Ποιος είναι ο σωστότερος τρόπος να υπολογίζουμε τη μερίδα του φαγητού μας

ποιος-είναι-ο-σωστότερος-τρόπος-να-υπο-1021908

Οι επιστήμονες του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής, μετά από πολυετείς και πολυάριθμες πειραματικές δοκιμασίες και έρευνες, κατέληξαν στον οδηγό μέτρησης μερίδων.

Παλαιότερα, αποτελούσε έναν από τους πολλούς τρόπους μέτρησης της μερίδας, αλλά δεν ήταν αποδεδειγμένο πως ήταν χρήσιμος. Ο υπολογισμός λοιπόν είναι απλός και μάλιστα με μηδέν μέσα: το μόνο που χρειαζόμαστε είναι τη χούφτα μας.

Οι διατροφολόγοι και λοιποί επιστήμονες είναι βέβαιοι πια πως δεν χρειαζόμαστε δοσομετρητή, ζυγαριές και μεζούρες. Έτσι, ο νέος Βρετανικός οδηγός διατροφής καθόρισε τον τρόπο μέτρησης των μερίδων μετά από αξιολόγησή τους σε διάφορες χώρες του κόσμου και κατέληξαν πως σχεδόν παγκοσμίως ο ασφαλέστερος τρόπος για να διατηρούμε το βάρος και την υγείας μας είναι να υπολογίζουμε τη μερίδα μας με τη χούφτα μας.

Μάλιστα, σημείωσαν πως αυτό αποδεικνύεται αποτελεσματικό, καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες ανάλογα με το σωματότυπο, την κατάσταση της υγείας του και τον τρόπο ζωής του. Έτσι, η ιδανικότερη ποσότητα, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, χωρά στη χούφτα μας.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη μας και την ποιότητα της τροφής: χρειαζόμαστε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, 3-4 μερίδες υδατάνθρακες, 2-3 μερίδες πρωτεΐνης και άλλες τόσες γαλακτοκομικών (αν τα καταναλώνουμε). Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα είναι:

  • 2 χούφτες άβραστα ζυμαρικά ή ρύζι: 75 γραμμάρια
  • Ένα «μάτσο» ωμά μακαρόνια που θα πιάσεις με το δείκτη και τον αντίχειρα: 75 γραμμάρια
  • Μαγειρεμένα ζυμαρικά ή ρύζι όσα χωράνε μέσα στις χούφτες σου όταν τις ενώνεις μαζί = 180 γραμμάρια
  • Μαγειρεμένη πατάτα στο μέγεθος της γροθιάς σου: 220 γραμμάρια
  • Ψητό φιλέτο κοτόπουλο όσο η μισή σου παλάμη: 120 γραμμάρια
  • Ένα κομμάτι σκληρό τυρί όσο οι δύο αντίχειρές σου μαζί: 30 γραμμάρια

enallaktikidrasi.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook