Ποιους πλήττει περισσότερο η κατάργηση του 8ώρου με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

ποιους-πλήττει-περισσότερο-η-κατάργη-1206378

Η ελληνική… silicon valley θα έχει κανόνες, οι οποίοι όμως δεν θα ισχύουν για την βιοτεχνία ή τους εργαζόμενους με μέτρια ή καθόλου εξειδίκευση. Το χάσμα μεταξύ Λεωφόρου Κηφισίας και Περιστερίου διευρύνεται…

Αυτό προκύπτει από τα πρώτα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου που συντάσσεται στο υπουργείο Εργασίας εν μέσω πανδημίας και lockdown, με «αφοπλισμένα» δηλαδή τα συνδικάτα και παροπλισμένους τους εργαζομένους.

Το εργασιακό έρχεται σαν απαραίτητο συμπλήρωμα του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι ουσιαστικά οι «μεταρρυθμίσεις» που συνοδεύουν τα κεφάλαια για την ψηφιοποίηση και την «πράσινη» ενέργεια.

Μεταρρυθμίσεις που προωθούνται ώστε η βιοτεχνία και βιομηχανία, η ανταγωνιστικότητα και οι κλαδικές πολιτικές, τομείς που εξαιρούνται από το Ταμείου Ανάκαμψης και τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, να γίνουν… πιο παραγωγικοί μέσω της φθηνής εργατικής δύναμης.

Με βάσει τις έως τώρα ακριτομυθίες, τις διαρροές και τις επιλεγμένες αναφορές του κ. Κωστή Χατζηδάκη:

Για την τηλεργασία, στην οποία καταφεύγουν κυρίως οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και μετέχουν οι εργαζόμενοι με υψηλές γνώσεις και ή σημαντικές εξειδικεύσεις, θα απαιτείται Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αντιθέτως, για τους εργάτες που το πιο αποτελεσματικό τους όπλο είναι η συλλογική δράση, το 8ωρο θα καταστρατηγείται με ατομική σύμβαση. Δηλαδή, σε ένα περιβάλλον που η ανεργία είναι στα ύψη, η μερική απασχόληση με την μισή αμοιβή να κυριαρχεί και την ανασφάλεια να κυριεύει τους μισθωτούς, επιχείρηση και εργαζόμενος, υποτίθεται, θα καθίσουν «ισότιμα» στο τραπέζι και θα (συν)αποφασίζουν να εργαστεί ο δεύτερος χωρίς να πληρώνεται για τις δύο επιπλέον ώρες την ημέρα (την 9η και την 10η μετά το 8ωρο).

Και εν πάση περιπτώσει, είναι διαφορετικό, έχεις άλλες αμοιβές και ενδεχομένως περισσότερες προοπτικές, να δουλεύεις σε έναν γίγαντα της νέας τεχνολογίας και άλλο να εισπνέεις τη σκόνη σε ένα τσιμεντάδικο…

-Το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Έτσι, αυτομάτως θα καταγράφεται στο ΣΕΠΕ η ώρα προσέλευσης του μισθωτού στην εργασία του και με την ίδια ηλεκτρονική διαδικασία θα καταγράφεται η ώρα αποχώρησης. Και όπως ισχυρίζεται ο κ. Χατζηδάκης, κατ αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχει υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου χωρίς υπερωριακή αμοιβή.

Αφού, εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση καταργήσει στην πράξη το 8ωρο και η επιχείρηση θα έχει «επιβάλει» στον εργαζόμενο την 10ωρη ημερήσια εργασία (με ατομική σύμβαση).

-Στα (κατά Χατζηδάκη) «φιλεργατικά» άρθρα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για την συμφιλίωση μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Ένα εξ αυτών των μέτρων, η 14ήγμερη άδεια πατρότητας (κατά και μετά τον τοκετό).

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανατροπή στην οικογενειακή ζωή προέρχεται από την 10ωρη καθημερινή εργασία, την εργατική αμοιβή που είναι στα όρια της φτώχειας (700.000, κυρίως νέοι, αμείβονται με λιγότερα από 400 € μεικτά το μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ), ή την απουσία στεγαστικής πολιτικής (μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας) και την πλήρη και… αδιάλλακτοι στάση των τραπεζών οι οποίες αρνούνται να ανελίσσουν εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα για αγορά πρώτης κατοικίας…

-Με το Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα απασχόλησης και ενεργητικές πολιτικές κατά της ανεργίας.

Με το καθημερινό 10ωρο εργασίας, ειδικά σε μια χώρα με μεγάλη εποχική εργασία (τουρισμός) οι επιχειρήσεις δεν έχουν αντικίνητρα για επιπλέον εργασία (πρόσθετη αμοιβή) και, άρα, δεν θα ενδιαφερθούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Κατά συνέπεια, το μέτρο του ελαστικού 8ωρου με ατομική σύμβαση όχι μόνο στερεί εισόδημα από τους ήδη εργαζομένους, κυρίως στερεί ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους ανέργους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook