Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμάκωση στο Χάρκοβο βλέπει το Κίεβο, 11 άμαχοι νεκροί στο Μικολάιβ

πόλεμος-στην-ουκρανία-κλιμάκωση-στο-χ-1414110

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και 41 ημέρες, με τις εικόνες νεκρών αμάχων να έχουν κατακλύσει την παγκόσμια ειδησεογραφία. Το Κίεβο κάνει λόγο για μαζική σφαγή, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της αρνείται ότι δικές της δυνάμεις βρίσκονται πίσω από τις θηριωδίες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε μάλιστα ότι περιμένει η επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο να κλιμακωθεί. Τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται να κυριεύσουν την πόλη, ενώ – όπως δήλωσε αξιωματούχος του Κιέβου – φθάνουν ενισχύσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 11 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 62 πολίτες τραυματίστηκαν στη Μικολάγιφ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, έχουν απομακρυνθεί 120 άμαχοι με λεωφορεία και από την ρωσική επιδρομή έχουν χτυπηθεί σπίτια, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, σχολεία κι ένα ορφανοτροφείο.

Απώλειες αμάχων υπήρχαν όμως και στην Αβντιίβκα, με τον περιφερειάρχη του Ντανιέτσκ να κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς.

Στην Μποροντιάνκα ο μεγαλύτερος αριθμός εγκλημάτων πολέμου

Πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου έχει λάβει η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας. Η Μόσχα αρνείται πως οι δυνάμεις της διέπραξαν δολοφονίες αμάχων και αποκαλεί τις εικόνες με τα πτώματα των αμάχων, που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, «σκηνοθετημένες».

Η ουκρανή γενική εισαγγελίας Ιρίνα Βενεντικτόβα δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Η γενική εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ιρπίν, στην Μπούτσα και στο Βόρτσελ, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις ερίζουν ότι ρώσοι στρατιωτικοί διέπραξαν σφαγές αμάχων.

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι θα γίνει ταχεία ανεξάρτητη έρευνα και τεκμηρίωση για τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα. «Μόλις επισκευαστούν οι γέφυρες που ανατίναξαν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους, οι ειδικοί θα αποκτήσουν πρόσβαση», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συμμετέχει στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι διεθνείς ειδικοί θα ενταχθούν προσεχώς στις έρευνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook