Ποιοι θα μαζέψουν τις ελιές στα Χανιά – Τι γίνεται με την παραγωγή λαδιού

ποιοι-θα-μαζέψουν-τις-ελιές-στα-χανιά-1003211

Στο Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων, Μιχάλης Χαιρετάκης. Ο κ. Χαιρετάκης ρωτήθηκε αν φέτος θα υπάρξει έλλειψη εργατικών χεριών στη συγκομιδή των ελιών, λόγω κορονοϊού, και δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο:

«Υπάρχουν μουρμούρες από παραγωγούς ότι πιθανόν να μην  έχουμε χέρια, να μην έρθουν εργάτες από την Αλβανία, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση. Έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από τη Διεύθυνση Γεωργίας για να κληθούν εργάτες και προς το παρόν δεν έχουμε πρόβλημα. Εγώ, για παράδειγμα, έχω βρει εύκολα εργατικά χέρια. Πιστεύω όμως, όσο θα προχωράει η σεζόν και θα ζητούν περισσότεροι παραγωγοί, δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλημα, νομίζω όμως ότι δε θα έχουμε μεγάλο θέμα», δήλωσε ο κ. Χαιρετάκης.

Αυτό που είπε ο πρόεδρος των ελαιουργών είναι ότι σήμερα υπάρχει δυνατότητα για πολλούς Χανιώτες να ασχοληθούν με τις ελιές, πράγμα που θεωρεί ότι θα γίνει:

«Φέτος είναι καλή ευκαιρία να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας και να ασχοληθούμε όλοι μας λίγο περισσότερο με την περιουσία μας. Το είχαμε παραμελήσει. Πολλές περιουσίες είχαν δοθεί σε ξένα εργατικά χέρια, είτε ενοικιαζόμενες, είτε σιμισιακά και πάρα πολλοί βάζανε ξένους εργάτες για να μαζέψουν. Τα τελευταία τρία χρόνια με εξαίρεση την περσινή χρονιά , που είχαν ανεβεί οι τιμές στο λάδι, αρκετά νέα παιδιά το είχαν δει πιο ζεστά και ήταν πιο ενεργοί και θεωρώ ότι και φέτος θα γίνει το ίδιο. Ειδικά από τη στιγμή που πολλοί δεν δούλεψαν στα ξενοδοχεία λόγω κορονοϊού, θεωρώ ότι πολλοί θα ασχοληθούν με την συγκομιδή περισσότερο», δήλωσε ο κ. Χαιρετάκης.

Η φετινή συγκομιδή πάντως αναμένεται να είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή, καταστροφική χρονιά. Ο κ. Χαιρετάκης ανέφερε ότι το πάθημα έγινε μάθημα:

«Τα ελαιόδεντρα μέχρι στιγμής είναι καλά, καμία σχέση με πέρσι. Υπάρχουν κάποια μικρά προβλήματα με μύκητα, ενώ κάποια στιγμή υπήρχαν και ευνοϊκές συνθήκες για τον δάκο. Υπήρχε όμως σχέδιο φέτος, ήταν πιο οργανωμένα και με τη βοήθεια της περιφέρειας και με τη Δ/νση Γεωργίας, οπότε το περσινό πάθημα μας έγινε μάθημα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πάμε για μια καλύτερη ποιοτικά χρονιά από πέρσι. Τώρα βγαίνουν τα πρώτα λάδια, που είναι χαμηλής οξύτητας και είναι μια χαρά, αλλά θα μπορούμε να κρίνουμε όταν έρθουν περισσότεροι παραγωγοί  και αυτό θα το δούμε γύρω στις 10 Νοέμβρη.

zarpanews.gr

One thought on “Ποιοι θα μαζέψουν τις ελιές στα Χανιά – Τι γίνεται με την παραγωγή λαδιού

  1. να στειλετε τη Ροζα Nερα να δουν πως βγαινουν τα λεφτα αντι να παρασιτουν σαν βδελες με τα λεφτα των καπιταλιστων τους οποιους μισουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook