Ποιος θα γίνει πρωθυπουργός;

ποιος-θα-γίνει-πρωθυπουργός-1338499

Οι εκλογές θα γίνουν στον χρόνο τους, αν πιστέψουμε τον πρωθυπουργό. Η αυτοδυναμία έχει πάει περίπατο. Τις κυβερνήσεις συνεργασίας δεν τις αποκλείει πια ούτε ο πιο φανατικός εχθρός τους (Μητσοτάκης) γιατί -όπως ισχυρίζεται- γι’ αυτόν προέχει η πολιτική σταθερότητα και έχουν ξεκινήσει οι σεναριογράφοι (μέσα ενημέρωσης, κόμματα) να γράφουν για τα συμμαχικά σχήματα που μπορεί να προκύψουν.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έχει απορρίψει την περίπτωση σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας συμφωνεί μαζί του, μιλάει συνεχώς για την ανάγκη συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων, καλεί τον Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει καθαρή θέση, να αφήσει τα μισόλογα και τις ίσες αποστάσεις. Ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. χαρακτηρίζει την κυβέρνηση αποτυχημένη, για τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι είναι λαϊκίστικο κόμμα και λέει ότι θα πάρει μέρος σε κυβέρνηση αν το πρόγραμμά της έχει σοσιαλδημοκρατικό περιεχόμενο.

Ας πούμε ότι η κάλπη και στις πρώτες εκλογές και στις δεύτερες δεν συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις των μεγάλων παικτών, δεν βγάζει αυτοδυναμία, δίνει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. τόσες έδρες όσες χρειάζονται για να σχηματιστεί κυβέρνηση και υποχρεώνει τα κόμματα να κάνουν εκπτώσεις στις πολιτικές τους και να βρουν συναινετικές λύσεις για να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια.

Ολοι θα βάλουν τους όρους τους, θα πουν στην αρχή ότι δεν τους διαπραγματεύονται, θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν νέες εκλογές, αλλά δεν τις φοβούνται, στη συνέχεια όμως αναγκαστικά θα αρχίσουν τα παζάρια. Τι μου δίνεις, τι μπορώ να σου δώσω. Κι ας πούμε ότι προκύπτει συμφωνία για την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης, κι ας πούμε ότι τα βρίσκουν και στο θέμα των προσώπων που θα αναλάβουν τα υπουργεία. Ποιος θα είναι επικεφαλής; Ποιος θα γίνει πρωθυπουργός;

Θα είναι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος; Οχι, λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (9/4/2022) ρωτήθηκε από τον Δημ. Κουκλουμπέρη και έδωσε την εξής απάντηση: «Σε πρόσωπα που απέτυχαν να φέρουν καλύτερες μέρες για τη χώρα δεν θα δώσουμε δεύτερη ευκαιρία».

Αρα ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας σε πρώτο ρόλο, γιατί κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν δοκιμαστεί και δεν τα έχουν καταφέρει. Πάμε γι’ άλλους λοιπόν. Μήπως ο κ. Ανδρουλάκης; Αν αυτός δικαιούται… να αποκλείει, το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι άλλοι δύο αρχηγοί που διοικούν μεγαλύτερα κόμματα. Τότε ποιος; Κάποιος τρίτος; Εν ενεργεία πολιτικός; Προσωπικότητα γενικής αποδοχής; Τρέχα γύρευε. Δεν υπάρχουν. Μήπως ένας τεχνοκράτης; Ο Τσίπρας το έχει απορρίψει.

Μπορεί να μην έχουμε στην Ελλάδα πλούσια παράδοση συνεργασιών στο κυβερνητικό επίπεδο ούτε και κουλτούρα διαλόγου, ωστόσο υπήρξαν τρεις περιπτώσεις κυβερνήσεων συνεργασίας με πρωθυπουργούς εκτός του πλαισίου. Η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ενιαίου Συνασπισμού με πρωθυπουργό το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Τζαννή Τζαννετάκη.

Ο τότε αρχηγός της Δεξιάς Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δέχτηκε το αίτημα της Αριστεράς να μην είναι αυτός πρωθυπουργός, συμφώνησαν στο πρόσωπο του Τζαννετάκη, αλλά κουμάντο έκαναν από το παρασκήνιο ο Μητσοτάκης, ο Φλωράκης και ο Κύρκος.

Αμέσως μετά είχαμε την οικουμενική κυβέρνηση (κατήγοροι και κατηγορούμενοι αντάμα) με επικεφαλής τον Ξενοφώντα Ζολώτα, αλλά ήταν βραχύβια, και επί μνημονίων συγκροτήθηκε κατ’ απαίτηση των δανειστών συμμαχική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο.

Υπομονή να έχουμε και θα δούμε κι άλλα σενάρια, όπως επίσης θα δούμε και πολιτικά πρόσωπα να προσφέρονται να γίνουν πρωθυπουργοί για το καλό της πατρίδας βεβαίως βεβαίως. Δεν πρόκειται να πλήξουμε.

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook