Πολιτικός πρόσφυγας ή διακινητής μεταναστών; – Στα Χανιά ο Κούλογλου για τη δίκη του Κούρδου που δραπέτευσε από τον Ερντογάν | Video

πολιτικός-πρόσφυγας-ή-διακινητής-μετ-1809403

Στα Χανιά βρίσκεται ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος επισκέφθηκε την Τετάρτη της φυλακές Αγιάς, όπου εκτίει την ποινή του ο καταδικασμένος σε 155 χρόνια για διακίνηση μεταναστών ο Κούρδος Μεμέτ Τσελίκ.

Η καταδίκη του, όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής σε συνέντευξη τύπου το απόγευμα της Τετάρτης, ήταν άδικη, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Τσελίκ ήταν διακινητής, ούτε και μαρτυρίες άλλων επιβαινόντων στο πλοιάριο:

«Είναι κλασική περίπτωση πολιτικού πρόσφυγα κι όχι διακινητή. Μπροστά στα μάτια του είχαν δολοφονηθεί μέλη της οικογένειάς του. Ο ίδιος είχε βασανιστεί και φυλακιστεί κατ’ επανάληψη, φέρει σημάδια στο σώμα του. Πήρε ένα πλοίο όπου πλήρωσε 8.000 ευρώ για να φύγει από την Τουρκία στην Ιταλία. Στον δρόμο το καρυδότσουφλο άρχισε να παίρνει νερά και ο ίδιος, επειδή είχε τηλέφωνο, άρχισε να τηλεφωνεί για να ζητήσει βοήθεια. Αυτό είναι το μοναδικό στοιχείο βάσει του οποίου καταδικάστηκε«, ανέφερε ο κ. Κούλογλου.

Το 2006, ο 20χρονος τότε Τσελίκ Μεμέτ είδε τους Τούρκους να εισβάλλουν στο σπίτι του και να σκοτώνουν την αδελφή του, τον αδελφό του και τον κουνιάδο του. Ο ίδιος, δε, είναι ενεργό μέλος του Ρ.Κ.Κ. και έχει καταδικαστικές αποφάσεις για συμμετοχή στο κόμμα. Ήταν έγκλειστος σε φυλακή για έναν χρόνο.

Το 2021 αποφάσισε να εγκαταλείψει την Τουρκία και να μεταβεί στην Ιταλία. Τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους πλήρωσε 8000 ευρώ έναν διακινητή να τον μεταφέρει στην Ευρώπη. Ωστόσο, το σκάφος στο οποίο επέβαινε νότια της Κρήτης παρουσίασε εισροή υδάτων οπότε οι μεταφερόμενοι ζήτησαν βοήθεια. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν και οι ζωές όλων βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο τότε ξεκίνησε να καλεί επανειλημμένως μέλη του ελληνικού κουρδικού συλλόγου για να επικοινωνήσουν με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να τους διασώσουν.

Πλήθος άτυχων προσφύγων πέφτουν θύματα του νόμου 4251/2014 του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με τον οποίο όποιος συλλαμβάνεται στο πηδάλιο σκάφους, που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζεται ως διακινητής σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης. Η πρωτοβουλία «142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ», της οποίας ηγείται ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου και αποτελείται από 15 ευρωβουλευτές που ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις και προέρχονται από διαφορετικά κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ υποστηρίζεται από περισσότερα από 2000 μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ασχολείται με τις καταδίκες προσφύγων σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης, βάσει του νόμου αυτού, με την κατηγορία του διακινητή.

«Αυτή τη στιγμή η δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κατηγορία στις ελληνικές φυλακές είναι όσοι καταδικάστηκαν ή κατηγορούνται ως διακινητές. Είναι περίπου 2.000. Ο μέσος όρος των ποινών που έχουν επίβληθεί είναι 48 χρόνια φυλακή. Αλλά η μέση διάρκεια των δικών αυτών είναι 28 λεπτά και ο μέσος όρος απολογίας των κατηγορούμενων είναι 2 λεπτά«, προσέθεσε.

«Δεν έψαξε κανείς πού απευθύνονταν τα τηλεφώνηματά του αυτά. Ήταν σε άλλον διακινητή ή σε οργανώσεις Κούρδων για να ζητήσει βοήθεια; Κανείς δεν έψαξε τίποτα τέτοιο», τόνισε ο κ. Κούλογλου για την καταδίκη του Τσελίκ.

«Υπάρχει πολιτική απώθησης, αποτροπής. Να αποφεύγουν οι πρόσφυγες την Ελλάδα. Αποτέλεσμα είναι να επιλέγουν μακρύ δρόμο στη θάλασσα προς την Ιταλία και πολλές φορές δεν φτάνουν πουθενά. Αυτή είναι η βαθύτερη αιτία πολλών ναυαγίων, όπως αυτό στην Πύλο», προσέθεσε ο ευρωβουλευτής.

Όσον αφορά τις καταδίκες, τα δικαστήρια στη χώρα έχουν ανατρέψει σε κάποιες, ελάχιστες, περιπτώσεις τις πρωτόδικες αποφάσεις για διακίνηση. Ελεύθεροι, έπειτα από δικαστικό αγώνα, είναι πλέον οι Ακίφ Ραζούλι, Αμίρ Ζαχίρι και Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί.

Οι δυο πρώτοι, Αφγανικής καταγωγής, ήταν καταδικασμένοι σε 50 χρόνια φυλακή ο καθένας ως διακινητές. Ύστερα από πολλές αναβολές της έφεσής τους και τις έντονες προσπάθειες των δικηγόρων του και της διεθνούς πρωτοβουλίας του Στέλιου Κούλογλου «142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ», τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λέσβο, ο Ακίφ αθωώθηκε πανηγυρικά και ο Αμίρ αποφυλακίστηκε. Ένα μήνα αργότερα, ο Σομαλός πολιτικός πρόσφυγας, Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, επίσης άδικα καταδικασμένος σε 142 χρόνια φυλακή ως διακινητής ενώ έσωσε 33 ζωές από τη θάλασσα, είδε την ποινή του να μειώνεται και αποφυλακίστηκε επίσης.

Η δίκη του Μεμέτ Τσελίκ σε δεύτερο βαθμό είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης, στα Χανιά. Μάλιστα, ο δικηγορικός σύλλογος έχει δώσει άδεια στους δικηγόρους που συμμετέχουν στη δίκη να παρασταθούν κανονικά, καθώς είναι σε ισχύ η αποχή των δικηγόρων από τις δικαστικές αίθουσες λόγω αντιδράσεων στο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο κ. Κούλογλου θα είναι παρών στην εκδίκαση αυτή.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook