Πολεμική ετοιμότητα στην 115 ΠΜ | Σε εξέλιξη η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου | Photos

πολεμική-ετοιμότητα-στην-115-πμ-σε-εξέλι-774903

Με αιχμή του δόρατος τον Ναύσταθμο Κρήτης, πραγματοποιείται η «Μέδουσα», η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, με την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 23 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του μήνα.

Με το πέρας της άσκησης θα πραγματοποιηθεί το 4ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Στο Συμβούλιο θα συζητηθούν και θα συντονιστούν κοινές δράσεις και θέματα κοινού ενδιαφέροντος από τους Υπουργούς Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου, στην παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ και Επιτελών των δύο χωρών.

Στα ρεπορτάζ των αιγυπτιακών μέσων επισημαίνεται η ενισχυμένη στρατιωτική συμμαχία των τριών χωρών. Η «Αλ Αχράμ», στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της επισημαίνει ότι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Αιγύπτου έφτασαν χθες στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στη κοινή στρατιωτική άσκηση. Σε επίσημη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων Tamer El-Refaie, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Tamer El-Refaie – Εκπρόσωπος Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων

Οι κοινές ασκήσεις θα περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και τη διαχείριση κοινών ναυτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων, τη θαλάσσια παρακολούθηση, τον εντοπισμό υποβρυχίων, τη διασφάλιση πετρελαϊκών πλατφορμών και ζωτικών στόχων στη θάλασσα, καθώς επίσης τον έλεγχο και την επιθεώρηση ύποπτων πλοίων καθώς και διαδικασίες έρευνας και διάσωσης.

O υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης βρίσκεται στην Κρήτη, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνου Καμμένου προκειμένου να παρακολουθήσει μαζί με τους ομόλογούς του της Ελλάδας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, την Τελική Φάση της Αεροναυτικής Ασκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ-7», η οποία πραγματοποιείται στο θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κρήτης.

Τον κ. Υπουργό θα συνοδεύει ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού και ο Διευθυντής του Επιτελείου του.

Στην άσκηση συμμετέχουν αεροναυτικά μέσα από Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο. Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει με το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης «Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ», Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών και Αξιωματικούς Επιτελείς για το συντονισμό της άσκησης σε διάφορες επιτελικές θέσεις.

Τον περασμένο Ιούνιο, στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 6» η οποία πραγματοποιήθηκε στα ανοικτά της Αλεξάνδρειας, η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά με πλωτά μέσα σε ξένη χώρα, με το Πλοίο «Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» και Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.

H Κύπρος συμμετέχει στην άσκηση με ένα Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης και με προσωπικό μονάδων των ειδικών δυνάμεων. Σε όλα τα ρεπορτάζ, επισημαίνεται επίσης ότι τη «ΜΕΔΟΥΣΑ 7» παρακολουθούν σπουδαστές των αιγυπτιακών στρατιωτικών σχολών. Όλα τα ρεπορτάζ συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό και μεταφέρουν το ξεκάθαρο μήνυμα της όλο και μεγαλύτερης σύσφιγξης των σχέσεων Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδος, στον στρατιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου επεσήμαναν αυτές τις ημέρες πως η άσκηση είναι η μεγαλύτερη στη Μεσόγειο. Το Υπουργείο Άμυνας αλλά και το ελληνικό Πεντάγωνο δίνουν μεγάλο βάρος στην άσκηση καθώς θεωρούν ότι ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο και με την υλοποίησή της άσκησης οικοδομείται μία ισχυρή συμμαχία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στο Κρητικό Πέλαγος, αντίστοιχα.

Οι Ελληνικές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:

-3 Φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα.

-1 Υποβρύχιο.

-2 Πυραυλακάτους.

-1 Αρματαγωγό.

-8 Αεροσκάφη F-16.

-1 Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ.

-1 Ελικόπτερο SUPER PUMA.

-3 Ελικόπτερα CHINOOK.

-4 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64.

-2 Διμοιρίες Πεζοναυτών.

-Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι Κυπριακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:

-1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης.

-Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι Αιγυπτιακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:

-1 Ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS).

-1 Φρεγάτα.

-1 Υποβρύχιο.

-2 Πυραυλακάτους.

-6 Αεροσκάφη F-16.

-1 Αεροσκάφος Ε2-C.

-Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:

-Την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο.

-Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.

Δείτε σημερινές φωτογραφίες από την θάλασσα στα ανοικτά του Δήμου Πλατανιά (Γεράνι)

zarpanews.gr

One thought on “Πολεμική ετοιμότητα στην 115 ΠΜ | Σε εξέλιξη η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου | Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook