Πομπέο προς Ερντογάν: Ανοίξτε άμεσα τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Η Ουάσινγκτον κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει άμεσα τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με διπλό μήνυμα κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες σε όλο τον κόσμο.

Παρουσιάζοντας την έκθεση για το 2018, τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, όσο και ο αρμόδιος πρεσβευτής των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ, αναφέρθηκαν στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μάλιστα, έστειλαν τα μηνύματά τους προς την Τουρκία για το συγκεκριμένο ζήτημα κατά την εισαγωγική τοποθέτησή τους, η οποία συνοψίζει την άποψη της Ουάσινγκτον για τα βασικότερα προβλήματα και τις παρατηρήσεις για τις θρησκευτικές ελευθερίες.

«Η Αγκυρα να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης»

«Παροτρύνουμε την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κοντά στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Από την πλευρά του ο Σαμ Μπράουνμπακ τόνισε: «Στην Τουρκία, η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν συνεχίζει να κρατάει κλειστή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Την καλούμε να επιτρέψει την επαναλειτουργία της». Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες έχει ταχθεί και στο παρελθόν υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε και στο ζήτημα της φυλάκισης Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι με την ισχυρή παρότρυνση του Ντόναλντ Τραμπ, η Ουάσινγκτον κατάφερε να απελευθερώσει τον πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος είχε καταδικαστεί αδίκως λόγω της πίστης του. «Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την απελευθέρωση του τοπικού προσωπικού που απασχολείται εκεί», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Πρέπει να γίνουν βήματα για τις θρησκευτικές ελευθερίες

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις θρησκευτικές ελευθερίες, ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τις «λάμψεις προόδου». Ωστόσο, τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα, καθώς το 2018 δεν ήταν ένα ιδανικό έτος.

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να φιλοξενηθεί στην Ουάσινγκτον η δεύτερη υπουργική διάσκεψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, «η υπουργική διάσκεψη θα επαναβεβαιώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους και θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που παράγουν σταθερές και θετικές αλλαγές».

Πηγή: iefimerida.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΗ διατροφή που προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού
Επόμενο άρθροΠόσα κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ