Πολυχρόνης Τζωρτζάκης: «Σκέφτομαι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά υπάρχουν χιλιάδες πιο σοβαρά προβλήματα στον κόσμο»

πολυχρόνης-τζωρτζάκης-σκέφτομαι-το-1184886

Στο Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε ο Χανιώτης πρωταθλητής ποδηλάτης και μέλος της ολυμπιακής ομάδας της χώρας μας στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, Πολυχρόνης Τζωρτζάκης. Ο έμπειρος ποδηλάτης ρωτήθηκε πώς πάει η προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς και ποιες σκέψεις του προκαλεί η συμμετοχή σε αυτούς:

«Προπονούμαι περίπου 20 ώρες την εβδομάδα, τουλάχιστον 3 ώρες τη μέρα. Έχω στο πρόγραμμά μου να πάω στην Ισπανία, να προπονηθώ σε μεγάλο υψόμετρο. Η προετοιμασία είναι θέμα δουλειάς και βελτίωσης. Εγώ σκέφτομαι την Ολυμπιάδα αλλά υπάρχουν χίλια δυο σοβαρότερα προβλήματα στον κόσμο σήμερα. Σίγουρα θα προτιμούσα να μην υπάρχει τίποτα τέτοιο, γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι γιορτή. Αλλά μια γιορτή ανάμεσα σε τόση θλίψη, είναι αμφιλεγόμενο συναίσθημα

Ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης τόνισε ότι η ποδηλασία είναι ένα ενδιαφέρον άθλημα, στο οποίο παίζουν μεγάλο ρόλο, εκτός από τις ικανότητες του αθλητή, και οι νόμοι της φυσικής:

«Η τριβή παίζει μεγάλο ρόλο. Τριβή υπάρχει από το οδόστρωμα, αλλά υπάρχει και η αντίσταση του αέρα. Έτσι, κάποιος που κινείται ακριβώς πίσω από έναν αντίπαλο, χρειάζεται να καταναλώσει λιγότερη ενέργεια για να τον ακολουθήσει με την ίδια ταχύτητα. Στην ανηφόρα, ένας ελαφρύς αθλητής χρειάζεται λιγότερη δύναμη από έναν βαρύτερο. Είναι πολύ ενδιαφέρον και εγώ καλώ οποιονδήποτε είναι ανήσυχο πνεύμα, να παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδηλασίας, άλλωστε μεταδίδονται συχνά στο Eurosport.»

Στην ερώτηση, τί χρειάζεται για να γίνει κανείς πρωταθλητής ποδηλάτης, ο Χανιώτης πρωταθλητής επισήμανε ότι χρειάζεται πρωτίστως δύναμη ψυχής:

«Για να κάνεις πρωταθλητισμό, πρέπει να έχεις δυνατό χαρακτήρα γιατί θα πρέπει να διαχειρίζεσαι τις κακές στιγμές που σίγουρα θα είναι πολλές. Χρειάζεται πείσμα για να επανέρχεσαι κάθε φορά και υπομονή μέχρι να έρθουν οι επιτυχίες. Υπάρχει μια αργκό στην ποδηλασία, όταν κάποιος πέφτει στο έδαφος, λέμε ότι «αγόρασε το οικόπεδό του». Κι εγώ με τόσα χρόνια καριέρας, πέρασα πολλές πτώσεις και κακουχίες κι «αγόρασα» πολλά οικόπεδα. Ήθελα να ασχοληθώ με την ποδηλασία δρόμου όμως, γιατί είναι ο «βασιλιάς» του αθλήματος, κι ας είναι πιο απαιτητικό, ενώ έχει και υψηλότερο ανταγωνισμό.»

Όσο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το άθλημα της ποδηλασίας στη χώρα μας σήμερα, ο Πολυχρόνης Τζωτζάκης τόνισε ότι χρειάζεται στήριξη για να μπορέσει να ανταγωνιστεί άλλες χώρες που έχουν πολύ μεγαλύτερη παράδοση και κουλτούρα στο ποδήλατο:

«Όταν πήγα στο Βέλγιο, κατάλαβα ότι οι Βέλγοι είναι τρελοί με το ποδήλατο. Ο κόσμος δηλαδή ξέρει από επαγγελματική ποδηλασία. Γιαγιάδες σε χωριά ξέρουν τους αθλητές και καταλαβαίνουν πως εξελίσσεται ένας αγώνας, μιλάμε για τέτοια κατάσταση. Στην Ελλάδα το άθλημα προοδεύει, αλλά είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Χρειάζεται προσπάθεια, βοήθεια από χορηγούς, αλλαγή τρόπου σκέψης από την πολιτεία. Υπάρχει η θέληση να γίνει κάτι καλύτερο, αλλά χρειάζονται πόροι και στήριξη, και στους αθλητές, και στις ομάδες, και στις διοργανώσεις αγώνων. Και να είναι λιγότερα τα προσκόμματα από τις αρχές, που όταν πας να διοργανώσεις έναν αγώνα, μπορούν να σου βρουν χίλια δυο προβλήματα.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook