Ποιοι ήθελαν «λουκέτο» στα δημόσια νοσοκομεία

ποιοι-ήθελαν-λουκέτο-στα-δημόσια-νο-1012564

Με τον κορονοϊό να επελαύνει ο Βασίλης Κικίλιας έκανε έκκληση σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να καταθέσει αίτηση για πρόσληψη και ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων. Την ίδια ώρα όλα τα κυβερνητικά στελέχη, το ένα μετά τον άλλον, καλούν του πολίτες να εμπιστεύονται το δημόσιο σύστημα υγείας και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες ώστε να μην επιβαρυνθούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που μπήκαν στην πρώτη γραμμή για την υποδοχή των νοσούντων από τον ιό.

Δεν πάει πολύς καιρός όμως που τα στελέχη της νυν κυβέρνησης αποδομούσαν με τον πλέον συστηματικό τρόπο την δημόσια υγεία, υπέρ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Κι έφθαναν στο σημείο να τάσσονται υπέρ του λουκέτου ή και του… γκρεμίσματος των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο πρώτος διδάξας και σταυροφόρος της απαξίωσης και κατεδάφισης του συστήματος δημόσιας Υγείας ήταν – ποιος άλλος – ο Άδωνις Γεωργιάδης. Από τον Ιούνιο του 2013, όντας τότε υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά, δήλωνε έτοιμος να κλείσει νοσοκομεία πλειοδοτώντας στις επιταγές της τρόικας: «Μέχρι τον Σεπτέμβριο», έλεγε σε συνέντευξή του στο Έθνος, θα έχω ελέγξει τα πάντα. Νοσοκομεία, ζημίες, κόστη, χρησιμότητα, κλίνες. Εάν χρειαστεί να κλείσω νοσοκομεία, θα τα κλείσω». Και εξηγούσε ευθαρσώς ότι προτεραιότητα δεν ήταν η δημόσια υγεία αλλά το κόψιμο των δαπανών: «Χρωστάμε», έλεγε, «περίπου 1,7 δισ. θα προχωρήσω πολύ γρήγορα ακόμη και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη αυτά».

Ζήλο αντάξιο του Άδωνι Γεωργιάδη έχει επιδείξει και ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου. Hταν τον Μάρτιο του 2017 όταν ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απειλούσε από το βήμα της Βουλής πως η ΝΔ θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων – ανάμεσά τους και των εργαζομένων σε μονάδες δημόσιας υγείας.

Όπως έλεγε, όσοι είχαν «προσληφθεί παράνομα» την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ θα απολυθούν. «Δεν θα τους πάρουμε κληρονομιά. Όλοι Χ. Σας το λέω εγώ. Αν εξαρτάται από εμένα όλοι Χ θα φάνε». Είχε εξηγήσει μάλιστα πως αναφέρεται σε διοικητές, καθαρίστριες, υπαλλήλους ασφαλείας και εργαζόμενους σε τοπικές μονάδες υγείας, τις οποίες χαρακτήρισε «σοβιέτ». «Ολες οι προσλήψεις που κάνατε είναι παράνομες. Θα φάνει Χ. Και τα σοβιετ των ΤΟΜΜΥ…», διακήρυττε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ανάλογης αντίληψης για την δημόσια υγεία ήταν, βεβαίως, και το γνωστό ραφιοφωνικό δίδυμο του νυν βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου και Αρη Πορτοσάλτε στον Σκάι. Ο χαρακτηριστικός τους διάλογος που κάνει τον γύρο του διαδικτύου είναι ο εξής:

«Παπαδημητρίου: Εγω έχω ακούσει ως ιδέα ότι ενδεχομένως από τα κρατικά νοσοκομεία τα μισά τουλάχιστον πρέπει να κλείσουν. Γιατί είναι φορείς ασθενειών, γιατί έχουν πρόβλημα…

Πορτοσάλτε: Πρέπει να γκρεμιστούν κιόλας, όχι μόνον πρέπει να κλείσουν…»

Η αναπαραγωγή του διαλόγου προκάλεσε, μάλιστα, σήμερα την «παρέμβαση» Πορτοσάλτε μέσω twitter: «Παραμένουμε υπέρμαχοι της ιδιωτικής Υγείας: Για να κάνει το Άλμα που χρειάζεται η υπό Κρατική Διοίκηση Υγεία πρέπει να διοικηθεί όπως τα ιδιωτικά Νοσοκομεία που προσφέρουν Δημόσια Υγεία. Δύσκολα για ιδεοληπτικούς», έγραψε.

Δεν έγραψε, πάντως, γιατί δεν ζητά τώρα, στην μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που έχει γνωρίσει ο πλανήτης και η χώρα, να μπουν στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης «τα ιδιωτικά νοσοκομεία που προσφέρουν Δημόσια Υγεία».

Γράφει η Μαρίνα Αλεξανδρή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook