Πόλεμος στην Ουκρανία: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

πόλεμος-στην-ουκρανία-εμπάργκο-στο-ρω-1130760

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στοχεύοντας στην κύρια πηγή εσόδων του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν πόλεις της Ουκρανίας.

“Σήμερα, ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν την κύρια αρτηρία της ρωσικής οικονομίας”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμά του.

“Απαγορεύουμε όλες τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτό στα λιμάνια των ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός θα καταφέρει ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν”, ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το cbs.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι “η απόφαση σήμερα δεν είναι χωρίς κόστος εδώ, στο σπίτι”. “Ο πόλεμος του Πούτιν βλάπτει ήδη τους Αμερικανούς. Από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα της Ουκρανίας, η τιμή του πετρελαίου στην Αμερική αυξήθηκε κατά 75 σεντς. Και με αυτήν την ενέργεια, θα ανέβει περαιτέρω. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ελαχιστοποιήσω την αύξηση των τιμών, εδώ”.

 

«Οδούς διαφυγής» από τα ρωσικά καύσιμα προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Για την οριστική της απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι 27 βρίσκονται σε ένα «εργασιακό» αδιέξοδο.

Τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ απευθύνουν έκκληση για την εξεύρεση νέων προμηθευτών φυσικού αερίου και την επιτάχυνση της κατασκευής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην ΕΕ καλούνται να αντιμετωπίσουν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων που θα εστιάζουν στην διαφοροποίηση των προμηθευτών, στην ενίσχυση της κατασκευής μονάδων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προστασία πολιτών και επιχειρήσεων από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

Η Μόσχα απειλεί με εμπάργκο τον Nord Stream I

Εν τω μεταξύ άνοδο έως και 32% σημείωσαν τα ευρωπαϊκά futures φυσικού αερίου μετά τις απειλές της Ρωσίας ότι θα κόψει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream Ι, ως αντίποινα για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Πρόκειται όπως σημειώνει το Newmoney.gr για έναν σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και η Μόσχα προειδοποιεί ότι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια.

Πάντως, ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αναφέρει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ. Χθες Δευτέρα, οι τιμές του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν έως και 79%. Ο Nord Stream προμήθευσε την Ευρώπη με 59 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρυσι, περί το 40% των ρωσικών εξαγωγών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», είπε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, λέγοντας ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι.

Στροφή στον Μαδούρο από τον Μπάιντεν

Υπενθυμίζεται πως χθες το Associated Press είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ στο οποίο αποκάλυπτε πως η Ουάσινγκτον βρισκόταν κοντά στο να επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο γι αυτό και τις τελευταίες ημέρες είχε εξαπολύσει διπλωματικό μπαράζ προκειμένου να προσεγγίσει το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα έτσι ώστε να απαλύνει τις όποιες επιπτώσεις από το εμπάργκο στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το AP, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ταξίδεψαν με μεγάλη μυστικότητα στη Βενεζουέλα (με την οποία μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ είχαν έως και εχθρικές σχέσεις) το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να αναθερμάνουν τις εχθρικές τους σχέσεις με τον κορυφαίο σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, έναν κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου του οποίου η επανείσοδος στις αμερικανικές αγορές ενέργειας θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις από ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία. Ο λόγος φυσικά για την Βενεζουέλα.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών των ΗΠΑ με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο δεν ήταν άμεσα σαφές. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη προέκυψε μετά από μήνες αθόρυβης οπισθοχώρησης από μεσάζοντες -Αμερικανούς λομπίστες, νορβηγούς διπλωμάτες και διεθνή στελέχη του πετρελαίου- οι οποίοι πίεζαν τον Μπάιντεν να επανεξετάσει την αποτυχημένη εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» για την ανατροπή του Μαδούρο που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η ώθηση για μια ριψοκίνδυνη προσέγγιση του Μαδούρο – στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και κατηγορείται στη Νέα Υόρκη για διακίνηση ναρκωτικών – απέκτησε πρόσθετο επείγοντα χαρακτήρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες υπόσχονται να αναδιατάξουν τις παγκόσμιες συμμαχίες και να προσθέσουν στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου οδηγώντας ήδη τον πληθωρισμό σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο Χουάν Γκονζάλες, ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για το Δυτικό Ημισφαίριο, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν για την επίσκεψη υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν την πολιτική των ΗΠΑ.

Τον συνόδευε ο πρεσβευτής Τζέιμς Στόρι, ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ στο Καράκας όταν η κυβέρνηση Τραμπ διέκοψε τις σχέσεις με τον Μαδούρο το 2019 και αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας. H παρουσία ενός άλλου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Ρότζερ Κάρστενς, του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για θέματα ομήρων, είχε αναζωπυρώσει τις ελπίδες ότι ο Μαδούρο μπορεί να είναι πρόθυμος να απελευθερώσει Αμερικανούς κρατούμενους ως ένδειξη καλής θέλησης προς την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο Κάρστενς είχε ταξιδέψει στο Καράκας τον Δεκέμβριο και συναντήθηκε στη φυλακή με έξι στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών της Citgo με έδρα το Χιούστον, τον πρώην Αμερικανό πεζοναύτη Μάθιου Χιθ και δύο πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ που συνελήφθησαν για μια αποτυχημένη επιδρομή με στόχο την ανατροπή του Μαδούρο που οργανώθηκε από τη γειτονική Κολομβία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εδώ και αρκετό καιρό το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τις σκληρές πετρελαϊκές κυρώσεις στη Βενεζουέλα με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Μαδούρο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τους αντιπάλους του, τις οποίες διέκοψε το περασμένο φθινόπωρο, όταν ένας βασικός σύμμαχός του εκδόθηκε στις ΗΠΑ με κατηγορίες για διαφθορά, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook