Ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος μαγειρέματος

ποιος-είναι-ο-πιο-οικονομικός-τρόπος-μ-1300372

Αναζητώντας τρόπους για εξοικονόμηση ρεύματος και οικονομική μαγειρική, γρήγορα θα διαπιστώσουμε ότι οι διάφορες συμβουλές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι αντικρουόμενες, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε ποια από όλες να ακολουθήσουμε.

Σίγουρα, ορισμένες συμβουλές, όπως το εύκολο κόλπο για εξοικονόμηση ρεύματος κατά 30% όταν μαγειρεύετε είναι αναμφίβολα αποτελεσματικές, καθώς η λογική τους είναι προφανής, τι συμβαίνει ωστόσο με μερικά πιο περίπλοκα ζητήματα;

Για παράδειγμα, η σχετική αναφορά μεγάλου βρετανικού προμηθευτή ενέργειας αναγράφει ότι, κατά μέσο όρο, ο συμβατικός φούρνος καταναλώνει κατά 17% λιγότερο ρεύμα ανά ώρα λειτουργίας σε σχέση με το φούρνο μικροκυμάτων. Από την άλλη, οι ειδικοί, σύμφωνα με τον Guardian, επιμένουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο πιο οικονομικός τρόπος για να ζεστάνει κανείς το φαγητό του.

Στην πραγματικότητα, η αντίφαση αυτή γίνεται κατανοητή, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι κατά κανόνα ο φούρνος μικροκυμάτων ζεσταίνει το φαγητό μας πολύ πιο γρήγορα από το συμβατικό φούρνο, αφού τα μικροκύματα θερμαίνουν μόνο το φαγητό και όχι ολόκληρο το εσωτερικό ενός φούρνου.

Το κατά πόσο, λοιπόν, ένας τρόπος μαγειρέματος είναι οικονομικός εξαρτάται αφενός από το είδος του φαγητού που θέλουμε να ετοιμάσουμε, καθώς και την ποσότητα που χρειαζόμαστε.

Εξοικονόμηση ρεύματος: Πότε συμφέρει ο κλασικός φούρνος

Ο φούρνος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να μαγειρεύουμε το φαγητό μας, ωστόσο, όπως εξηγεί στο BBC η Σάρα Μπριντλ καθηγήτρια Τροφής, Κλίματος και Κοινωνίας, στο πανεπιστήμιο του Γιορκ, πολλές φορές δεν είναι αποδοτικός ενεργειακά.

«Πρέπει να ζεστάνεις ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί, τον αέρα που βρίσκεται στο εσωτερικό του και το φαγητό. Ιδίως εάν διαθέτεις μία παλιά συσκευή, χωρίς καλή μόνωση, τότε ουσιαστικά ζεσταίνεις ολόκληρη την κουζίνα, επομένως καταναλώνεις ακόμα περισσότερη ενέργεια», τονίζει η ίδια.

Συνήθως, ο συμβατικός φούρνος δε συμφέρει για να ζεστάνουμε λίγα πιάτα φαγητού, εάν διαθέτουμε φούρνο μικροκυμάτων, αλλά ούτε και για να ψήσουμε 2-3 μερίδες λαχανικών ή κρέατος.

Εντούτοις, ο φούρνος συμφέρει οικονομικά σε περίπτωση που θέλουμε να μαγειρέψουμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων, ιδίως εάν πρόκειται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Εξοικονόμηση ρεύματος: Πότε συμφέρει ο φούρνος μικροκυμάτων

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο φούρνος μικροκυμάτων είναι η πιο οικονομική επιλογή, εάν θέλουμε να ζεστάνουμε φαγητό -εξαιρουμένης της περίπτωσης που έχετε να ταΐσετε μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων.

Αυτό που, όμως, δεν είναι γνωστό σε πολλούς, είναι πως στο φούρνο μικροκυμάτων μπορούμε να ετοιμάσουμε διάφορα απλά γεύματα, όπως είναι οι ψητές ή βραστές πατάτες, το κοφτό μακαρονάκι, το ρύζι, ή ακόμα και ορισμένα επιδόρπια (σε μικρές ποσότητες όλα αυτά, φυσικά).

Σύμφωνα, μάλιστα, με την «Express», μία βραστή ή ψητή πατάτα είναι έτοιμη σε μόλις 12 λεπτά εάν χρησιμοποιήσετε το φούρνο μικροκυμάτων, γεγονός που τον καθιστά και την πιο αποδοτική συσκευή μαγειρικής, στα γεύματα που η χρήση του είναι εφικτή και εάν μαγειρεύετε μόνο για 1 ή 2 άτομα.

Εξοικονόμηση ρεύματος: Πότε συμφέρει η φριτέζα αέρος (air fryer)

Με βάση το ρεπορτάζ της Express, η φριτέζα αέρος αποτελεί και τον πιο οικονομικό τρόπο εάν θέλετε να μαγειρέψετε φαγητά που θα ετοιμάζατε στο τηγάνι (όπως είναι οι τηγανιτές πατάτες ή το κοτόπουλο πανέ). Εάν και η γεύση δεν είναι ακριβώς η ίδια, το αποτέλεσμα είναι νόστιμο και τραγανό- και φυσικά πιο υγιεινό.

Παράλληλα, για τρόφιμα όπως είναι το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά, τα οποία δε μπορούμε να τα μαγειρέψουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, το air fryer αποτελεί μία ιδιαίτερα οικονομική επιλογή καθώς, όπως αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο «CNET», καταναλώνει περίπου το μισό ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με το συμβατικό φούρνο για να μαγειρέψει το ίδιο φαγητό.

Εντούτοις, εάν μαγειρεύετε καθημερινά για μία πολυμελή οικογένεια, τότε οι μεγάλες ποσότητες του φαγητού δεν θα χωρούν στο air fryer. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μαγειρέψετε το φαγητό σε δόσεις, με αποτέλεσμα να καταναλώσετε το ίδιο ή και περισσότερο ρεύμα που θα χρησιμοποιούσατε εάν είχατε επιλέξει το φούρνο ή το τηγάνι σας.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook