Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Μαριούπολη σκοτώθηκαν 3.000 άμαχοι λένε Ρώσοι αξιωματούχοι

πόλεμος-στην-ουκρανία-στη-μαριούπολη-1599475

Ρώσοι αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό σκοτώθηκαν κάπου 3.000 άμαχοι.

Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση που δίνεται στη δημοσιότητα από τη Μόσχα, μήνες μετά τον τερματισμό των μαχών στην πόλη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ρωσικής επιτροπής έρευνας, οι ζημιές που προκλήθηκαν στην πόλη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, η οποία τερματίστηκε με την κατάληψη όλης της πόλης από τον ρωσικό στρατό, έχουν κόστος 176 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 2,24 δισεκ. ευρώ).

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για τους θανάτους αμάχων και τις καταστροφές. Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν αντιθέτως τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες προσάπτουν πολλά εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της μάχης για την κατάληψη της Μαριούπολης, που έκτοτε η Ρωσία ανακοίνωσε πως προσαρτά, κίνηση που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Η μάχη για τη Μαριούπολη, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, άρχισε τον Φεβρουάριο και τερματίστηκε όταν τα ρωσικά στρατεύματα αιχμαλώτισαν τους τελευταίους ουκρανούς στρατιωτικούς που είχαν απομείνει τον Μάιο.

Το Κίεβο από την πλευρά του κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες άμαχους νεκρούς από τις ομοβροντίες του πυροβολικού και την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της πολιορκίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της μάχης της Μαριούπολης.

Η Μόσχα κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις. Η ρωσική επιτροπή έρευνας υπό τον Αλεξάντερ Μπαστίρκιν, άνθρωπο εξ απορρήτων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε πως οι 3.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό.

Η τεράστια καταστροφή των πολιτικών υποδομών στη Μαριούπολη οφειλόταν στο γεγονός πως τα στρατεύματα του Κιέβου χρησιμοποιούσαν σπίτια και νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, υποστήριξε ακόμη η επιτροπή έπειτα από συνεδρίαση στην κατεχόμενη πόλη.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook