Ποιος Πηνειός στη Λάρισα; Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη στη Θεσσαλία

ποιος-πηνειός-στη-λάρισα-οι-πλημμύρες-1759927

Ποιος Πηνειός και ποιο ποτάμι στη Λάρισα; Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη της Θεσσαλίας μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Τα δορυφορικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με το μοβ χρώμα).

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες.

Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό. Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.

 

 

Όλοι αυτοί οι 4 συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.

Δείτε τη χαρτογράφηση πλημμυρών σε Μαγνησία και Θεσσαλία μέσα από δορυφορικές εικόνες:

Η χαρτογράφηση των πλημμυρών από το δορυφορικό ραντάρ Sentinel δείχνει την έκταση των πλημμυρών και πώς διαφοροποιήθηκαν από την προχθεσινή χαρτογράφηση.

Η πλημμυρισμένη έκταση υπολογίζεται σε 183.920 στρέμματα μέχρι στιγμής.

 

Πλημμύρες στη Λάρισα – Τι δείχνουν οι χάρτες

Δείτε χάρτες του PROMETHEUS Team – Disaster Intelligence, που αποτυπώνουν τις κρίσιμες περιοχές που τροφοδότησαν τις σημερινές πλημμύρες στη Λάρισα.

 

ertnews.gr/ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook