Πολυτεχνείο: Ξύλο μεταξύ φοιτητών -«Αστακός» με 6.000 αστυνομικούς η Αθήνα | Photos + Video

πολυτεχνείο-ξύλο-μεταξύ-φοιτητών-ασ-1319152

Ένταση με το καλημέρα στο Πολυτεχνείο. Από το πρωί που άνοιξε τις πύλες του απλός κόσμος, αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων πηγαίνουν στο χώρο του Πολυτεχνείου, προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι.

Η ένταση ωστόσο είναι συνεχής. Λίγο μετά τις 09:30 ομάδες νεαρών ήρθαν «στα χέρια».

Φοιτητικοί σύλλογοι «μπλόκαραν» ομάδα ατόμων που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση και να σημειωθούν σπρωξίματα μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως φαίνεται στις εικόνες, η μια ομάδα προσπαθεί να απωθήσει την άλλη προς την πύλη, προσπαθώντας να την απομακρύνει από το χώρο του Πολυτεχνείου. 

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής το Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο κατέθεσε πριν από λίγο στεφάνι, στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν ακόμη η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κομματικά στελέχη.

Νωρίτερα μικρή ένταση δημιουργήθηκε όταν εκεί βρέθηκε διακοινοβουλευτική επιτροπή για να καταθέσει στεφάνι.

Φοιτητές δεν επέτρεψαν την κατάθεση στεφανιού από την διακοινοβουλευτική επιτροπή που αποτελούνταν μεταξύ άλλων από τον Χαράλαμπο Αθανασίου και Χάρη Θεοχάρη. Μάλιστα φοιτητές πήραν το στεφάνι και το απομάκρυναν από την είσοδο.

H Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατέθεσε στεφάνι πριν λίγο στο Πολυτεχνείο για τον εορτασμό της 48ης επετείου από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν. Σήμερα οι νέοι και οι νέες, που μετά την οικονομική κρίση βιώνουν και αυτή της πανδημίας, καλούνται να πορευθούν σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους», ανέφερε σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

6.000 αστυνομικοί στο δρόμο

«Αστακός» είναι το κέντρο της Αθήνας από σήμερα το πρωί. Παντού υπάρχουν διμοιρίες των ΜΑΤ, μπλόκα της ΟΠΚΕ και περιπολίες της ΔΙ.ΑΣ και της Κρατικής Ασφάλειας, ενώ από τις 12 το μεσημέρι με εντολή της ΕΛ.ΑΣ θα κλείσουν οι σταθμοί του μετρό: Ομόνοια, Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής, θα τροποποιηθούν δε, όλες οι γραμμές των τρόλει που περνούν από την Πατησίων. Παράλληλα, ομάδες αστυνομικών θα ελέγχουν παρέες που φθάνουν είτε με αυτοκίνητα, είτε με μηχανές είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς στο κέντρο και θεωρούνται ύποπτα.

Το σχέδιο

Περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί, διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ, ευέλικτες ομάδες ταχείας επέμβασης, drones, ελικόπτερα, Αίαντες και πτυσσόμενοι φραγμοί, θα χρησιμοποιηθούν στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επέτειο του Πολυτεχνείου που από τα ξημερώματα απλώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας. Από νωρίς το πρωί ευέλικτες ομάδες αστυνομικών ταχείας επέμβασης θα πραγματοποιούν ελέγχους σε άτομα που κατευθύνονται προς το κέντρο προκειμένου να μην τους αφήνουν να πλησιάσουν εκεί όπου υπάρχουν καλέσματα. Το βασικό ζητούμενο είναι να μην υπάρχει συγκέντρωση πολλών ατόμων σε διάφορα σημεία, καθώς ο κίνδυνος υπέρ-μετάδοσης του ιού είναι ορατός. Για το λόγο αυτό, όλοι οι αστυνομικοί από τα ΜΑΤ και τη ΔΙ.ΑΣ μέχρι τη ΔΡΑΣΗ και την ΟΠΚΕ, θα κινούνται σε αυτό τον άξονα. Ουσιαστικά μιλάμε για μια κλιμακωτή αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ που ξεκινά από τον διάλογο και τις συστάσεις και φθάνει μέχρι τη ρίψη δακρυγόνων.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook