Πολάκης: «Φορολογήστε τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας» – Τεράστιο το πρόβλημα με το ρεύμα των δήμων | Video

πολάκης-φορολογήστε-τα-υπερκέρδη-τω-1408343

Οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό επισημάνθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο δημαρχείο Πλατανιά, στο πλαίσιο επίσκεψης του πρώην υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, στα Χανιά.

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα οικονομικά των δήμων:

«Με αυτές τις τιμές οι δήμοι οδηγούνται σε χρεοκοπία. Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πάρει άμεσα μέτρα φορολόγησης των ουρανοκατέβατων κερδών των τεσσάρων παρόχων και της ΔΕΗ που ιδιωτικοποίησε, τα οποία είναι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, κανείς δημότης, κανένα νοικοκυριό, καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να πληρώσει τους τριπλάσιους και τετραπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος που έρχονται. Άρα δεν θα πληρώσει και τα δημοτικά τέλη που αποτελούν βασικό πόρο των δήμων. Πρέπει τις επόμενες μέρες να λυθεί, αλλιώς θα ζήσουμε καταστάσεις που έζησαν οι παππούδες μας στην Κατοχή».

Στο διπλό αυτό οικονομικό χτύπημα αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος όμως στάθηκε στο πρόβλημα που δημιουργείται από τις τιμές του ρεύματος για τις επιχειρήσεις ύδρευσης:

«Εμείς έχουμε και ΔΕΥΑ, είναι ενεργοβόρος επιχείρηση. Και επειδή είναι ανταποδοτική υπηρεσία, δεν μπορεί ο δήμος να τη χρηματοδοτήσει ακόμα και αν έχει χρήματα, είναι παράνομο. Ούτε το υπουργείο δεν μπορεί να την επιχορηγήσει, με το νομικό πλαίσιο που υπάρχει. Γι’ αυτό προτείνουμε να υπάρξει επιχορήγηση στην τιμή της κιλοβατώρας.

Μιλάμε για ένα δημόσιο αγαθό από μοναδικό πάροχο, που είναι η ΔΕΥΑ. Δεν υπάρχει παραβίαση του ανταγωνισμού δηλαδή. Και αν αφήσουν τον χρόνο να περάσει και έρθουν οι λογαριασμοί, θα βρεθούν οι ΔΕΥΑ και οι δήμοι γενικά σε αδιέξοδο. Η λύση πρέπει να είναι μόνιμη, για όσο διάστημα υπάρχει αυτό το πρόβλημα, για μας είναι καθοριστικό αυτό», δήλωσε ο δήμαρχος Πλατανιά.

Υπενθυμίζεται ότι για τις ΔΕΥΑ και τους δήμους δεν έχει υπάρξει ακόμα μέριμνα, ούτε κανενός είδους διευκόλυνση στις τιμές του ρεύματος.

Σπίρτζης: «Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μπει σε μεγάλες περιπέτειες»

Στη συνάντηση στο δημαρχείο Πλατανιά συζητήθηκαν και άλλα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον Χρήστο Σπίρτζη να δηλώνει ότι η υλοποίηση έργων συναντάει σημαντικά εμπόδια:

«Άλλαξαν οι υπηρεσιακές επιτροπές που αξιολογούσαν τα έργα και μπήκαν κατ’ επιλογή του υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ένας δήμαρχος να περάσει από τον υπουργό για να του εγκρίνει ένα έργο και όχι να ιεραρχηθεί ανάλογα με τις ανάγκες. Η δεύτερη περιπέτεια είναι οι αναπτυξιακοί οργανισμοί και οι ιδιώτες στον τρόπο λειτουργίας και παραγωγής έργων.

Μετά την τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο νόμος αυτός βγήκε αντισυνταγματικός, όσοι είχαν κάνει αυτή την επιλογή όμως έχασαν δυόμισι χρόνια. Και το τρίτο, ακόμα χειρότερο, είναι ότι έργα που είναι ώριμα, δεν παίρνουν την χρηματοδότηση που όφειλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να δώσει.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook