να βοηθήσει τη δουλειά με τους συμμάχους μας όπως η Τουρκία και η Ινδία», ο Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι οι διαδικασίες πρέπει να επισπευσθούν τόσο σε εκτελεστικό όσο και σε επίπεδο Κογκρέσου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Κόλλησε σε «περιττή γραφειοκρατία» η πώληση F-16 στην Τουρκία

«Για μένα, οι ξένες στρατιωτικές μας πωλήσεις παρεμποδίζονται από περιττή γραφειοκρατία. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη γραφειοκρατία για να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας όπως η Τουρκία και η Ινδία, για παράδειγμα», αναρωτήθηκε.

«Ένας αριθμός κρατών, επανεξετάζουν τις σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και χώρες που είχαν μακροχρόνιες αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία. Εάν βρισκόμαστε στη θέση να είμαστε εταίροι τους, με τρόπους που ίσως δεν θα μπορούσαμε πριν μερικές δεκαετίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση», όπως είπε.

«Φυσικά, αν δεν το κάνουμε εμείς, ξέρουμε ποιος είναι πιθανόν να το κάνει στη θέση μας», τόνισε ακόμη ο Άντονι Μπλίνκεν, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς τη Ρωσία.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν γίνονται εν μέσω διμερών συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας για την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στόλου. Μάλιστα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, διαδικασία που είχε μπλοκάρει λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα.

Ήδη από τις 17 Μαρτίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή προς το Κογκρέσο ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι μια πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.

«Η διοίκηση πιστεύει ότι υπάρχουν, ωστόσο, επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα για την ενότητα και τις δυνατότητες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», όπως αναφέρεται στην επιστολή.

Αποφεύγει να πάρει θέση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εν μέσω αυτού του κλίματος, με την Αμερικανική διπλωματία να πλέκει το εγκώμιο στην Τουρκία σε κάθε ευκαιρία παρότι η Άγκυρα δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να πάρει θέση και για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στην Ουάσιγκτον, Θανάση Τσίτσα, η απάντηση ήταν η προτροπή σε διάλογο «όπου υπάρχουν διαφωνίες». «Καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα», όπως σημειώνεται.

Αναλυτικά η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ως εξής:

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.

Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κρατικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της αεροπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών.

Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook