«Πόκερ» πολέμου παίζει ο Πούτιν στην Ουκρανία

πόκερ-πολέμου-παίζει-ο-πούτιν-στην-ο-1331714

Έτοιμη να βάλει φωτιά στο φυτίλι της πολεμικής σύρραξης με την Ουκρανία εμφανίζεται η Ρωσία. Περίπου 100.000 στρατιώτες έχουν ήδη στρατοπεδεύσει στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο, με άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό, σε μια προετοιμασία επίθεσης η οποία μοιάζει όλο και πιο πιθανή. Τουλάχιστον αυτό επιδιώκει να δείξει, τόσο στην Ουκρανία όσο και την παγκόσμια κοινότητα ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εικάζεται ότι το σχέδιο του Πούτιν είναι να παρατάξει τουλάχιστον 175.000 Ρώσους στρατιώτες «έξω από την πόρτα» της Ουκρανίας έως την αρχή του επόμενου έτους. Βάσει του υλικού που έχουν συλλέξει Αμερικανοί πράκτορες, αποδεικνύεται ότι 100 ρωσικά συντάγματα είναι παρατεταγμένα και ετοιμοπόλεμα.

Από την ουκρανική πλευρά των συνόρων κινητοποιείται στρατιωτική δύναμη έτι πολυπληθέστερη της ρωσικής, καθώς οι Ουκρανοί προσπαθούν να καταστήσουν σαφές ότι δεν προτίθενται να ανεχθούν απαθώς μια ενδεχόμενη ρωσική παρέμβαση στην ανεξαρτησία τους.

 

Ταυτόχρονα, πέρα από το πόκερ της καθαυτό ένοπλης σύγκρουσης, εξελίσσεται ένας σκληρός πόλεμος προπαγάνδας στο παρασκήνιο. Η Ρωσία παρουσιάζει την Ουκρανία σαν μια διαρκή, ολοένα και πιο θρασεία, απειλή, ενώ οι Ουκρανοί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να εμφανίζονται σαν μια χώρα που υποστηρίζεται ένθερμα από τη Δύση, το ΝΑΤΟ κ.λπ.

Έμπειροι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι, στην πραγματικότητα, καμία από τις δύο χώρες δεν επιθυμεί τον πόλεμο και ότι, ακόμη και με τις στρατιές παρατεταγμένες εκατέρωθεν των συνόρων, το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι η έναρξη ενός ιδιότυπου «ψυχρού πολέμου» και όχι μιας αιματηρής σύγκρουσης. Κι αυτό διότι οι κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν στη Ρωσία εκ μέρους της Δύσης ύστερα από τη βίαιη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, έχουν πλήξει σοβαρά τη ρωσική οικονομία.

Όπως είναι φυσικό, οι ΗΠΑ έχουν θορυβηθεί έντονα από τη στρατιωτική κινητικότητα στην Ουκρανία. Αύριο (Τρίτη 7/12/2021), σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρόκειται να συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως έχει διαμηνύσει ο Μπάιντεν, είναι αποφασισμένος να δώσει στον Πούτιν να καταλάβει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάνει δεκτές τις «κόκκινες γραμμές» για την Ουκρανία που θα θέσει η Μόσχα.

«Αυτό που ετοιμάζω είναι η πιο ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη δέσμη πρωτοβουλιών, έτσι ώστε να καταστήσω πάρα πολύ δύσκολο για τον κ. Πούτιν να προχωρήσει και να κάνει αυτά που ο κόσμος φοβάται πως θα κάνει» ήταν η τελευταία, δυναμική δήλωση του Τζο Μπάιντεν σε σχέση με την υποβόσκουσα -αν μη τι άλλο- νέα ρωσο-ουκρανική κρίση.

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook