Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούνται 400 ευρώ – Τι θα γίνει με το δώρο Χριστουγέννων

ποιοι-μακροχρόνια-άνεργοι-δικαιούντ-1042917

Γιατί και πώς κινδυνεύει το Δώρο Χριστουγέννων από το lockdown της πανδημίας

Τον κίνδυνο να παραταθεί το lockdown μέσα στο χειμώνα, καθώς τα μέτρα προστασίας καθυστέρησαν, ενώ οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την πανδημία, εκφράζουν εργαζόμενοι και επαγγελματίες. Σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύει και το Δώρο Χριστουγέννων.

Στα προβλήματα του νέου «κλειδώματος» της οικονομίας αναφέρονται:

1.Η αποζημίωση για μισθωτούς και ελευθέρους επαγγελματίες διατιμήθηκε στα 200 ευρώ την εβδομάδα (800 ευρώ το μήνα).

2.Δεν προβλέφθηκε καμία αποζημίωση (όπως εξάλλου και την περασμένη άνοιξη) σε αγρότες και κτηνοτρόφους (όπου αναμένεται σημαντική υποχώρηση στις πιλήσεις κρεάτων που καταναλώνεται στις ταβέρνες, δηλαδή στο χοιρινό και τα κοτόπουλα).

3. Η έκτακτη αποζημίωση των 400 ευρώ προς τους μακροχρόνια ανέργους αποδεικνύεται σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την ενίσχυση αυτή θα πάρουν περίπου 130.000 μακροχρόνια άνεργοι, ενώ στις λίστες του ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 550.000 άνεργοι για χρονικό διάστημα πέρα του 12μήνου (οπότε και χαρακτηρίζονται μακροχρόνια άνεργοι).

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι το εφάπαξ επίδομα θα λάβουν όσοι συμπλήρωσαν το 12μηνο ανεργίας μετά τον περασμένο Μάρτιο, οπότε για το επόμενο 12μηνο λαμβάνουν ειδική επιδότηση 200 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο, για τις περιπτώσεις που η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε μέσα στον τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή σε αυτό το διάστημα συμπληρώθηκε το 12μηνο μέσα στο οποίο ο ΟΑΕΔ δίνει την ενίσχυση των 400 ευρώ το μήνα, προβλέπεται παράταση της τακτικής επιδότησης για δύο επιπλέον μήνες. Αυτή η κατηγορία δεν θα λάβει το έκτακτο επίδομα. Άρα τα 400 ευρώ θα λάβουν μόνον όσοι σήμερα έχουν μεταξύ 18 (συμπλήρωσαν το 12μηνο τον Μάρτιο) και 15 (συμπλήρωσαν το 12μηνο τον Αύγουστο του 2020) μήνες εγγεγραμμένοι στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ…

Κατά τα λοιπά, αν παραταθεί το lockdown πέραν του Νοεμβρίου (σ.σ. κάτι που θα εξαρτηθεί από τα κρούσματα και κανείς δεν αποκλείει…), ανακύπτει θέμα Δώρου Χριστουγέννων. Και αυτό καθώς δεν μπορεί να υποχρεωθούν οι κλειστές επιχειρήσεις να πληρώσουν 13ο μισθό, όταν αυτό τον μήνα δεν δίνουν τον 11ο μισθό (και ίσως δεν δώσουν ούτε τον 12ο…)

Κάτι ανάλογο έγινε και με το Δώρο Πάσχα, το οποίο οι εργαζόμενοι έλαβαν τον… Ιούνιο, καθώς τον Απρίλιο υπήρχε (ξανά) lockdown στη χώρα.

Ως προς το ποσό του Δώρου, αυτό δεν θα είναι ένας ολόκληρος μισθός (σ.σ. ουσιαστικά κάτι παραπάνω, δηλαδή 8,5/8α του μισθού όπως προβλέπεται, καθώς στον αριθμητή μπαίνουν όλες οι αμοιβές από την Πρωτομαγιά και μετά, άρα και το Επίδομα Αδείας, και στον παρονομαστή οι μήνες μέχρι το τέλος του έτους), αλλά αισθητά χαμηλότερο. Και αυτό γιατί τον Μάιο και τον Νοέμβριο η χώρα ήταν και είναι σε καραντίνα και στο εισόδημα συμμετείχε το κράτος με το ποσό των 534 € (ανάλογα με τις ημέρες αναστολής σύμβασης τον Μάιο) ή των 200 € ανά εβδομάδα (Νοέμβριος).

Πηγή: ieidiseis,gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook